GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Food facts: Een snelle culinaire reis rond de wereld

Food facts: Een snelle culinaire reis rond de wereld

Van grootmoeders die de scepter zwaaien in de keuken in Italië tot de te gekke mix van culinaire invloeden in Vietnam: de wondere wereld van het eten is net zo gevarieerd als de mensen die het bereiden. Ga met me mee op een snelle culinaire reis rond de wereld - je zult meer weten en hongeriger zijn dan ooit tegen de tijd dat je het einde haalt (pizza als lunch, iemand?)

Italië - Waar grootmoeders de lakens uitdelen

Het debat over wat beschouwd moet worden als het nationale eten van Italië kan eindeloos doorgaan en het hangt er allemaal vanaf aan wie je het vraagt. Een Milanees zou waarschijnlijk beweren dat het lekkerste eten in Italië de cotoletta or risotto alla Milanese, terwijl een Napolitano ongetwijfeld zou zeggen dat alle pizza's die niet in Napoli worden gemaakt, niet het echte werk zijn.

Eén ding is echter zeker - of het nu pizza, pasta of risotto is, het beste Italiaanse eten wordt gemaakt door nonnas, Italiaanse grootmoeders. Zij zijn degenen die de echte Italiaanse recepten levend houden door te koken, te onderwijzen en te praten over het eten uit hun verleden.

Zweden - Waar 'Fika' over meer dan koffie gaat

Je zou kunnen denken dat Zweedse gehaktballetjes het meest opmerkelijke eten is dat uit dit Scandinavische wonderland komt (bedankt IKEA!), maar om eerlijk te zijn is er iets dat veel belangrijker is voor de gemiddelde Zweed en voor het dagelijks leven: Fika.

Fika is het Zweedse woord voor koffiepauze (het wordt meestal als werkwoord gebruikt). Maar het gaat om veel meer dan alleen maar koffie slurpen, het is eigenlijk meer een instituut dat draait om gezelligheid en quality time doorbrengen met je vrienden, familie en collega's.

Het belang van het woord fika is zo groot dat de Zweden het liever niet vertalen voor buitenlanders, en ze zorgen ervoor dat je weet wat het betekent als je voet op Zweedse bodem zet.

De VS - Waar je groots gaat of naar huis gaat

In de VS draait alles om verwennerij. Porties zijn notoir groot en de meeste mensen denken: the bigger, the better. Sommige restaurants zijn nog een stapje verder gegaan door gekke eetuitdagingen aan te gaan.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het opeten van een hamburger van bijna 50 kg in minder dan 60 minuten? Dat is een uitdaging die je kunt vinden bij de Clinton Station Diner in New Jersey, en hoewel je negen vrienden mag meenemen, is het nog steeds meer dan 5 kilo eten per persoon! Alle succesvolle teams krijgen een geldprijs van 5.000 dollar, maar je vraagt je af... is het dat echt waard?

Het Verenigd Koninkrijk - Waar mensen gek worden van curry

Weet je wie er meer van Indiaas eten houden dan de Indiërs zelf? De Britten! Al tientallen jaren staan Indiase gerechten bovenaan de lijst van Britse favorieten en naar verluidt zijn er meer dan 15.000 Indiase restaurants in het land.

Londen alleen al heeft naar verluidt meer Indiase restaurants dan Mumbai of Delhi, en veel van de populairste gerechten, waaronder de alomtegenwoordige Tikka Masala, zijn eigenlijk moderne uitvindingen die zijn ontworpen om westerse fijnproevers te behagen.

Voor Indiërs is curry als concept eigenlijk veel complexer en staat het in feite voor een sauzige, gekruide stoofpot (vaak gemaakt met een mix van specerijen, waaronder kurkuma, komijn en chilipoeder), in plaats van één specerij.

Als gevolg daarvan is het waarschijnlijk eerlijk om te zeggen dat er in het spirituele thuis van de machtige curry net zoveel versies zijn als er mensen zijn (meer dan een miljard, let wel!).

Nieuw-Zeeland - Waar kiwi meer is dan alleen fruit

Als je in Nieuw-Zeeland om een kiwi vraagt, kan de hele bevolking voor je deur staan. Waarom? Omdat kiwi, naast de vrucht, eigenlijk een veelgebruikte en zeer populaire bijnaam is voor de inwoners van Nieuw-Zeeland. Een kiwi genoemd worden wordt niet als beledigend ervaren, maar als een lieve vertedering.

Hoewel de kiwi in dit geval is afgeleid van de vogel met dezelfde naam, speelt de kiwi ook een belangrijke rol in Nieuw-Zeeland, want het is een van de belangrijkste exportproducten van het land. De kiwi's die niet worden geëxporteerd, worden waarschijnlijk in plakjes gesneden en bovenop een pavlova gelegd, het nationale dessert van het land dat bestaat uit meringue, slagroom en vers fruit.

Japan - Waar er regels zijn voor het eten van sushi

Hoewel je misschien denkt dat het oppakken van die sushi-rolletjes met een paar eetstokjes het moeilijkste is aan sushi eten (gracieus en zonder jezelf voor gek te zetten), zijn er nog veel meer sushi-gerelateerde regels die je moet onthouden als je dat stukje sashimi naar binnen schrokt.

Bijvoorbeeld: Bijt de sushi nooit doormidden en leg één deel terug op je bord. Sushi moet in zijn geheel worden gegeten, één voor één. Gooi ook nooit wasabi in je sojasaus (of meng het zoals veel mensen doen). Wasabi moet eigenlijk direct op de sushi worden gedaan en in de betere restaurants wordt dit door de chef gedaan, niet door u.

Leg ook nooit een stukje ingemaakte gember op je sushi voordat je hem opeet. Het is de bedoeling dat je de gember tussen de stukjes door eet om je gehemelte schoon te maken.

Spanje - Waar tapaslegendes voortleven

Als je ooit van Spanje hebt gehoord, heb je waarschijnlijk ook van tapas gehoord. Tapas zijn kleine hapjes die in bijna elke bar in Spanje van 's avonds vroeg tot 's avonds laat worden geserveerd. Het woord tapas komt van het Spaanse werkwoord 'tapar' (bedekken) en de geschiedenis ervan is eeuwenoud, maar ook omstreden.

Volgens een legende begonnen mensen in Andalusië hun glazen wijn te bedekken met een sneetje brood om te voorkomen dat vliegen en andere vliegende insecten zich erin zouden verdrinken. Barmannen begonnen vervolgens een plakje zout vlees aan het brood toe te voegen om mensen dorstig te maken en zo meer wijn te verkopen.

Een andere legende uit Castilië-La Mancha in Spanje vertelt dat een kroegbaas ontdekte dat het scherpe aroma van belegen kaas de smaak van slechte wijn effectief maskeerde, dus om weg te komen met de verkoop van minder goede wijn, begon hij een klein stukje kaas bij elk drankje te serveren, waardoor tapas ontstonden!

Vietnam - Waar iedereen een vinger in de (culinaire) pap heeft gehad

Gezien de ligging van het land is het misschien geen verrassing dat de unieke Vietnamese keuken door een heleboel landen is beïnvloed. Toen Mongolen Vietnam binnenvielen in de tiende eeuw brachten ze rundvlees mee, terwijl de Chinezen het Vietnamese culinaire landschap beïnvloedden door kooktechnieken als roerbakken en de kunst van het eten met stokjes te introduceren.

Minder bekend is echter dat stokbrood en ijs ook essentieel zijn voor de Vietnamese keuken. Toen de Fransen Vietnam koloniseerden, introduceerden ze voedingsmiddelen als stokbrood, paté en vla.

En tijdens de Vietnamoorlog misten de Amerikanen hun ijs zo erg dat ze verschillende ijsfabrieken op Vietnamese grond bouwden om aan dat verlangen te voldoen.

Verken en ervaar de wereld met onsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer