En de meest gesproken taal ter wereld is…
Hoeveel talen denk je dat er in totaal bestaan? Duizend? Drieduizend? 5371? Je komt in de buurt. Volgens een overzicht van Ethnologue uit 2009 bestaan er wereldwijd meer dan 6900 verschillende talen. Dat betekent dat ik in slechts 0.0006% daarvan iets kan bestellen… Van deze bijna 7000 talen worden er slechts 230 in Europa gesproken en in Azië meer dan tweeduizend. In Papoea-Nieuw Guinea, een klein landje in Oceanië met ongeveer 3,9 miljoen inwoners, kun je een bizarre 830 talen te horen krijgen. Maar voorlopig focussen we op de top 5 wereldtalen: de talen die waarschijnlijk nooit met uitsterven bedreigd zullen worden. Laat het aftellen beginnen naar de meest gesproken taal ter wereld!
5. Arabisch: meer dan 295 miljoen native speakers
Arabisch bestaat uit veel verschillende dialecten. Mensen die verschillende varianten ervan spreken, kunnen elkaar soms niet eens verstaan. Het klassieke Arabisch is de heilige taal van de islam en tijdens een gebed wordt de Koran alleen in het Arabisch voorgelezen.
4. Hindi: meer dan 310 miljoen native speakers
Hindi wordt vooral gesproken in India en Nepal en maakt deel uit van de grotere Hindi-taalfamilie. Nog eens honderd miljoen mensen spreken een taal die verband houdt met het Hindi.
3. Engels: meer dan 360 miljoen native speakers
Hoewel het in dit lijstje ‘slechts’ derde staat, is Engels nog altijd de invloedrijkste taal ter wereld (dus het glas is eigenlijk gewoon halfvol). Ook is het de meest gesproken taal als tweede, derde of vierde taal van mensen.
2. Spaans: meer dan 405 miljoen native speakers
De zilveren medaille gaat naar het Spaans en de dertig landen waarin dat gesproken wordt. ¡Olé!
1. Mandarijn (Chinees), meer dan 955 miljoen native speakers
Dames en heren, we hebben een winnaar! De meest gesproken taal ter wereld is…. Mandarijn! Het Mandarijn hoort bij de Chinese taalfamilie en wordt vooral gesproken in China, Taiwan en Singapore. En door héél veel mensen dus.
De cijfers in bovenstaand lijstje zijn gigantisch en mede daardoor heel erg lastig te bevatten. Zelfs als ik al mijn 600 Facebook-vrienden en al mijn offline vrienden bij elkaar zou zetten, kan ik me nog niet eens voorstellen hoe bijna een miljard mensen met Mandarijn als moedertaal eruit moet zien of hoeveel geluid ze zouden produceren.
In deze geweldige infographic wordt de populariteit van grote talen op de best denkbare manier uitgelegd: aan de hand van een feestje! Als je naar een internationaal feestje van honderd man zou gaan, zouden 17 gasten de fruitpunch en de hapjes in het Chinees met elkaar bespreken. Zes bezoekers zouden de set van de dj in het Spaans beoordelen en vijf mensen zouden in het Engels met elkaar kletsen terwijl ze in de rij staan voor het toilet. Vier gasten zouden elkaar in het Hindi kunnen complimenteren met hun dansmoves en drie feestgangers zouden in het Arabisch commentaar kunnen leveren op elkaars #partyselfies. Nog eens drie bezoekers kunnen met elkaar in het Portugees of Bengali (ook drie) praten: dat zijn er te weinig om bovenstaand top-vijf-lijstje te halen. Twee Russisch sprekende gasten zouden twee native Japanse bezoekers kunnen uitdagen voor een potje limbo dansen. De 55 overige gasten zouden niemand hebben om in hun moedertaal mee te praten. Ze zouden waarschijnlijk de hele avond op hun telefoon staren en kaasblokjes weg happen.