10 dingen die je moet weten voor je naar Malta verhuist
Begint de wanderlust je bijna teveel te worden? Als je gedroomd hebt van een langere reis naar een plek waar de zon (bijna) nooit stopt met schijnen is dit een goed moment om te beginnen met plannen. Malta, een eiland tussen Sicilië en Libië als een steen in de Middellandse Zee gegooid, roept visioenen op van oude gebouwen, sprankelend blauw water, overheerlijke gebakjes en lokale festa’s.
Dat is er allemaal, maar wat moet je nog meer weten voordat je naar Malta verhuist? Hier zijn 10 dingen om rekening mee te houden.
1. Engels is prima
Verkeersborden, overheidsformulieren, advertenties en andere schriftelijke dagelijkse interacties zijn in het Engels. Dus als jouw Engels oke is komt alles goed. Tenzij je van plan bent om op lange termijn in Malta te blijven. In dat geval zal de lokale bevolking je inspanningen om Maltees te leren erg waarderen; een mix van Siculo-Arabisch (een Arabisch dialect met zijn wortels in Sicilië), met wat Engels, Frans en Italiaans erdoorheen.
2. Zon, zon zon
Met meer dan 300 dagen zon per jaar verleidt Malta zeker. Maar als je daar woont, moet je je hoofd erbij houden: breng royaal zonnebrandcreme aan en draag een hoed met brede rand. De zomers van dit eiland zijn heet en vochtig, met bijpassende koelere en vochtige winters. Houd er rekening mee dat je appartement waarschijnlijk niet geïsoleerd is of centrale verwarming heeft, zodat de winterkou ‘s nachts echt kan bijten. Bereid je voor op het koude seizoen met een winddicht jack voor strandwandelingen en warme kleding voor binnen.
3. Wijken
Over appartementen gesproken, de ontwikkeling op Malta heeft geleid tot tal van nieuwe huisvestingsprojecten. Dit betekent dat het vinden van een woonruimte niet al te moeilijk moet zijn. Hoewel de huurprijzen in Malta goedkoper zijn dan in veel andere Europese bestemmingen, zijn er nog steeds genoeg buurten – Sliema, St. Julian’s, Gżira en Msida – die de neiging hebben om expats aan te trekken en daardoor hogere prijzen. Kijk een beetje verder uit het centrum om centen te besparen en / of je aankomst te plannen voor de winter of herfst om te voorkomen dat de huurprijs stijgt tijdens het hoogseizoen.
4. Openbaar vervoer
Malta is klein en afhankelijk van bussen voor het openbaar vervoer. De vloot van het eiland is de afgelopen jaren vervangen en heeft nog steeds diensten om je naar alle plekken te brengen die je wilt verkennen, zelfs de kleinste dorpjes. Dat wil niet zeggen dat ze op tijd en supersnel zijn. Wees voorbereid om achterover te leunen en het landschap in je op te nemen terwijl je bus langs kronkelende wegen slingert en meerdere tussenstops maakt. Aan de positieve kant kun je de Tallinja-kaart ophalen om te profiteren van reizen van 0,75 cent, met een maximum van € 26 per maand; een grote korting op de lange termijn!
5. Autorijden
Vreemd genoeg zijn er op Malta veel auto’s. Dus als je de wegen gaat trotseren, blijf dan gefocust: het is een beetje een extreme sport op Malta. Chauffeurs kunnen terughoudend zijn om richting aan te geven of voorrang te geven, en files blokkeren vaak de smalle wegen tussen steden. Voor de meeste nationaliteiten is een buitenlands rijbewijs maximaal een jaar goed, en expats uit de EU, Zwitserland en Australië kunnen overschakelen naar een Maltees rijbewijs.
6. Enjoy the buzz
Malta kan een belevenis zijn voor de zintuigen. Met zo’n 450.000 mensen in een gebied zo groot als anderhalf keer Amsterdam, heeft het een drukke en levendige energie. Zulke levendigheid brengt veel prachtige geluiden met zich mee: denk aan kerkklokken, lokaal gebabbel, verhalen, verkopers en dergelijke. Geniet ervan en kijk of je hier en daar een woord lokale slang kunt oppikken.
7. Administratieve rompslomp
Toerisme en gastvrijheid zijn niet verrassend grote bedrijfstakken en banen op instapniveau zijn er over het algemeen in overvloed. Je hebt echter een contract nodig om een sofinummer en verblijfskaart te verkrijgen, die je zullen helpen met het openen van een bankrekening. Anders is het openen van een account niet zo eenvoudig als je je misschien kunt voorstellen – zorg ervoor dat je van tevoren je onderzoek doet.
8. Gezondheidszorg
Malta’s gratis publieke gezondheidszorgsysteem was gemodelleerd naar de Britse NHS. Werkende expats kunnen lid worden, zodra ze een sofinummer en een verblijfskaart hebben gekregen. Particuliere gezondheidszorg is over het algemeen ook goedkoop en bespaart tijd in de wachtrij bij de kliniek. Niet-EU-burgers zullen een particuliere ziektekostenverzekering moeten afsluiten, maar Australiërs zullen merken dat sommige diensten gedekt zijn door hun wederkerige overeenkomst met Malta.
9. Veiligheid
Net als bij de meeste andere grote Europese toeristische bestemmingen, is het het beste om in het openbaar op je bezittingen te letten en waakzaam te zijn tijdens de late uren als je de populaire toeristische gebieden bezoekt. Deze archipelnatie kent echter een zeer laag percentage gewelddadige criminaliteit en heerst over het algemeen een veilige en vriendelijke sfeer.
10. Ontspannen
Omdat het een eilandlevensstijl is, lijkt de lokale bevolking zich aan een heel ander tijdsysteem te houden en worden ze niet gehinderd door begrippen als een “schema”. Hoewel het in eerste instantie verwarrend kan aanvoelen, is het beste advies om de controle op te geven. Pas je aan aan door de lokale manier van leven te volgen als je naar Malta verhuist.