10 dingen die je moet weten voordat je naar Tokio verhuist
Meditatief, maar waanzinnig druk. Traditioneel, maar avant-gardistisch. Relaxed, maar excentriek. Oud, maar modern. Denk je erover om in Tokio te gaan wonen? Nou, in de Japanse megastad op het hoofdeiland Honshu vind je alles en iedereen. Hier zijn 10 dingen die je moet weten voordat je naar Tokio verhuist.
1. Leer Japans
Het is super handig om alvast wat Japans te leren voordat je op het vliegtuig stapt. Hoewel de lokale bevolking vaak meer Engels spreekt dan ze laat merken, zal een zekere mate van beheersing van het Japans je leven veel gemakkelijker maken - om nog maar te zwijgen over het versnellen van het papierwerk en de stappen die je na aankomst moet ondernemen.
2. Verkrijg je verblijfskaart
Heb je een visum? Bij aankomst op de luchthaven kun je je verblijfskaart laten verwerken. Deze heb je later nodig om een bankrekening te openen, een rijbewijs te halen, je in te schrijven voor een ziektekostenverzekering, een telefoonabonnement af te sluiten en zelfs om Japan opnieuw binnen te komen na een reis, als onderdeel van het bewijs van je huidige visum. Dit is je officiële ID-kaart, dus houd deze goed bij je.
3. Neem contact geld mee
Tokio is nog steeds (grotendeels) een samenleving waar contant wordt betaald en creditcards worden niet in elke winkel geaccepteerd, vooral niet in de kleinere. Banken hebben kortere werktijden dan je misschien gewend bent, dus voorkom dat je zonder geld komt te zitten door regelmatig geld op te nemen bij geldautomaten in buurtwinkels.
4. Aanbetalingen voor huurwoningen
Bereid je voor op een flinke aanbetaling op je huurwoning. Je zult drie maanden, misschien zelfs zes maanden vooruit moeten betalen. Dit is inclusief "sleutelgeld" (een soort bonus voor de verhuurder), borg en makelaarskosten. Je hebt ook een garantsteller nodig. Als je een werkcontract hebt, kan dit je baas zijn (veel bedrijven bieden dit aan).
5. Bezoek je wijkkantoor
Binnen twee weken na aankomst moet je je adres laten registreren bij je plaatselijke wijkkantoor of kuyakusho. Neem hiervoor je paspoort en pas uitgegeven verblijfskaart mee. In het wijkkantoor vind je informatie over jidokan (een soort kinderspeelcentrum) en zelfs redelijk geprijsde, zo niet gratis, Japanse lessen. Ook kun je je hier inschrijven voor de nationale ziektekostenverzekering en informatie krijgen over lokale voorzieningen en faciliteiten (ziekenhuizen, parken, enz.).
6. Recyclen
Er zijn een heleboel dingen die je moet leren om het systeem te laten werken - maar iedereen moet het doen. Het recyclingsysteem verschilt per buurt, dus bereid je voor om de jouwe te leren. Je zult al snel merken dat je wijk bepaalde dagen heeft gewijd aan bepaalde materialen. Respecteer de recyclingnormen en zij zullen jou respecteren!
7. Transport
Wees blij! Tokio heeft een uitstekend, uitgebreid openbaarvervoersysteem. Koop je oplaadbare PASMO- of SUICA-kaart (hetzelfde idee, alleen aangeboden door twee verschillende bedrijven) om gebruik te maken van lokale trein-, bus- of metrodiensten. Bovendien kun je je kaart gebruiken voor kleine aankopen, zoals betalen voor kluisjes, taxidiensten en in het algemeen overal waar je de logo's ziet.
8. Ongeschreven sociale regels
Interesse om etiquette te leren en de bereidheid om je te verbeteren wordt zeker gewaardeerd door de Japanners. Denk er om te beginnen aan dat geld en bankkaarten meestal niet direct van persoon tot persoon worden doorgegeven, maar op een tussenbakje worden achtergelaten om te worden opgehaald. En geef geen voedsel door van stokje naar stokje, spies er geen voedsel mee en pak niet van een gedeeld bord met het uiteinde dat je in je mond stopt.
9. Niet alleen sushi
We weten dat je staat te popelen om authentieke sushi te proeven terwijl je in Tokio bent, maar vergeet niet dat er nog veel meer opties zijn om te proberen. Proef zeker soba (boekweitnoedels), hitsumabushi (gegrilde paling geserveerd met rijst en kruiden), okonomiyaki (hartige pannenkoek), tako-yaki (deegballetjes gevuld met octopus) en onigiri (driehoekige rijstballetjes met verschillende vullingen).
10. De eerste boodschappen
Wat eten betreft: schakel een Japanse kennis of iemand die de taal vloeiend spreekt in om je wegwijs te maken in de mogelijkheden bij je plaatselijke supermarkt. Waarom? Er zullen tientallen (en tientallen) producten en culinaire concepten zijn waar je nog nooit van hebt gehoord, en als je een wandelend, sprekend woordenboek bij je hebt, zal deze eerste keer veel soepeler verlopen!