11 tips voor een succesvolle lange afstandsrelatie
Tijdens het reizen of een studie in het buitenland word je niet enkel verliefd op het land en de taal maar de kans bestaat ook dat je smoorverliefd wordt op een bijzonder iemand… Dit is één van de geweldige bijkomende voordelen van zo’n reis. Maar wat doen wanneer jullie beiden weer naar huis vertrekken en niet in hetzelfde land wonen? Zo ver van elkaar verwijderd zijn is de grootste uitdaging van elke langeafstandsrelatie. Je wilt niet dat de fysieke afstand tot je geliefde ook tot een emotionele afstand leidt. Aan de andere kant hoef je niet elke dag je kamer op te ruimen voor een ander en hoef je niet dagelijks je benen te scheren. Maar om de langeafstandrelatie in stand te houden en permanent in een liefdessprookje te leven heb je een berg optimisme, doorzettingsvermogen en moeite nodig!
Niets is onmogelijk en de tips voor een succesvolle langeafstandsrelatie in deze blogpost helpen je om de romance te laten bloeien – ongeacht de grote afstand tussen jullie in (en neem het maar aan van deze langeafstandsrelatie – professional! Met een beetje moeite kom je letterlijk een heel eind)
1. Spreek het ideale moment om (regelmatig) te communiceren af
Hoewel je 24/7 een e-mail of smsje kan sturen, moet je soms gewoon met elkaar praten en een directe, persoonlijke reactie krijgen. Afhankelijk van de afstand kan het even duren voordat je weet wat het perfecte moment is om te babbelen, maar oefening baart kunst. Grappige voicemails kunnen een goeie troost zijn voor gemiste gesprekken en verkeerde timing. En nee, het maakt niet uit als je enkel op zondagmorgen met elkaar kunt bellen: alles draait juist om het feit dat je tijd voor elkaar vrij maakt.
2. Ontdek makkelijke en handige manieren om contact te houden
Eens je weet wat de juiste timing is, is het ook belangrijk om te ontdekken wat de beste manieren zijn. Gelukkig is het nog nooit zo simpel en goedkoop geweest om contact te houden met de andere kant van de wereld. Meestal is wifi genoeg, je kan bijvoorbeeld skypen, chatten of FaceTimen. Zorg dat het communicatiemiddel voor jullie allebei goed toegankelijk is en vergeet niet dat een mix van meerdere verschillende kanalen jullie contact nog veel interessanter maakt.
3. Haal je creatieve kant boven
Schrijf een brief, neem een audioboodschap op, stel een cadeaupakket samen of verstuur een kaartje. Gebruik je fantasie en bedenk nieuwe, verrassende manieren om je geliefde te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Dat betekent niet dat je je volledige zakgeld moet op gebruiken. Je hoeft geen helikopter te huren om gedichtjes in de lucht te laten schrijven. Wat dacht je ervan om tijdens je volgende bezoek stiekem wat post-its met lieve berichtjes achter te laten?
4. Loop niet weg van confrontaties
Als je elkaar slechts eens in de paar weken of maanden ziet en misschien een andere taal spreekt, lijkt het aantrekkelijk om problemen, ruzies en zorgen niet te bespreken. Niemand wil ruziemaken als je maar 48 uur samen bent, maar op lange termijn kan het juist meer problemen opleveren als je al je onenigheden negeert. Een langeafstandsrelatie blijft een relatie. Hoe meer je praat over kleine dingen (voordat die leiden tot grote problemen in jullie relatie), hoe beter. Maar opgelet: begin geen ruzie via Messenger of e-mail (dan moeten je te veel tussen de regels door lezen) maar probeer het zeker face-to-face of tenminste telefonisch te bespreken zodra je het hebt opgemerkt. En daarover gesproken…
5. Praat het uit
Probeer open en eerlijk te zijn over je gevoelens en emoties. Als je niet weet waar je partner vertoeft of met wie hij/zij afgelopen zaterdagavond heeft doorgebracht, kan dat leiden tot te veel gepieker en onnodige paniek. Het feit dat je door social media heel gemakkelijk ziet (of jezelf inbeeldt) hoeveel plezier iemand heeft, maakt een langeafstandsrelatie zeker niet makkelijker. Het is belangrijk dat je elkaar genoeg vertrouwt om al je gedachten en gevoelens te kunnen delen en samen manieren te vinden hoe om te gaan met elke vorm van jaloezie, angst of twijfel.
