10 redenen waarom je een taal beter in het buitenland kunt leren dan thuis
Je kúnt proberen een taal gewoon thuis te leren en een lesboek vol woordjes in je kop stampen, maar naar het buitenland verhuizen en elke dag omringd worden door de taal is natuurlijk iets anders. Hoewel je op beide manieren waardevolle taalkennis kunt opdoen, is er slechts één de beste manier om je taaltraining een boost te geven (hint: ‘thuisblijven’ is het niet). Hier zijn precies tien redenen waarom we denken dat je een taal beter kunt leren in het buitenland.
1. Je wordt totaal ondergedompeld in de taal als je naar het buitenland gaat
In het buitenland is er letterlijk geen enkele manier om de taal die je probeert te leren, te vermijden. Van het kletsen met je gastouders en het kijken van lokale tv-programma’s tot het bestellen van een maaltijd in een restaurant en zelfs het lezen van reclame in de omgeving: bij elke interactie met de lokale cultuur worden er nieuwe woorden aan je vocabulaire toegevoegd en vergroot je je taalbegrip.
2. Het maakt je moeder blij
In het buitenland kun je tijd doorbrengen met nieuwe vrienden EN je ouders zullen zo’n internationale periode ook een goed idee vinden. Win-win! Een taalcursus volgen in het buitenland is namelijk een unieke ervaring: je zelfvertrouwen gaat groeien en je leert onafhankelijk te zijn. Je raakt cultureel ontzettend goed onderlegd. Je moeder zal beseffen dat je niet alleen een onvergetelijke tijd meemaakt, maar ook waardevolle taalvaardigheden en levenslessen leert die je helpen om de beste versie van jezelf te worden, op zowel persoonlijk als professioneel vlak.
Heeft je moeder toch nog een extra duwtje nodig? Lees onze tien tips om je ouders te overtuigen!
3. Je moet je nieuwe vaardigheden elke dag gebruiken
Oefening baart kunst en als je in het buitenland woont, kun je er niet omheen: je zult elke dag opnieuw je kersverse taalvaardigheden in de praktijk brengen. Maar wat nog het beste van alles is: het voelt dan niet als oefenen. Als iedereen om je heen in z’n moedertaal aan het kletsen is, raak je er vanzelf bij betrokken en ook aan de praat. Of je nu de weg vraagt, een film kijkt in de bioscoop of de lokale weersverwachting bekijkt omdat je wilt gaan surfen: alles telt op bij die gigantische portie dagelijkse oefening.
4. Je maakt flink wat nieuwe vrienden
Niets doet zo goed denken aan “vrienden voor het leven” als het vinden van nieuwe mensen die ook net naar een nieuwe woonplaats honderden of duizenden kilometers verderop zijn verhuisd en die ook nieuwe vrienden zoeken om mee af te spreken. Dankzij je internationale klas heb je gegarandeerd een diverse, internationale groep mensen om je heen van wie je kunt leren en met wie je kunt lachen. En één ding hebben jullie sowieso allemaal gemeen: de nieuwe taal! Maar vergeet niet om ook contact te zoeken met de locals. Met native speakers in hun moedertaal praten is een van de beste manieren om je luister- en spreekvaardigheden op te krikken en als een insider naar de cultuur te kunnen kijken.
5. Het draait allemaal om “levenservaring”
Je leert niet alleen een nieuwe taal, maar ook hoe je kunt overleven in een compleet nieuwe cultuur. Waar je ook naartoe gaat, het lokale leven zal er anders zijn dan thuis. Van begroetingen tot de supermarkt en het openbaar vervoer tot het maken van nieuwe vrienden: het leven in het buitenland is zowel spannend als uitdagend. Door elke dag nieuwe stappen te zetten, kun je straks nog veel meer in het leven aan.
6. Het staat geweldig op je cv
Taalkennis maakt altijd indruk op toekomstige werkgevers of toelatingscommissies. Het laat zien dat je in staat bent om te focussen, toegewijd bent aan je opleiding en een superbrein hebt dat een vreemde taal onder de knie kan krijgen. Combineer dat met het feit dat je nieuwe uitdagingen durft aan te gaan en als een pro omging met je nieuwe start in het buitenland en BOEM: ineens pas je perfect in het profiel van wie ze zoeken.
7. Denk aan ALLE tripjes die je er zult maken
Een taal leren in het buitenland kan (bijna) als één grote vakantie worden gezien. Je zult uiteraard lessen moeten volgen en moeten leren, maar je krijgt ook de tijd om een gloednieuwe bestemming te ontdekken met je nieuwe vrienden. Er is zelfs een heel nieuw land binnen handbereik dat erom smeekt om bezocht te worden.
8. Je leert alledaagse taal en écht nuttige uitdrukkingen
Met alleen maar lessen en tekstboeken zal je niet up-to-date blijven over straattaal en leer je ook niet hoe je voorkomt dat je jezelf voor schut zet bij je nieuwe vrienden. De beste manier om een nieuwe taal ook op sociaal vlak helemaal onder de knie te krijgen, is door die simpelweg te leven (al kunnen onze artikelen over Britse, Australische en Amerikaanse uitdrukkingen ook helpen).
9. Je krijgt de kans om nieuwe hobby’s te ontdekken
Kies een studiebestemming in een andere omgeving dan thuis en grijp vervolgens elke kans om nieuwe activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld naar Malta als je altijd al wilde leren duiken of meld je aan voor een cursus in San Diego om in je vrije tijd supergoed te leren surfen. Ontdek de bossen buiten Vancouver en misschien raak je wel verslaafd aan hiken, of besef na een winter in de skigebieden bij Tokio dat snowboarden voortaan jouw passie is.
10. Je ontdekt nieuwe soorten voedsel
Eten speelt immers een prominente rol bij welke beslissing dan ook. Elk land heeft zijn eigen cultuur en gastronomie en zelfs elke regio heeft z’n eigen gerechten. Beeld je eens in hoeveel tapas je zou kunnen proeven als je een paar maanden in Barcelona studeert, of hoeveel kaas je zou kunnen eten tijdens een semester in Parijs…
Ok, je wilt naar het buitenland om een taal te leren. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees onze 12 tips voor studeren in het buitenland.