6 dingen die je moet weten over studeren in het Verenigd Koninkrijk
Denk je erover om aan een universiteit in het Verenigd Koninkrijk te gaan studeren? Mooi zo! Op een Britse universiteit verveel je je nooit dankzij de fantastische campusactiviteiten en het wereldberoemde uitgaansleven voor studenten - en dat er een aantal van de beste universiteiten ter wereld te vinden zijn in Engeland kan ook geen kwaad. Om je op weg te helpen, zijn hier zes dingen die je moet weten over het universitaire systeem en het studentenleven in het Verenigd Koninkrijk.
1. Je moet je aanmelden via UCAS
Voor buitenlandse studenten die zich aanmelden voor een bacheloropleiding in Groot-Brittannië is de aanmeldingsprocedure niet veel anders dan voor studenten uit eigen land. Je moet je aanmelden via UCAS, dat de aanmeldingen voor alle studenten in het Verenigd Koninkrijk regelt en organiseert. UCAS berekent je score aan de hand van de cijfers die je in je eigen land hebt behaald en je moet ook een persoonlijke verklaring schrijven die de universiteiten waarvoor je je aanmeldt in overweging zullen nemen.
De deadline voor de UCAS-aanvraag voor het academisch jaar dat in de herfst begint, is in januari van datzelfde jaar, hoewel je je voor Oxford en Cambridge al in oktober moet aanmelden. In het voorjaar en het begin van de zomer worden de plaatsen dan toegewezen op basis van je cijfers en andere factoren. Het is belangrijk om te onthouden dat de aanbiedingen die je krijgt als je wordt aangenomen, voorwaardelijk zijn als je die lente of zomer eindexamen doet op de middelbare school; als je al je cijfers hebt wanneer je je aanmeldt, krijg je een definitief aanbod of een afwijzing. Bang dat je niet wordt toegelaten? Extra plaatsen aan universiteiten worden later in de zomer toegewezen via een zogenaamd 'clearing'-systeem, waardoor veel mensen die een afwijzing hebben gekregen, in de herfst alsnog een plaats aan een universiteit kunnen krijgen.
Op de website van UCAS, www.ucas.com, kun je precies zien hoe de procedure werkt. Ze hebben daar zelfs een aantal handige video's die het aanvraagsysteem heel goed uitleggen.
2. Er is hulp als je die nodig hebt
Raak niet in paniek als het allemaal een beetje ontmoedigend lijkt of als je niet aan alle eisen voldoet, vooral op het gebied van taal. Er zijn organisaties die je kunnen helpen bij het kiezen en aanvragen van je droomuniversiteit - of je nu een bachelor-, master- of PhD-opleiding wilt volgen. Dit zijn zowel individuele universiteiten als talenscholen die programma's aanbieden die erop gericht zijn om je Engels op het juiste niveau te brengen en die je helpen om je aan te melden bij je droomuniversiteit.
3. Kies je uni verstandig
Er zijn honderden universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en jouw beleving zal afhangen van het gebied of de stad waar je universiteit ligt. Wil je goedkopere kosten maar kouder weer? Ga dan naar het noorden. Wil je een strandleven maar wel het prijskaartje en de hoeveelheid studenten die erbij horen? Ga dan naar de zuidkust. Heb je zin in het grote stadsleven en vind je het niet erg om daar wat extra voor te betalen? Dan is Londen je beste keuze. Wil je het aanzien en de gezellige sfeer van een oude universiteitsstad? Oxford of Cambridge passen perfect bij je.
Als je eenmaal hebt ingeschreven, een aanbod hebt gekregen, en het hebt geaccepteerd kun je naar Groot-Brittannië bent verhuisd om aan je nieuwe leven op de 'uni' (zoals de Britten het noemen) te beginnen...
4. Leer het systeem kennen
De onderwijsmethoden en -stijlen kunnen in het Verenigd Koninkrijk anders zijn dan in je eigen land. Britse universiteiten leggen over het algemeen veel nadruk op zelfstudie en persoonlijke verantwoordelijkheid voor je studie en geven je meer vrijheid om te kiezen welke vakken je precies volgt. In tegenstelling tot universitaire studies in de VS (die werken op basis van een hoofdvak met daarnaast verschillende algemene 'minor'-vakken) zal je studieprogramma in het VK zich gedurende de hele drie jaar uitsluitend richten op één onderwerp - dus je kunt er het beste voor zorgen dat je een duidelijk idee hebt van wat je toekomstige carrière zal zijn voordat je je cursus kiest. Cijfers en examens kunnen ook een beetje anders zijn; cijfers gaan van 'First' (het beste cijfer, gelijk aan een A in de VS) tot een '2:1′ of '2:2′ tot een 'Third', wat betekent dat je geslaagd bent maar het laagste cijfer hebt. Essays, eindexamens en je diploma worden allemaal op deze manier beoordeeld.
5. Omarm de cultuur...
Bereid je voor om vloeiend Engels te spreken! Wonen en studeren in het Verenigd Koninkrijk is de perfecte manier om jezelf onder te dompelen in zowel de taal als de Britse cultuur. Niet alleen zul je Engels horen en gebruiken in al je lessen en met je docenten, je zult waarschijnlijk de hele dag Engels spreken met je nieuwe, internationale vriendengroep! De London School of Economics heeft bijvoorbeeld studenten uit meer dan 140 landen, dus je zult er gegarandeerd mensen ontmoeten uit letterlijk de hele wereld.
6. ...En al die studentenaanbiedingen!
Studenten in het Verenigd Koninkrijk kopen veel spullen - van boeken tot technische gadgets. Daarom zijn merken zo dol op ze. Hoe tonen deze bedrijven hun liefde? Met gratis spullen natuurlijk! Met studentenvouchers krijg je ongelofelijke kortingen op van alles en nog wat, van kleding tot reizen en meubels, en de meeste universiteiten organiseren in de eerste schoolweken een nieuwjaarsbeurs voor nieuwe studenten met een heleboel gratis spullen. Hoewel het moeilijker is om korting te krijgen op boeken, kun je altijd op zoek gaan naar tweedehands studieboeken, ze delen met je klasgenoten of je nieuwe boeken verkopen als je klaar bent om wat geld terug te krijgen (vergeet alleen niet om er niet in te schrijven, zodat ze in perfecte staat zijn als je dat doet!) Om geld te besparen moet je ook zo vaak mogelijk naar de universiteitsbibliotheek gaan; veel studieboeken kun je daar lenen en hoef je helemaal niet te kopen.