6. Het glas is halfvol
Het feit dat je eigenlijk je gewone leven leidt en daarnaast nog een langeafstandsrelatie hebt, kan zowel een vloek als een zegen zijn. Je voelt misschien dat je iets mist omdat het moeilijk is om “normale-koppel-dingen” te doen, zoals samen te lunchen, op te halen van het werk, naar de cinema te gaan… Maar vergeet niet dat het een enorm voordeel kan zijn om je eigen ding te doen. Als je ‘s avonds moet studeren of moet overwerken, hoef je je partner niet teleur te stellen en bijvoorbeeld geen etentje of filmavondje af te zeggen.
7. Doe samen doodnormale dingen
Als je elkaar maar een paar keer per jaar ziet, voelt alles waarschijnlijk als een vakantie. Sterker nog: het ís waarschijnlijk een vakantie omdat je ervoor vrijaf genomen hebt. Er is niks mis om uit te slapen, te gaan brunchen of een tour van je stad/land te geven, maar het is ook belangrijk om samen gewoon wat doodnormale dingen te doen. Denk aan alledaagse taken, bijvoorbeeld inkopen doen, de was ophangen of de planten water geven. Want saaie klusjes samen leuk proberen te maken, is de ultieme relatietest, nietwaar?
8. Plan je momenten samen goed in
Afhankelijk van hoeveel tijd en geld het kost om bij elkaar op bezoek te gaan, kan het een behoorlijke missie zijn om elkaar te ontmoeten. Als je niet weet wanneer de volgende keer is, kan dat nefast zijn voor je gevoelens en het plannen van je leven. Probeer daarom zo snel mogelijk na thuiskomst al een nieuwe datum uit te kiezen. Op die manier kan je allebei vooruitplannen en jezelf voordeel doen met early bird tickets en andere speciale (seizoens)kortingen. En je hebt natuurlijk iets om naar uit te kijken! (Een spontaan verrassingsbezoek is natuurlijk ook geweldig, dus probeer dat ook eens te regelen, als dat mogelijk is natuurlijk.)
9. Spendeer tijd samen
Moeilijke tijden vragen om creatieve manieren om tijd door te brengen met z’n tweeën. Hoewel je misschien niet op hetzelfde moment op dezelfde plaats bent, kun je nog steeds samen dingen doen, met dank aan FaceTime! Op zo’n dag heb je geen enkel excuus om níet alles met elkaar via het scherm te delen, van winkelen en wandelen tot koken en eten, en zelfs elkaar nachtzoen te sturen voor het slapen gaan. Vergeet niet dat je ook allebei dezelfde film kunt kijken terwijl je met elkaar chat of babbelt.
10. Vergeet geen tastbare herinneringen
Soms is geen enkel berichtje of telefoongesprek een oplossing voor het feit dat je de andere mist. Wat misschien kan helpen, is het dragen van zijn/haar favoriete shirt of het drinken uit zijn/haar mok. Het klinkt cliché, maar zo’n herinneringen kunnen echt helpen. Ook een beetje parfum of wasmiddel kan alle tijdzones eventjes laten verdwijnen. Wees niet bang om daarnaar te vragen als je echt hopeloos veel behoefte hebt om jezelf iets dichter bij je partner te voelen.
11. Ontmoet de belangrijke mensen en ga naar de belangrijke plekken
Hoe meer je met elkaar praat en elkaar leert kennen, hoe meer namen van mensen en plekken je zult noemen die de ander niet kent. Mocht de mogelijkheid zich voordoen, stel elkaar dan voor (met een foto of in het echt) aan jouw meest bezochte locaties en de mensen met wie je veel omgaat of die je vaak noemt. Op die manier worden dagelijkse gesprekken veel betekenisvoller en heb je veel meer het gevoel dat je deel uitmaakt van elkaars leven, ondanks de (lange) afstand.