10 dingen die je moet weten voordat je naar Auckland verhuist
Het mooie Auckland staat op veel lijsten van leefbare steden en werd onlangs derde in de Mercer Quality of Living Survey. Er zijn duidelijk genoeg redenen om van Auckland te houden. Maar waar moet je rekening mee houden voordat je deze stad je ‘thuis’ besluit te noemen? Hier zijn 10 dingen die je moet weten voordat je naar Auckland verhuist.
1. Het accent
Win belangrijke punten bij je nieuwe Kiwi vrienden door het verschil te zien tussen de Kiwi en Aussie accenten. Weet je niet zeker wat het verschil is? Kortgezegd, terwijl het Australische accent de neiging heeft om meer nassaal en uitgesponnen te zijn, is het Kiwi accent meer ‘’afgeknipt’’ aan de uiteinden. Wat nog belangrijker is, het heeft totaal verschillende verschillende klinkers. De ‘a’ in ‘cattle’, of ‘fantastic’ klinkt als de ‘e’ in ‘Texas’ (fentestic, kettle). De ‘e’ in ‘pen’ en ‘Kent’ verandert in de ‘i’ als in hit (pin, Kint). En tot slot komt de meest bekende klinkerverschuiving die van ‘fish and chips’ en ‘Sydney’ oftewel, fush and chups en Sudney.
2. Feestdagen
Het jaarlijkse verlofbeleid van Nieuw-Zeeland is behoorlijk fatsoenlijk. Afgezien van feestdagen en ziekteverlof, hebben de meeste voltijdse werknemers recht op vier weken jaarlijks betaald verlof. Bovendien bouwen ouders met ouderschapsverlof hun vakantieverlof verder op en (afhankelijk van de afspraak die je vooraf met je werkgever maakt) kun je ongebruikt verlof meenemen naar het volgende jaar of het verzilveren.
3. Koffie is belangrijk
De koffieboom is enige tijd geleden in Auckland aangekomen en het is veilig om te zeggen dat deze de stad nooit zal verlaten. De prijs van een cuppa Joe kan een beetje schrikbarend zijn, maar gelukkig is de kwaliteit uitstekend. Woordenschat lesje: als je van koffie met melk houdt, bestel je een flat whit. Maar als je liever zwarte koffie drinkt, ben je op zoek naar een long black. Let op, want we zijn er zeker van dat je deze termen vrij snel nodig zult hebben!
4. Vervoer
Auckland is eigenlijk veel groter dan veel mensen zich realiseren. Buiten het centrale zakendistrict zijn de buitenwijken vrij verspreid en ingeklemd tussen stukken kustlijn. Dat betekent dat het hebben van een auto handig is (omdat je kunt komen waar je maar wilt, wanneer je maar wilt) maar onhandig omdat, je de kosten van een auto hebt, verkeersopstoppingen in de stad en dure parkeerplekken.
5. Rijd aan de linkerkant
Oh ja, het is belangrijk om te weten dat in Nieuw-Zeeland men links rijdt. Net zoals in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Australie. Je kunt jouw geldige, in het buitenland uitgegeven licentie maximaal 12 maanden gebruiken, zolang je vrij bent van lopende schorsingen (Ga voor meer informatie naar de website van het Nieuw-Zeelandse Transport Agency)
6. Humble Kiwi’s
Kiwi’s zijn een leuk stel mensen die verbonden zijn door een bepaalde eigenschap. Glunderen of opscheppen wordt niet als positief gezien. Je zult als snel hun zelfspot opmerken en de neiging om zichzelf naar beneden te halen of speels hun eigen inspanningen te bespotten. Ze zijn echter zeer ondersteunend naar hun leeftijdsgenoten en vrienden.
7. Het is ver weg
Nu kan dit prima bij je passen, maar het is nog steed iets om in gedachten te houden. De geisoleerde ligging van Nieuw-Zeeland betekent dat het voor expats behoorlijk duur (en tijdrovend) kan zijn om naar huis te reizen om familie en vrienden te bezoeken. Dit kan een aanpassing zijn voor Europeanen, omdat ze zo gewend zijn om goedkoop naar verschillende locaties te vliegen. Aan de positieve kant, je bent echt super dichtbij zowel Australie als Azie. Dus zorg ervoor dat je daarvan profiteert!
8. The slow burn
Bereid je voor om de tijd te nemen om volledig te integreren in je leven in Auckland, vooral als je voor lange tijd verhuist. Niet omdat Nieuw-Zeelanders niet supervriendelijk zijn, maar omdat elke verhuizing of reis naar de andere kant van de wereld ervoor zorgt dat je een noodzakelijke periode nodig hebt om je aan te passen aan de omgeving zodat je je ‘thuis’ kunt voelen in je nieuwe land.
9. Gezondheidszorg
Het openbare gezondheidszorgsysteem van Nieuw-Zeeland wordt gefinancierd door overheidsbelastingen en biedt gratis of gesubsidieerde zorg. Permanente inwoners, houders van een werkvisum die langer dan twee jaar mogen blijven, en anderen komen in aanmerking voor openbare gezondheidszorg. Om toegang te krijgen tot het openbare systeem moet je je registreren bij een plaatselijke arts (of huisarts). Voor gemoedsrust tijdens de eerste weken van je aankomst om dit soort dingen te regelen, is het handig om een reisverzekering af te sluiten.
10. Onvoorspelbaar weer
Het is waar wat ze zeggen over het ervaren van alle vier de seizoenen op een dag. Van zon en warmte, naar wind en regen, gevolgd door een onverwacht koufront. Of wat dacht je van vluchtvertragende mist of de naweeen van een nabije cycloon? Je zult er uiteindelijk aan wennen (na een paar keer de fout gemaakt te hebben om zonder warme kleding of paraplu de deur uit te gaan).