GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

15 Engelse afkortingen die je moet kennen

15 Engelse afkortingen die je moet kennen

Denk je soms: “Wat voor vreemde afkorting stuurt mijn vriend me nu?”. Of wil je snel een berichtje sturen met je smartphone? Bij het sms’en komt het je zeker van pas als je onderstaande afkortingen kent.  Ook bij het het leren van de Engelse taal kan je niet om deze 15 Engelse afkortingen heen die we ook in het Nederlands regelmatig gebruiken.

Voor we beginnen nog een korte handleiding:

• Een abbreviation (afkorting) is een ingekorte variant van een woord, die soms aan het einde van een punt wordt voorzien (zoals accomm. voor accommodation en adj. voor adjective)
• Een acronym (acroniem) is een afkorting die als één woord uitgesproken wordt. Als je de afkorting hardop voorleest, lijkt het alsof het een gewone naam is, terwijl het wordt gevormd door de eerste letters van elk woord in een zin (zoals NASA voor National Aeronautics and Space Administration staat).
• Een initialism (initialisme) is een afkorting die letter voor letter wordt uitgesproken, zoals de UN voor United Nations staat. Fun fact: voor een initialisme zet je vaak een lidwoord, in tegenstelling tot voor acroniemen. Je zegt bijvoorbeeld “I’m an interpreter at the UN”, maar “I have an interview at NASA.”

1. RSVP – please reply

Net als veel andere Engelse woorden komt ook dit uit het Frans. De afkorting RSVP staat voor “Répondez s’il vous plait”. En ja, je moet dan ook echt reageren op zo’n uitnodiging, zodat de bruid of gastheer precies weet hoeveel stukken zalm hij of zij moet bestellen.

2. ASAP – as soon as possible

“Can you get this in ASAP?” zou zomaar in een e-mail van je baas kunnen staan. Afhankelijk van het project raak je daardoor wel of niet in paniek, maar je hebt in elk geval weinig tijd om erover na te denken!

3. AM/PM – before midday (morning) en after midday (afternoon)

Er is een groot verschil tussen 5 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s middags en dankzij deze kleine afkortingen is dat altijd duidelijk. Let op: gebruik ze niet als je kiest voor de 24-uursaanduiding (6 AM is hetzelfde als 6:00 uur) en let goed op als je je wekker zet. Niemand heeft iets aan een ‘ochtendalarm’ dat om 7 PM afgaat!

4. LMK – Let me know

Een informele, vriendelijke afkorting die ideaal is op een berichtje mee te eindigen. Met LMK laat je zien dat je een bevestiging of meer informatie verwacht.

5. BRB – Be right back

Tijdens het chatten vraagt soms iets anders om jouw onmiddelijke aandacht: de deurbel, de kat die naar buiten wil of een plotseling opkomende caffeïnebehoefte. Geen zorgen: vertel je chatgenoot gewoon dat je BRB bent.

6. DOB – Date of birth

“Maar wat ís mijn DOB?” heb je je misschien weleens afgevraagd als je dit al eens bent tegengekomen. Het klinkt immers als een slecht uitgekozen kledingstuk of een dubieus type geneesmiddel. Maar geen zorgen: je hebt een DOB, we hebben er allemaal eentje. En jij viert de jouwe waarschijnlijk elk jaar met veel te veel taart, ijs en gekke verjaardagshoedjes.

7. CC/BCC – carbon copy/blind carbon copy

Hoewel je deze afkortingen gebruikt in het e-mailtijdperk, stammen ze uit de analoge jaren waarin kopieën nog met behulp van carbonpapier werden gemaakt. Belangrijke etiquette-tip: als je mensen in CC zet, kunnen ze duidelijk zien (ezelsbruggetje: they Can Clearly see) wie de e-mail nog meer ontvangen. En klik nooit op “reply to all”, tenzij je ECHT wilt dat iedereen jouw antwoord leest!

8. TBA/TBC- to be announced/to be confirmed

Weet je nog die vriendin wiens bruiloftsuitnodiging je ASAP moet RSVP’en? Let op als er ‘venue TBA’ of ‘groom TBC’ staat. In dat geval heeft ze de boel nog totaal niet geregeld!

9. ETA – Estimated time of arrival

“See you on Tuesday, ETA 9 PM.” Dat lees je bijvoorbeeld als iemand op reis is maar nog niet precies weet hoe laat zijn vlucht aankomt.

10. TGIF – Thank God it’s Friday

Wereldwijd zingen medewerkers dit elke vrijdagmiddag. Het is bijna weekend!
**
11. FOMO – Fear of missing out**

En met het weekend in het vooruitzicht ligt er misschien ook FOMO in het verschiet. Stel je voor dat je ergens voor bent uitgenodigd en eigenlijk geen zin hebt, maar tegelijkertijd denkt dat het leuk zal worden en dat je misschien spijt krijgt als je níet gaat. In dat geval heb je last van FOMO en pijnig je jezelf met de vraag of je nou moet gaan of niet.

12. IMO – in my opinion (of IMHO – in my humble opinion)

We hebben allemaal zo onze meningen. Met deze afkortingen kun je ze uiten.

**13. N/A – not available/not applicable
**
Gebruik dit bij het invullen van een formulier als een bepaalde vraag niet op jou van toepassing is.

14. AKA – also known as

Dit kleine schatje wordt gebruikt om te laten zien dat iemand bekendstaat onder een andere naam, zoals een bijnaam. Denk aan hoe je broer zijn pasgeboren baby aanduidt (“This is Eddie, aka ‘The poop machine’”) of hoe Chili een geliefde voetballer noemt: Alexis Sanchez, aka ‘El Niño Maravilla’.

15. DIY – Do it yourself

Mensen die liever zelf de handen uit de mouwen steken dan een professional inhuren (aka DIY’ers) vind je op elk denkbaar vlak. Van het repararen van elektronica en het opnieuw stofferen van meubels tot het renoveren van een compleet huis: DIY-projecten kunnen leiden tot een enorm groot succes of juist tot een complete puinhoop!

Wil je nog meer Engelse afkortingen leren?Leer Engels met EF
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer