GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

9 boeken die je inspireren om de wereld rond te reizen

9 boeken die je inspireren om de wereld rond te reizen

“That’s the thing about books. They let you travel without moving your feet.” – Jhumpa Lahiri

Lezen is de deur, de sleutel en de deurmat naar een heel nieuw universum. Je kunt een boek openslaan en jezelf overal mee naar toe nemen, in en uit deze wereld, alleen aangedreven door je verbeelding en geleid door de goed gekozen woorden van een auteur. Je kunt lezen waar, wanneer en in welke taal je maar wilt. (Spreken over lezen in een andere taal is trouwens een geweldige manier om je taalvaardigheid te verbeteren en op peil te houden.)

Maar ik moet toegeven dat ik niet zoveel lees als iemand die een bril met zwarte montuur draagt en voor zijn werk schrijft waarschijnlijk zou moeten doen. Ik heb verschillende excuses (hebben we die niet allemaal?), maar een die ik zeker niet meer kan gebruiken is dat ik niet weet wat ik moet lezen - vooral als het op reisboeken aankomt: Bekijk de favorieten van onze bloggers die je zullen inspireren om over de hele wereld te wandelen, klimmen, zwemmen, rijden, fietsen en vliegen om zowel mooie bestemmingen als jezelf te vinden.

Isabel: Eat, Pray, Love (van Elizabeth Gilbert)

Deze autobiografie over jezelf vinden tijdens een wereldreis is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert. Na een lange en nare scheiding en een liefdesrelatie die niet goed afliep, besluit ze een wereldreis te maken en kiest drie landen uit om te bezoeken: Eerst naar Italië om te eten en te genieten, dan naar India in de hoop haar spiritualiteit te vinden en, last but not least, naar Indonesië op zoek naar balans. Tijdens haar reis begint Gilbert - met de hulp van nieuwe vrienden en spannende avonturen - langzaam te ontdekken wat ze wil in het leven. Uiteindelijk... nou ja, dat moet je gewoon zelf lezen. (Als je geen zin hebt om te lezen, kun je ook vals spelen en de film bekijken, met Julia Roberts in de hoofdrol als Elizabeth).

Tom: Londoners: The Days and Nights of London Now – as Told by Those Who Love it, Hate it, Live it, Left it and Long for it (van Craig Taylor)

Vreemd genoeg begon ik dit boek te lezen nadat ik verhuisd was uit Londen, maar het herinnerde me aan alle redenen waarom ik van Londen houd (en het zo graag haat). De auteur van het boek, Craig Taylor, is een Canadese schrijver en lange tijd inwoner van Londen die jarenlang door de Britse hoofdstad heeft gereisd en mensen van alle rangen en standen, beroepen en persoonlijkheden heeft geïnterviewd - van piloten die landen op vliegveld Heathrow tot de vrouw die de stations in de metro aankondigt. Het resultaat is een portret van Londen vanuit verschillende perspectieven dat laat zien hoe mensen in de jaren '00 deze stad van wereldklasse tot hun thuis maken, ongeacht hun persoonlijke omstandigheden.

Tom: By Any Means (van Charley Boorman)

Dit boek begon oorspronkelijk als een vervolg op Long Way Round, een documentaire met acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman. Samen met een producent en een cameraman ging Charley op zijn eigen reis rond de wereld waarbij ze van Ierland naar Australië reisden met alles behalve vliegtuigen. Het feit dat je het trio door alle opeenvolgende landen en culturen volgt, maakt het een fascinerende aardrijkskundeles en een sociaal commentaar. Als je kunt, zorg er dan voor dat je ook de gelijknamige tv-serie bekijkt.

Emma: Neither Here nor There (van Bill Bryson)

In elk hoofdstuk van dit boek laat Bill Bryson je aan de hand van anekdotische reisverhalen kennismaken met een ander land in Europa. Zijn enthousiasme en openhartige eerlijkheid maken het gemakkelijk om te geloven dat je aan zijn zijde op zoek bent naar het noorderlicht in Noorwegen of het gekke Parijse verkeer trotseert. Brysons observerende verhaal combineert sarcastisch commentaar op alles, het openlijk veroordelen van andere reizigers voor hun debiele momenten en het eerlijk toegeven aan veel van zijn eigen faux-pas - je zult moeite hebben om één pagina uit te lezen zonder hardop te lachen.

