10 tips om een lange vliegreis te overleven
Op post-its en knijpbare ketchupflessen na, is vliegen waarschijnlijk een van de coolste uitvindingen ooit. Je stapt in het vliegtuig en een paar uur later land je op een plek waar alles anders is, van de taal tot het eten en het weer. Afhankelijk van hoe lang die ‘paar uur’ duren, moet je wel lang stilzitten in een krappe ruimte. Met deze 10 vliegreistips vliegen jouw uren in de lucht hopelijk snel voorbij.
1. PAK JE HANDBAGAGE SLIM IN
Wil je je na de landing nog fris en fruitig voelen, stop dan de volgende travel-size items in je handbagage: een tandenborstel en tandpasta omdat je je wakkerder en fris voelt nadat je je tanden hebt gepoetst, deodorant om vieze luchtjes tegen te gaan en wat lippenbalsem en dagcrème om ervoor te zorgen dat je huid straalt, ongeacht hoe droog de lucht en hoe heftig de jetlag is. Neem naast deze toiletspullen ook een pen en het logeeradres van je eerste nacht mee, zodat je al je immigratieformulieren kunt invullen zonder de steward(e)s(sen) te hoeven lastigvallen.
2. DENK AAN ACCESSOIRES OM TE SLAPEN
Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk met oordopjes, een oogmasker en een noise-cancelling koptelefoon. Deze zorgen er samen met een nekkussentje voor dat je kunt relaxen, zo prettig mogelijk kunt liggen als een economy-class-stoel toelaat, en vergroten je kansen om daadwerkelijk even te slapen. Tenzij je natuurlijk helemaal niet wilt slapen, maar liever focust op het schermpje voor je…
3. GENIET VAN HET ENTERTAINMENT
Als je films en tv-programma’s kijkt, vliegt de tijd voorbij. Bij veel luchtvaartmaatschappijen staat de selectie van films op internet, zodat je vooraf al kunt bedenken wat je wilt gaan kijken of besluiten je eigen programma’s op je laptop of tablets mee te nemen. Hoewel het kijken van films een perfecte vorm van afleiding is, bestaat er altijd een kans dat het entertainmentsysteem niet werkt. Zorg daarom altijd voor een plan B: neem een boek, computerspelletjes, films of muziek mee. Alles kan, zolang je maar niet hoeft te ervaren hoe het is om acht uur lang naar de achterkant van een stoel te moeten staren.
4. GA SLIM OM MET JE BEENRUIMTE
Handbagage is fantastisch. Totdat je het onder de stoel voor je moet schuiven en er helemaal niets meer overblijft van je toch al beperkte beenruimte. Stop al je handbagage daarom in de bagagecompartimenten boven je hoofd, zodat je je benen en voeten nog enigszins prettig kunt strekken.
5. DRAAG COMFORTABELE KLEDING
Als je urenlang moet vliegen, is comfort het allerbelangrijkste. Draag daarom verschillende laagjes kleding die je thuis op een luie zondagmiddag zou dragen. Denk aan een hoodie, sjaal (die tevens dienst kan doen als deken of nekkussentje) en een extra paar sokken om je voeten warm te houden. Wil je niet met zo’n pyjama-look aankomen op de plaats van bestemming? Stop dan een setje ‘nette’ kleren in je handbagage en kleed je na de landing meteen om.
6. REK, STREK EN LOOP ROND
Urenlang stilzitten is niet alleen onprettig, maar kan zelfs gevaarlijk zijn. Het kan namelijk propjes in je bloedbaan veroorzaken. Probeer daarom zo vaak mogelijk op te staan, even rond te lopen en te rekken en strekken. Tenzij het riemen-vast-lampje brandt, natuurlijk! In het entertainmentsysteem of inflight magazine van sommige luchtvaartmaatschappijen vind je handige oefeningen. Heb je geen enkele inspiratie, dan kun je altijd nog even je torso naar links en rechts draaien, je armen om jezelf heen slaan, je benen strekken, je hoofd en enkels draaien en op je tenen gaan staan.
7. HYDRATEER, EN HYDRATEER NOG MEER
Drink. Heel. Veel. Water. Tijdens een vlucht droogt je lichaam uit, dus je zult meer moeten drinken dan op de grond. Wacht niet totdat je dorst hebt en over je medepassagiers heen moet klimmen om de aandacht van de steward(e)s(sen) te trekken. Neem liever een waterflesje mee dat je na de security check kunt hervullen en maak ook gebruik van het drankaanbod tijdens de vlucht. Drink liever geen cafeïne en alcohol, aangezien dat nog meer vocht onttrekt en je er moeilijker door in slaap valt. Neem gerust wat eigen snacks mee, zoals fruit, noten en crackers, zodat je tussen de maaltijden door niet hongerig of chagrijnig wordt.
8. BEWEEG VOOR VERTREK
Een relaxed, misschien een beetje vermoeid gevoel is ideaal als je een lange vliegreis op de planning hebt. Een beetje beweging voor vertrek kan daarbij helpen. En nee, dat betekent niet dat je bij de gate ineens moet gaan rennen, maar sporten, een paar baantjes zwemmen of een stukje rennen of wandelen voor de reis kan heel erg helpen. Heb je daar geen tijd voor, dan is zelfs rondlopen op de luchthaven al een alternatief.
9. LEER EEN PAAR ZINNEN IN DE LOKALE TAAL
Een nieuwe taal leren is niet alleen een leuk tijdverdrijf, het helpt ook om de tijd na de landing makkelijker te maken. Maak gebruik van een boek, audiobestanden op je telefoon of bekijk video’s op je tablet. Leer bijvoorbeeld hoe je de immigratiemedewerkers, taxichauffeurs en hotelreceptionisten in de lokale taal begroet. Vind je één taal niet uitdagend genoeg, leer dan een paar zinnetjes in alle talen van de landen waar je overheen vliegt.
10. MAAK KENNIS MET JE BUREN
Een gesprekje aanknopen met de persoon in de stoel naast je is niet altijd een succes, maar het is altijd een poging waard. Je weet nooit naast wie je zit en veel vriendschappen, zakelijke deals en reisplannen kwamen voort uit zo’n vliegtuiggesprekje. En vergeet niet: nadat je jezelf hebt voorgesteld en misschien een beetje hebt gekletst, krijg je veel gemakkelijker een goede tip voor een film of dat koekje dat je buurman niet heeft opgegeten…