De 10 dingen die je moet eten op Malta
Malta is zó veel meer dan slechts een stipje in de Middellandse Zee. Het is een hemels eiland vol prachtige stranden, geweldige architectuur en gerechten waarvan het water je in de mond loopt. De Maltese keuken is gebaseerd op ‘Cucina Povera’ of ‘De Keuken van de Armen’, wat eigenlijk betekent dat je méér smaak krijgt voor minder geld. De Cucina Povera ontstond toen zuinige, getalenteerde Italiaanse en Arabische koks de handen ineensloegen om een van de eerste fusion-achtige keukens ter wereld te ontwikkelen. Zet je eens voet op Maltese bodem, bijvoorbeeld tijdens een taalreis Malta, dan raad ik je absoluut aan om het volgende menu te proberen:
1. PASTIZZI
Laten we beginnen met de populairste snack, een pastizz, die te koop is in –verrassing!- een pastizzeria. Pastizzi zijn een soort broodjes met een vulling van ricotta of, als je iets gezonders wilt, gestampte erwten (een soort croissant met een heerlijk geheim van binnen, eigenlijk)
2. FTIRA
Ftira is een speciaal type flatbread met een gat in het midden, besmeerd met olie, tomaat, knoflook en ui. Inderdaad: een soort ciabatta-bagel voorzien van Mediterrane liefde. De beste ftiras schijnen uit Gozo te komen, maar dat kun je het beste zelf beoordelen. Dit hapje is zo Maltees als je je maar kunt voorstellen en vormt de perfecte zomerse snack. En aangezien het bijna altijd zomer is in Malta, worden ze altijd en overal gegeten.
3. STUFFAT TAL-FENEK
Of moet ik gewoon zeggen: traditionele konijnenstoofpot? Dit, en eigenlijk alles met konijn erin, wordt gezien als het nationale gerecht van Malta. Het wordt urenlang op een laag vuur gekookt, zodat het vlees gemakkelijk van het bot af valt en door een dikke saus van tomaat, rode wijn en knoflook geroerd kan worden. Elke Maltees heeft andere opvattingen over wat er bij de stuffat tal-fenek geserveerd moet worden, dus je kunt alles tegenkomen, van groenten en pasta tot Maltees brood.
4. SOPPA TA’ L-ARMLA
Soppa ta l’-armla staat ook bekend als weduwensoep en is een groentesoep die extra goed smaakt met Maltese kaas en ei erdoorheen, plus wat Parmezaanse kaas als topping. En aangezien pasta alles nóg beter maakt, kun je er natuurlijk ook pasta doorheen krijgen.
5. TOETJES
Denk je dat de Maltezen niet echt behoefte hebben aan toetjes, aangezien ze op een eiland vol heerlijke kaas en vers fruit wonen? Fout! Daar hebben ze wel degelijk trek in, dus hebben de Maltezen veel dessertrecepten zoals cannoli, broodpudding en kerststronk van andere landen ‘geleend’ om er vervolgens hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt doorgaans voor geweldige cakes en gebakjes, dus proef er zo veel als je kunt. Vier je Kerstmis of carnaval op Malta, probeer dan eens qagħaq tal-għasel, een ringvormig broodje gevuld met jam, citrusvruchten, vanille en kruiden.
6. FTIRA-OMELETBROODJE
Als je deze heerlijke omelet tussen een Ftira legt, dan krijg je dit speciale ontbijtbroodje. Het is de perfecte (en hartige) start van een dag vol Maltese avonturen. Soms wordt een ftira-omeletbroodje geserveerd op een bedje van chips. Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd en hoe zwaarder hoe beter, vind ik. De Maltezen weten dus precies hoe ze me blij kunnen maken.
7. HOBZ BIZ-ZEJT
Dit is een voorgerecht dat meestal in chique restaurants en bars op de kaart staat. Het is heerlijk brood, geserveerd met olijfolie en een mix van gesneden tomaat, uien en kruiden. Simpel is het nieuwe heerlijk.
8. ALJOTTA
Malta is omgeven door zee, dus je vindt hier misschien wel de beste en meest verse vis ter wereld. Geniet hier extra van door eens aljotta te bestellen, een traditionele Maltese vissoep met knoflook en tomaten.
9. GOZITAN-KAAS
Kaas uit Gozo, vooral geitenkaas, is een must om te proeven! Gozo ligt wat landelijker dan de rest van Malta, dus er zijn veel schaapherders die ’s ochtends kaas maken en ’s middags verkopen. Versere kaas dan deze bestaat niet.
10. IMQARET
Ben je net zoals ik dol op zoetigheid, dan moet je absoluut eens imquaret proberen. Deze ruitvormige snack is gevuld met dadels, perfect gefrituurd en bijna overal te koop. Oh, en weet je nog dat ik het eerder over Arabische invloeden had? Imquaret doet je denken aan die keer dat je in Marokko of Tunesië was en die heerlijke dadeldesserts proefde… #foodmemoriesarethebestmemories