Emma: The Gringo Trail (van Mark Mann)

Volg de epische heldendaden van Mark Mann, afgestudeerd aan de universiteit van Oxford, terwijl hij samen met zijn twee metgezellen - zijn hippievriendin en high-octane, party-loving beste vriend - op een hilarische reis van zelfontdekking door Zuid-Amerika vertrekt. Verwonder je over de schandalige verhalen van het dynamische trio. Je zult vallen voor de eigenzinnige personages en jeuk krijgen om Peru of Bolivia zelf te bezoeken. Vreemd genoeg (maar uitstekend) worden verhalen over avontuur, roekeloos gedrag en drugsverslaafde escapades afgewisseld met informatieve passages die de geschiedenis, geografie en oude culturen van elke regio uitleggen: Je komt uit dit boek met echte kennis, niet alleen met een pijnlijke buik van het lachen.

Erin: A Walk in the Woods (van Bill Bryson)

Volg Bill Bryson en zijn onfortuinlijke vriend Stephen Katz terwijl ze een uitdaging aangaan die al snel veel moeilijker en lastiger blijkt te zijn dan ze hadden gedacht. De prestatie? Het bewandelen van de Appalachian Trail in het oosten van de Verenigde Staten. Deze 3.500 km lange mammoet strekt zich uit van Georgia tot Maine en bleek een test voor de twee mannen in zowat elk opzicht dat het buitenleven kan zijn: Van problemen met uitrusting en conditie tot de angst voor beren, Bryson en Katz gaan dapper door en hun ervaringen zorgen voor een echte giechel. Schrap dat - een echte buiklach.

Erin: Viva South America!: A Journey Through a Surging Continent (van Oliver Balch)

Journalist Oliver Balch verkent de huizen, gevangenissen, straten en geesten van Zuid-Amerika in dit soms grappige, vaak tragische en altijd doordachte boek. De auteur kiest een thema voor elk land en gebruikt deze onderwerpen als lenzen waardoor hij niet alleen de politieke en sociale strijd van elk land probeert te begrijpen, maar ook de vooruitgang die is geboekt nadat Simon Bolivar (de "grote bevrijder" van het continent en Balchs symbolische gids) voor het eerst droomde van vrijheid van de Spaanse overheersing. Het resultaat is een aangrijpende blik op het hedendaagse Zuid-Amerika, die, hoewel niet altijd verheffend, een boeiend en essentieel leesvoer is voor iedereen die nieuwsgierig is naar dit levendige, veranderende continent.

Livia: Into Thin Air (va Jon Krakauer)

Volg journalist en bergbeklimmer Jon Krakauer tijdens zijn tocht om de Mount Everest te bedwingen met de Everest-expeditie van Adventure Consultants in 1996. Leer meer over het lange acclimatisatieproces om je aan te passen aan de grote hoogtes, de gevaren van het oversteken van de Khumbu-ijsvallen en de eerbied die bergbeklimmers en Sherpa's voelen voor Chomolungma. Vrees voor Krakauers leven als hij de berg afdaalt, achtervolgd door een moorddadige storm die uiteindelijk het leven van zijn klimgenoten eist. Dit tragische maar aangrijpende persoonlijke verslag van de beklimming van de hoogste top ter wereld laat je vol ontzag en snakkend naar zuurstof achter.

Livia: Swimming to Antarctica (van Lynne Cox)

Lynne Cox wordt tijdens een zwemtraining overvallen door een hagelbui en ontdekt op negenjarige leeftijd haar passie voor zwemmen in extreme omstandigheden. Op haar 15e wordt ze een recordzwemster van het Kanaal (Engels). Volg haar terwijl ze de wereld rondreist, van de VS tot Nieuw-Zeeland, en barrières tussen culturen en naties neerhaalt door haar langeafstandszwemtochten in open water. Cox' inspirerende en verfrissende verhaal zal je ogen openen voor de schoonheid en kracht van zowel de zee als de menselijke wilskracht.

Reis met ons de wereld overOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer