GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

11 dingen die je leert tijdens het reizen

11 dingen die je leert tijdens het reizen

“He who returns from a journey is not the same as he who left.” – Chinese Proverb

Reizen verandert levens en leert ons over onszelf en de wereld waarin we leven. We worden poëtisch en sentimenteel terwijl we leren over budgetten, organiseren en inpakken. Het is een van de spannendste en leukste manieren om een beter mens te worden - en wij hebben 11 redenen om dat te bewijzen.

1. Hoe je beslist als een baas

Thuis weet je waar je moet winkelen en wat je moet bestellen bij je favoriete pizzeria. Op reis weet je in principe niets en moet je een overweldigend aantal beslissingen nemen - van eten tot accommodatie en bustijden. Het kan in het begin een beetje intimiderend zijn, maar zelfverzekerd beslissingen nemen wordt steeds makkelijker - en op je beslissingen kunnen vertrouwen is een geweldig gevoel en een waardevolle vaardigheid.

2. Hoe word je een budgetteringsexpert

Als je op reis gaat, moet je ervoor zorgen dat je geld weken of zelfs maanden meegaat. Je prioriteiten zullen verschuiven - van spontane aankopen naar zorgvuldig geplande aankopen. Tegelijkertijd leer je wanneer je moet sparen en wanneer je moet uitgeven: Een week lang lunchen in de supermarkt om wat extra geld over te houden voor een snorkeltrip naar het Great Barrier Reef? Ja, graag.

3. Hoe ontspannen en flexibel zijn

Het is goed om een plan te hebben, maar houd er rekening mee dat het onderweg kan veranderen: Bussen en treinen zullen vertraagd zijn en dagen zullen regenachtig zijn. Dat is allemaal prima - raak niet gestrest van reisplannen en tijdschema's. Reizen is niet het afvinken van landen en bezienswaardigheden op een lijstje. Reizen is niet het afvinken van landen en bezienswaardigheden op een lijstje, het gaat erom dat je goede verhalen kunt vertellen.

4. Hoe praat je met anderen

Een vreemde taal moeten gebruiken om eten te krijgen, ergens naartoe te gaan en accommodatie te vinden - en niet alleen om een goed cijfer te halen - is een van de beste manieren om te leren. Het helpt je om nieuwe vrienden te maken, een andere cultuur te ontdekken en optimaal van je reis te genieten. Dus waar je ook naartoe gaat, leer altijd een paar woorden: De plaatselijke bevolking kent tenslotte de beste restaurants, bars en binnenwegen.

5. Hoe dankbaar te zijn

Je bent in de onbetaalbare positie om dingen voor het eerst opnieuw te ervaren - iets dat moeilijker wordt naarmate je ouder wordt. Als je in een nieuwe omgeving bent, kun je de kleine dingen waarderen die het leven zo opwindend en de herinneringen zo onvergetelijk maken: Reizen herinnert je eraan om niet alleen met open ogen en oren door het leven te gaan, maar vooral met een open geest.

6. Hoe weinig materiële dingen ertoe doen

Als je de wereld rondreist, besef je al snel hoe weinig, of hoe weinig grote en zware dingen je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn - en niet alleen omdat sjouwen met bagage pijnlijk is. Reizen is een geweldige manier om je leven op te ruimen, zowel mentaal als fysiek. Gelukkig nemen herinneringen niet veel ruimte in beslag in je rugzak - en je zult zeker leren inpakken als een baas.

7. Hoe weggaan om aan te komen

Veel belangrijke vragen in het leven zijn beantwoord tijdens het reizen. Het is moeilijk om precies aan te geven wat het verkennen van de wereld ideaal maakt om gedachten te verzamelen en dingen in perspectief te plaatsen: Misschien is het het andere klimaat, het gebrek aan buien of die prachtige zonsondergang die je net hebt gezien. Voeg daar het feit aan toe dat je genoeg fysieke en mentale afstand hebt tussen jou en je dagelijkse leven, en je hebt het perfecte recept voor het oplossen van allerlei problemen.

8. Hoe je kunt genieten van je eigen gezelschap

We leven in een wereld waarin we met één druk op de knop met iedereen verbonden zijn. Alleen kunnen zijn zonder je eenzaam te voelen is tegenwoordig een van de meest onderschatte vaardigheden. Als je op reis gaat, zul je waarschijnlijk op een bepaald moment alleen zijn en dan moet je leren om van je eigen gezelschap te genieten. Als je je eenmaal gelukkig en tevreden kunt voelen zonder afhankelijk te zijn van iemand anders, heb je het leven zo goed als gewonnen.

9. Hoe vind je overal vrienden

Als je eenmaal een tijdje onderweg bent, begin je een radar te ontwikkelen voor mensen met grote rugzakken, comfortabele kleren en een speciale twinkeling in hun ogen. Het leuke van medereizigers ontmoeten is dat je verhalen kunt delen, samen een tijdje kunt reizen of gewoon tips en trucs kunt uitwisselen voordat je uit elkaar gaat. Sommige mensen helpen je gewoon een handje met je rugzak, anderen worden vrienden voor het leven.

10. Hoe offline genieten

Carpe the travel diem zonder je zorgen te maken over hoe het eruit ziet op Instagram of Facebook: Het aantal likes en shares zou het minste van je zorgen moeten zijn als je naar een zonsondergang kijkt. Reizen is een goed moment om de stekker eruit te trekken, zowel letterlijk als figuurlijk. Stress niet om met iedereen in contact te blijven of alles te fotograferen. Wees er gewoon, kijk en verwonder je.

11. Hoe je nieuwe dingen probeert

Reizen is de perfecte gelegenheid om uit je comfortzone te stappen - motiverende posters zeggen immers dat daar het leven begint. Vraag de weg met je Chinese woordenschat van slechts vijf woorden, verken een nieuwe stad zonder kaart en eet die gebakken krekel als ontbijt. Breng jezelf niet in gevaarlijke situaties - maar wees avontuurlijk en probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen.

Wil jij ook een taal leren op reis?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer