Dit moet je doen als nieuweling in een vreemde stad
Het klinkt best eng, alleen naar het buitenland verhuizen en in een nieuwe stad een nieuw leven beginnen. Het is natuurlijk ook eng maar tegelijkertijd ook een fantastische kans om te leren en te ontdekken. Er zijn een heleboel mensen die elke dag verhuizen voor hun werk of studies en als zij dat kunnen, dan kan jij dat zonder twijfel ook. Samen met onze tips verhuis je als een pro naar het buitenland.
Maak nieuwe vrienden
Het klink misschien cliché maar het sluiten van nieuwe vriendschappen is de ideale manier om snel te wennen aan een nieuwe plaats. Hoe ga je nu best te werk? Hieronder een kort stappenplan:
Stap 1: Praat met je nieuwe huisgenoten en zorg, als je in het buitenland studeert, dat je aan de praat raakt met je klasgenoten. Het is belangrijk om je goed te voelen in het bijzijn van de mensen die je dagelijks ziet. En aangezien jullie je allemaal in hetzelfde schuitje bevinden, heb je meteen een aantal onderwerpen klaar om razendsnel een klik te krijgen.
Stap 2: verbreed je netwerk door je aan te sluiten bij een vereniging of sportteam. Zo krijg je een nieuwe groep vrienden met dezelfde interesses als jij.
Stap 3: raak sowieso ook met een aantal locals bevriend. Zij kunnen je beter helpen om je nieuwe woonplaats te ontdekken dan welke reisgids ook.
Zorg dat je nieuwe plek aanvoelt als thuis
Je moet natuurlijk alle belangrijke spullen inpakken voor je vertrekt maar vergeet ook niet enkele leuke spullen van thuis mee te nemen. Met bijvoorbeeld je favoriete dekbedovertrek of wat waardevolle foto’s in een mooie kader zal je je sneller thuis voelen op je nieuwe slaapkamer. Neem ook wat koekjes of snacks van thuis mee. Die zijn geweldig om je op te vrolijken als je eens heimwee hebt, of om te delen met je nieuwe huisgenoten. Geen enkele indruk is immers zo belangrijk als de eerste indruk!
Haal het maximale uit de culturele uitwisseling
Deze ervaring in het buitenland is een geweldige kans om alles over een vreemde cultuur te leren. Probeer tegen iedereen in zijn of haar moedertaal te praten, op deze manier blijf je continu je taalvaardigheden bijspijkeren. Voor je het weet ken je alle populaire plaatselijke uitdrukkingen en praat je in de lokale straattaal. Maar culturele uitwisseling gaat natuurlijk verder dan alleen maar het leren van de lokale taal: probeer ook alle lokale gerechten uit! Proef alle lekkernijen uit deze streek en kies welke favorieten je vervolgens zelf gaat proberen te bereiden.
Regel je geldzaken
Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland verhuist en er op je bestemming een andere munteenheid wordt gebruikt, ga dan kort na aankomst naar de bank om een lokale bankrekening te openen. Dat proces kan even duren, dus je kunt er maar beter zo snel mogelijk mee beginnen. Als je voor slechts een paar maanden gaat, is het misschien slimmer om een prepaid travel card te gebruiken. Je maakt dan simpelweg geld over naar die kaart en gebruikt hem als een lokale bankkaart. Zo krijg je niet te maken met extra kosten voor het opnemen van geld, extra kosten voor het hanteren van vreemde valuta en extra kosten voor het gebruik van je eigen bankkaart in het buitenland… er zijn namelijk zó veel extra kosten. Als je meer advies nodig hebt, dan kunnen je nieuwe collega’s of medewerkers van de school waar je studeert je ongetwijfeld helpen met de details.
Ontdek je stad
Blijf niet thuis zitten wanneer je vrije tijd hebt, maar trek erop uit. Neem de metro, pak de bus of ga te voet… Ga. Gewoon. Op. Pad. Begin met het ontdekken van alle toeristische attracties. Zodra je de stad hebt gezien door de ogen van een bezoeker, weet je namelijk welke buurten je beter wilt leren kennen. Nodig vervolgens je nieuwe vriendengroep uit om alle verborgen zijstraatjes te ontdekken, de leukste koffiebars uit te proberen en te eten in alle unieke restaurants. Wanneer je je favoriete plekken gevonden hebt, kan je er regelmatig naartoe gaan. Je zult je er in no time thuisvoelen.