10 Aussie uitdrukkingen die je moet kennen
Ter ere van Australia Day (26 januari) en onze relaxte broers en zussen Down Under hebben we een lijst met tien Aussie uitdrukkingen samengesteld die je moet leren.
Aussies zijn net zo ontspannen over hun taal als over hun leven, dus het gebruik van sommige van deze uitdrukkingen (of alle) zal je stressniveaus verlagen en je helpen de wereld te zien vanuit het typische, chille Aussie-perspectief. Als je als buitenlander in Australië woont of van plan bent om Australië binnenkort te bezoeken, is het van essentieel belang om een deel van het jargon te leren om te overleven, omdat iedereen, van de knappe barista bij je favoriete koffiezaak tot de premier, het zal gebruiken.
We hebben een paar uitspraaktips aan het einde toegevoegd zodat je zo authentiek mogelijk klinkt wanneer je die “g’day’s” en “good on ya’s” test op je nieuwe “mates”.
1. “Aussie”
Wat betekent het? Het antwoord op deze vraag is nogal logisch en voor de hand liggend. Australiërs zullen zichzelf niet snel Australian noemen. Ze zullen eerder Aussie zeggen. Waarom? Om te beginnen is het korter dan het woord Australian. Verder klinkt het ook vriendelijker en schattiger, net zoals die koalabeertjes waarvan je altijd al hebt gedroomd om mee te knuffelen.
Hoe gebruik je het? “Did you meet my friend yesterday?” “You mean the Aussie? Yes, I did!” (“Heb je mijn vriend gisteren ontmoet?” “Je bedoelt de Aussie? Ja, ik heb hem ontmoet!”)
2. “Mate”
Wat betekent het? Het is een ander woord voor vriend. Het wordt ook veel gebruikt in Groot-Brittanië, maar nog enthousiaster door de Aussies, die het einde van hun zinnen oppeppen met een lange “maaaaate”. Dit creëert een vriendelijker en meer ontspannen gesprek tussen de sprekers. “Mate” kan ook gebruikt worden om een zin te starten.
Hoe gebruik je het? “Sorry, can you tell me what time the train leaves?”, “At 2 o’clock, mate” of “Mate. You won’t believe what I saw”. (“Excuseer, om hoe laat vertrekt de volgende trein?”, “Om 2 uur, mate” of “Mate. Je zult niet geloven wat ik net zag “.)
3. “G’day”
Wat betekent het? Het is een algemene begroeting die gebruikt wordt in plaats van “hallo”, zowel overdag als ‘s nachts. Het wordt vaak gecombineerd met “mate”.
Hoe gebruik je het? “G’day, mate!” (Meestal gebruikt door mannen, niet zo vaak door vrouwen.)
4. “How are you going?”
Wat betekent het? Het heeft niets te maken met waar je wel of niet naartoe gaat. Aussies gebruiken het om te vragen hoe het met je gaat, om te vragen of alles oké is, of om te vragen of je hulp nodig hebt met wat je op dat moment aan het doen bent.
Hoe gebruik je het? Wanneer iemand je vraagt: “How are you going?” kun je antwoorden met “Good, thanks!” (“Goed, bedankt!”) of “Good, but…” (“Goed, maar…”) indien je hulp nodig hebt met iets.
5. “Good on ya”
Wat betekent het? Het is een afkorting voor “good for you”. Verder is het is ook een manier om iets goed te keuren (zoals “well done”, of “good work”) en oprechte felicitaties te uiten. Het wordt ook gebruikt om uitdrukkingen zoals “really?” of “Oh yeah” te vervangen. Het kan ook sarcastisch worden gebruikt, dus wanneer je een beetje gemeen wilt zijn, maar geen groffe woorden wilt gebruiken.
Hoe gebruik je het? Positief: “Good on ya, mate. You really aced that exam!” (“Goed gedaan, maat. Je hebt je examen echt goed gedaan!”)
Sarcastisch: “You broke a surfboard again. Good on ya, mate.” (“Heb je weeral een surfplank gebroken? Goed gedaan, maat.)
6. “I’m stuffed”
Wat betekent het? Amerikanen zouden dit gebruiken om te zeggen dat ze vol zitten (door te veel te hebben gegeten), maar Aussies gebruiken het ook om te zeggen dat ze moe zijn of in de problemen zitten.
Hoe gebruik je het? Dit hangt af van wat je wilt zeggen. Als je wilt zeggen dat je moe bent, zeg je gewoon: “I had a tough day at work today. I’m stuffed.” (“Ik had vandaag een zware dag op het werk. Ik ben super moe.”)
7. “No worries”
Wat betekent het? Het heeft veel verschillende betekenissen zoals onder andere “you’re welcome” (“graag gedaan”) en “relax” (“ontspan jezelf”). Je zult dit de hele tijd horen in veel verschillende situaties.
Hoe gebruik je het? “Thanks for the book.”, “No worries!” (“Dankjewel voor het boek”, “Graag gedaan!”)
8. “Togs”
Wat betekent het? “Togs” betekent zwempak of zwembroek.
Hoe gebruik je het? “Don’t forget your togs, we’re going to the beach today!” (“Vergeet je togs niet want we gaan vandaag naar het strand!”)
9. “Barbie”
Wat betekent het? In dit geval hebben we het niet over het speelgoed waar je als kind mee speelde maar wel over een barbeque. Aussies zijn bijna net zo toegewijd aan barbecueën als Zuid-Afrikanen en Amerikanen. Zelfs vakanties zoals Kerstmis worden gevierd met een ontspannen, zonovergoten family barbie op het strand in plaats van een formeel diner zoals in Europa.
Hoe gebruik je het? “Are you coming to Rob’s barbie today?” (“Kom je naar Rob’s barbeque vandaag?”)
10. “Esky”
Wat betekent het? Het is een afkorting voor een draagbare (drankjes) koeler. Aussies brengen hun eskies mee naar een strandbarbie om de drankjes koel te houden. Het kan in Australië echt warm worden in de zomer, dus je kan maar beter altijd een esky bij de hand hebben om je lichaamstemperatuur op een aanvaardbaar niveau te houden.
Hoe gebruik je het? “Don’t forget your esky! It’s gonna be hot today!” (“Vergeet je esky niet want het gaat warm weer worden vandaag!”)
BONUS:
Aussies spreken de “r” niet uit op het einde van woorden (ze zeggen “foreva” en “togetha”, in plaats van “forever” en “together”) of de “g” (ze zeggen “fishin” en “divin” in plaats van “fishing” en “diving”). Indien je meer uitspraaktips wilt krijgen kan je ze hier vinden.