GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

6 stappen naar de CV-hemel (en naar de top van de stapel)

6 stappen naar de CV-hemel (en naar de top van de stapel)

Je cv, of curriculum vitae, is je wing-man op de arbeidsmarkt. Het helpt je een voet tussen de deur te krijgen, maakt een (hopelijk goede) eerste indruk en stelt je voor aan je toekomstige werkgever. Hoewel we allemaal wel een beetje weten hoe we een CV (of cv, een iets kortere versie die vaak in Noord-Amerika wordt gebruikt) moeten schrijven, kan het nooit kwaad om een paar tips en trucs te herhalen om een algemeen cv op te leuken en wat persoonlijkheid toe te voegen.

Volg deze zes stappen en je cv komt gegarandeerd bovenaan de stapel van de aanwervende manager te liggen.

1. Pas het aan

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je tegelijkertijd solliciteert naar een baan als marketingstagiair en barista in een koffiebar. Als je dat wel doet, veel succes. Zelfs als je solliciteert naar (dezelfde) banen in dezelfde branche, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je CV past bij de functieomschrijving.

Hoewel je het wiel niet elke keer opnieuw hoeft uit te vinden, moet je niet elke keer hetzelfde cv sturen. Een truc is om een master-cv te maken met alles wat je hebt gedaan, geleerd en bereikt en deze dan snel aan te passen voor elke baan waarop je solliciteert.

Pro tip: Maak je CV relevant voor de job door de volgorde van vaardigheden of prestaties te veranderen zodat de belangrijkste er meteen 'uitspringen' en de persoon die je CV leest er niet naar hoeft te zoeken.

2. Word deel van de oplossing

Vraag niet wat je werkgever voor jou kan doen: vraag wat jij voor je werkgever kan doen. Ze willen tenslotte niet horen wat jij wilt, maar hoe jij hen kunt ondersteunen.

Een manier om dit te doen is door bovenaan je CV een korte, 1-2 zinnen tellende 'objectieve verklaring' toe te voegen - een mini-intro, zo je wilt. In plaats van werkgevers te vertellen wat ze al weten (dat je de baan wilt en dat je de kwalificaties ervoor hebt), kun je het gebruiken om hen te vertellen wie je bent, wat je passies zijn (iets dat verband houdt met de baan waarnaar je solliciteert) en hoe je kunt bijdragen aan het succes van het bedrijf. Zorg ervoor dat het kort, krachtig en bondig is.

Pro tip: Laat het objectief opvallen door de kleur van het lettertype te veranderen (iets subtiel anders zoals grijs in plaats van zwart) of zet het cursief. (Overdrijf echter niet met de opmaak en houd je hele CV schoon en professioneel!)

3. Laat je vaardigheden zien

Vermeld eerst je ervaring, dan je opleiding. Ook al zijn diploma's geweldig, je bent niet je diploma. Je bent je ervaringen, vaardigheden en prestaties. Dat zijn je grootste troeven en zullen je helpen om op te vallen. Ook al ben je net afgestudeerd, een parttime baan, een stage of vrijwilligerswerk hebben je geholpen om een verantwoordelijk persoon te worden die weet hoe hij moet budgetteren, plannen en plannen.

Pro tip: Zorg ervoor dat je ervaring en opleiding duidelijke koppen hebben. Nogmaals, een schone en goed georganiseerde CV met kopteksten en opsommingstekens maakt het makkelijk te lezen en veel waarschijnlijker dat iemand het ook echt doorleest en je uitnodigt voor een gesprek.

4. Hype de zachte vaardigheden op

Een belangrijk ding dat je kan helpen precies die ervaring op te doen na of tijdens je schooltijd zijn reizen naar het buitenland, vooral als je in het buitenland hebt gewoond, ofwel een taal leren of vrijwilligerswerk. Plotseling heb je plannings- en organisatievaardigheden ontwikkeld, je communicatievaardigheden verbeterd en je hebt geleerd om obstakels te overwinnen. Zo ben je een onafhankelijke, flexibele en creatieve probleemoplosser geworden die indruk maakt met zijn interculturele vaardigheden!

Pro tip: Als je een passie hebt voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen, neem dit dan op in je doelstelling en vermeld ervaringen in het buitenland in je ervaringen en/of opleiding. Dit is vooral belangrijk als je solliciteert bij een internationaal bedrijf of een baan in het buitenland.

5. Maak een lijst, controleer hem twee keer

Gebruik onze kleine checklist om er zeker van te zijn dat je op maat gemaakte, oplossingsgerichte, soft skills-rijke CV je naar de top van de stapel zal stuwen:

  • Kies een klassiek lettertype dat in ieders letterbibliotheek beschikbaar is. Arial of Helvetica zijn een veilige keuze.

  • Kies een lettergrootte die leesbaar is. Kleine woorden doen pijn aan je ogen en leiden niet tot sollicitatiegesprekken.

  • Laat wat witruimte over. Het verhoogt de leesbaarheid en laat je CV er professioneler uitzien.

  • Gebruik opsommingstekens. Je schrijft geen roman maar een overzicht van je prestaties.

    Schrijf met de actieve stem. “Verantwoordelijk voor” en “Inclusief taken” zijn niet geschreven met een actieve stem; gebruik in plaats daarvan actieve werkwoorden zoals “Uitgevoerd”, “Verbeterd”, “Beheerd” enz.)

  • Controleer de spelling en grammatica. Fouten zijn niet toegestaan. Laat mama of papa of een vriend(in) het een paar keer nakijken voordat je het verstuurt. (Domme fouten maken gewoon geen goede eerste indruk!)

  • Bewaar en verstuur je cv als PDF. Iedereen kan een PDF lezen en de lay-out raakt niet in de war zoals bij een Word-document.

6. Zorg ervoor dat je online profiel straalt

Je CV ziet er prachtig uit, je bent klaar om te solliciteren op die droombaan en nu moet je ervoor zorgen dat een Google-zoekopdracht je ook van je beste kant laat zien. Omdat je er altijd vanuit moet gaan dat een potentiële werkgever online naar je zal zoeken, is het superbelangrijk dat je online profiel goed is (advies over hoe je dat doet hier) en dat je LinkedIn profiel overeenkomt met je CV. Het hoeft niet precies dezelfde informatie te bevatten, maar het moet je aantrekkingskracht vergroten en wat extra informatie bevatten (links naar stukken die je hebt geschreven, aanbevelingen van collega's of bazen), dingen die moeilijker zijn om in je CV op te nemen.

Pro tip: Vergeet niet je talenkennis op je LinkedIn profiel te zetten, vooral als je naar een internationale baan solliciteert. Voor Engels raden we aan de gratis EF SET test en de certificering direct aan je LinkedIn profiel toe te voegen.

Ontwikkel je taalvaardigheden met onsMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer