10 redenen waarom het Britse weer niet zo slecht is als je denkt (maar wel veel interessanter)
Mensen die nooit in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, denken doorgaans dat het Britse weer verschrikkelijk is. Als ze zich voorbereiden op een reisje naar Groot-Brittannië pakken ze dan ook hun complete garderobe in, van regenjacks tot ski-jassen. Maar is het weer echt zo slecht? Niet per se! Het weer in het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk net zo gevarieerd als de lokale culturen, dialecten en inwoners, en bovendien ook veel interessanter dan je waarschijnlijk denkt.
Als je plannen hebt om in Groot-Brittannië gaan te studeren, of er gewoon een weekendje naartoe gaat en wat ‘weerzenuwen’ hebt, dan zijn hier tien redenen waarom je rustig achterover kunt leunen (nou ja, grotendeels dan):
1. Het weer is heerlijk onvoorspelbaar
De Britten staan bekend om het feit dat ze altijd over het weer praten, maar dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat het weer een onderwerp is dat iedereen in het hele land altijd interessant vindt. En om eerlijk te zijn hebben de Britten daar wel een punt: het kan er het ene moment heerlijk zonnig zijn en een minuut later keihard regenen. Ach, het weer is in elk geval niet saai…
2. Het wordt er heet… héél heet
Misschien heb je weleens gehoord dat Groot-Brittannië altijd regenachtige zomers heeft, maar dat is niet zo. Oké, sommige jaren zouden inderdaad wel beter kunnen zijn (dan regent het, maar de regen is dan warm!), maar de Britten hebben echt behoorlijk droge, hete zomers. Zeker de afgelopen decennia, toen de zomers regelmatig de hitterecords verbraken. Het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, met steden als Londen, Brighton, Eastbourne, Bristol en Bournemouth, staat bekend om z’n fijne zomerklimaat: heet, maar niet ondraaglijk.
3. Van west naar oost verschilt het weer enorm
Als je naar een weerkaart van het Verenigd Koninkrijk kijkt, zie je een duidelijk patroon: het weer aan de westkust is doorgaans natter dan aan de oostkust. Dat komt door de warme luchtstroom, de Golfstroom, die hete lucht van het Carïbisch gebied naar de Britten brengt. In het noorden mengt dit zich met koude lucht uit IJsland en Scandinavië, en in het zuiden met warme lucht uit Spanje en Frankrijk. Door de ‘botsing’ van luchttemperaturen ontstaat er regen, die vervolgens in het westen van het Verenigd Koninkrijk valt omdat dit deel het meeste blootstaat aan de warme luchtstroom.
4. De regen varieert tussen regio’s
Aan de noordwestkust valt meer regen dan in het zuidwesten. Hoewel er in het midden en zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk minder regen valt, kunnen ook daar enorme stortbuien vallen. De regen kan zelfs van regio tot regio verschillen: op sommige plekken blijft het droog omdat ze beschermd worden door heuvels en bergen!
5. Er bestaan ongeveer honderd woorden voor regen
Hoewel het absoluut niet zoveel regent als mensen denkt, moet je maar zo denken: áls het in Groot-Brittannië regent, dan zijn er ongeveer honderd Engelse woorden om de bui te beschrijven. Kies bijvoorbeeld voor deluge, monsoon, downpour, drizzle, smattering of buckets… en de lijst gaat nog eindeloos veel langer door.
6. Er zijn meer dan tien regionale klimaten
The Met Office, dat het weer in het Verenigd Koninkrijk monitort en weersverwachtingen publiceert, hanteert elf verschillende weer-regio’s. Maar aangezien elf nogal lastig is om te onthouden, kun je je ook beperken tot de vier grootste. Dit zijn het noordoosten, waar de zomers koel zijn en de winters mild; het noordwesten, waar de zomers mild zijn en de winters koud; het zuidoosten, waar de zomers heet zijn en de winters koud; en het zuidwesten, waar de zomers heet zijn en de winters mild. Dit maakt Groot-Brittannië een enorm spannend en interessant gebied om te ontdekken, ook qua weer (en mocht je interesse hebben: hier lees je onze favoriete roadtrips door het Verenigd Koninkrijk).
7. Londen heeft de extreemste temperaturen
Als je op zoek bent naar warm weer, dan kun je het beste terecht in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, waar het statistisch gezien warmer is dan in het noorden. De zuidwestelijke regio, met steden als Bristol, Torquay en Bournemouth, is het hele jaar door gemiddeld warmer, maar Londen en het zuidoosten zijn de plek met zowel de hoogste als de laagste temperaturen. Dat komt doordat de regio beïnvloedt wordt door de Europese continentale wind, die ’s zomers heet en ’s winters koud is.
8. Wil je sneeuw? Ga naar het noorden
Het Verenigd Koninkrijk staat niet bekend om z’n besneeuwde landschappen (alhoewel veel Britten er graag op hopen), maar er zijn wel degelijk gebieden met veel sneeuwval. Die bevinden zich allemaal in het noorden. In Schotland valt de meeste sneeuw, wat logisch is omdat het zich op dezelfde latitude bevindt als Noorwegen, Zweden en Denemarken. En ga vooral níet naar het zuidwesten als je hoopt op sneeuw: daar vallen de minste vlokken in heel het Verenigd Koninkrijk.
9. Er komt weleens een orkaantje langs….
Door de positie ten opzichte van de Golfstroom krijgt het Verenigd Koninkrijk af en toe te maken met de naweeën van orkanen in de Atlantische Oceaan. Dit terwijl continentaal Europa helemaal ongeschonden blijft (boeeee). De laatste grote Britse stormen waren Ophelia in 2017 en Christian in 2013. De ergste storm ooit was waarschijnlijk de beruchte Great Storm van 1987, met name omdat de weerverwachting de indruk wekte dat niemand zich druk hoefde te maken! Maar maak je nu vooral geen zorgen, want grote stormen zijn er nog altijd een zeldzaamheid.
10. …en er zijn tornado’s (het VK is zelfs de tornado-hoofdstad van de wereld!)
Nee, dit is geen grap! Wetenschappers hebben het aantal tornadomeldingen per vierkante mijl onderzocht en het Verenigd Koninkrijk kwam wereldwijd als winnaar uit de bus. Oké, die tornado’s richten haast nooit enige schade aan (je kunt dus opgelucht ademhalen), maar het is nog altijd een indrukwekkende en verrassende ranglijstnotering.