Fun facts over de Europese dag van de talen
Als je een reden zoekt om een klein feestje te bouwen, zoek dan niet verder en zet nu je feestmuts op: 26 september is de Europese Dag van de Talen - een dag die een beetje op Kerstmis lijkt voor taalliefhebbers in dit bijna 750 miljoen inwoners tellende continent.
Van het stimuleren van hersenactiviteit tot het krijgen van geweldige vrienden over de hele wereld, het spreken van meer dan één taal is een zekere manier om een voorsprong op de rest te krijgen; het is ook een feit dat veel Europeanen verenigt die al tweetalig zijn en die - na het lezen van dit bericht - waarschijnlijk staan te popelen om hun taalkundige vaardigheden te laten zien en misschien zelfs verder te ontwikkelen.
Meer dan 200 talen
Er zijn meer dan 200 inheemse talen in Europa. Dat klinkt misschien veel, maar dit is slechts 3% van de 6000 tot 7000 talen in de hele wereld!
Meer dan de helft van Europa is tweetalig
Volgens een EU-enquête spreekt 54 procent van de EU-burgers een andere taal, en 25 procent spreekt twee vreemde talen (high five!).
Gemengde alfabetten
De meeste Europese talen zijn nog steeds gebaseerd op het Latijnse alfabet. Het cyrillische alfabet wordt nog gebruikt door sommige Slavische talen, terwijl Grieks, Armeens, Georgisch en Jiddisch hun eigen alfabet hebben.
Alles draait om Duits
Duits is de meest gesproken moedertaal (18 procent), gevolgd door Engels en Italiaans (beide 13 procent) en Frans (12 procent).
Blijf bij de basis
Hoewel er talen zijn met meer dan 50.000 woorden, kennen en gebruiken de meeste sprekers slechts een klein deel van deze woordenschat. Tijdens alledaagse gesprekken hebben mensen zelfs de neiging om steeds dezelfde paar honderd woorden te gebruiken om te chatten en zich uit te drukken.
Engels is nog steeds belangrijk
Ondanks dat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, blijft Engels een van de officiële EU-talen. Het wordt beschouwd als de meest nuttige taal, gevolgd door Frans en Duits.
Geleende woorden
Hoewel Engels bovenaan de lijst blijft staan, komt ongeveer 45-50% van de Engelse woorden uit het Frans.
Een van de leukste dingen van het leven in Europa is dat er zoveel andere talen en culturen op slechts een paar uur afstand te vinden zijn. Van onderdompeling tot het oefenen van je taalvaardigheden met de plaatselijke bevolking en het ontdekken van een nieuwe cultuur - het is gewoon zo gemakkelijk en handig. Een andere taal ligt (letterlijk) om de hoek, en dat alleen al is een reden om vandaag te vieren.
Dus laten we het glas heffen op de Europese Dag van de Talen en drinken op de prachtige diversiteit die ons verenigt: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé ! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!
Foto door Eric Fischer, Flickr / Creative Commons