GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 iconische films om te kijken voordat je naar Londen gaat

10 iconische films om te kijken voordat je naar Londen gaat

Londen is al heel lang een legendarisch decor voor iconische films, die elk een andere kant van de dynamische 'Big Smoke' laten zien. Als je van plan bent om de Britse hoofdstad te bezoeken, is het bekijken van films die zich in de stad afspelen een geweldige manier om alvast een voorproefje te krijgen van het leven in Londen. Er zijn veel verschillende genres om je in te verdiepen en het is een geweldige manier om enthousiast te raken voor de reis die voor je ligt. De perfecte films om te kijken voordat je op taalcursus in Londen gaat, bijvoorbeeld!

Hier zijn 10 iconische films die zich afspelen in Londen en die kijkers over de hele wereld hebben geïnspireerd om deze ongelooflijke stad te verkennen.

1. Notting Hill

Notting Hill wordt door velen beschouwd als een van de meest iconische romcoms ooit en zette deze wijk in West-Londen op de kaart. De onhandige maar charmante Hugh Grant speelt boekhandelaar Will, die de aandacht wint van filmster Anna Scott (gespeeld door Julia Roberts) in de kleurrijke marktstraatjes rond Portobello Road. De film weet het bijzondere charisma van dit gebied perfect weer te geven en draait er nog steeds elke week in een plaatselijke bioscoop.

2. V for Vendetta

V for Vendetta is gebaseerd op een stripboek van de beroemde stripauteur Alan Moore en is het verhaal van een wraakzuchtige burgerwacht met de naam 'V'. Het Londen dat hier wordt gepresenteerd is een dystopische alternatieve realiteit die oude Victoriaanse taal mengt met duister futurisme. Het geeft kijkers ook inzicht in de Britse traditie van Bonfire Night, een vuurwerkspektakel dat elk jaar op of rond 5 november plaatsvindt.

3. Bridget Jones’s Diary

Bridget Jones's Diary is gebaseerd op de bestseller van Helen Fielding en volgt het chaotische leven van de dertiger en haar zoektocht naar liefde. Te midden van alle hilarische momenten biedt Londen de perfecte achtergrond voor deze zeer herkenbare hoofdrolspeelster. En wie kan Hugh Grant en Colin Firth vergeten die een dramatisch gevecht hebben in een restaurant in West End op de melodie van It's Raining Men?

4. Attack the Block

Deze horror-komedie draait om een groep tieners die zichzelf verdedigen tegen buitenaardse wezens op een landgoed in Zuid-Londen en zit boordevol humor, actie en authenticiteit. De meeste acteurs werden gerekruteerd van lokale scholen en toneelclubs, waaronder John Boyega die later beroemd werd in Star Wars.

5. Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Lock, Stock (zoals het meestal genoemd wordt) is een zinderende duik in de hard-boiled cultuur van het Londense East End. Met een ontzettend dubbelzinnig cliffhanger-einde zit de explosieve verhaallijn van begin tot eind vol wendingen. De film wordt vaak nagedaan, maar zelden geëvenaard en maakte de weg vrij voor latere klassiekers, waaronder Ritchie's populaire vervolgfilm Snatch. 

6. Kingsman: The Secret Service

Alleen een film die zich afspeelt in Engeland kan paraplu's als wapens hebben. Kingsman is ontzettend leuk, blaast het spionnengenre nieuw leven in en geeft er een frisse draai aan. Het speelt in op beide kanten van de Londense identiteit: het mannelijke Britse spionnenstereotype en een meer realistisch beeld van de Londense jeugdcultuur. En wie kan Samuel L. Jackson als briljante schurk met een scheef petje nou vergeten? 

7. The Parent Trap

Deze Disney-favoriet vertelt het verhaal van een eeneiige tweeling die van elkaar wordt gescheiden door hun gescheiden ouders. Een toevallige ontmoeting op zomerkamp herenigt het tweetal, waar ze zich bewust worden van hun situatie. Ze besluiten van plaats te ruilen om te ontdekken hoe de ander leeft - de een in Californië en de ander in Londen - terwijl ze proberen de relatie tussen hun ouders te herstellen. Hier worden we getrakteerd op een tripje door Londen, compleet met montages van reizen met rode bussen, winkelen vlakbij de Big Ben en een prachtig een herenhuis in Kensington. 

8. Last Night in Soho

In tegenstelling tot het sprookjesboek Londen dat we in The Parent Trap te zien kregen, is de psychologische thriller van Edgar Wright over een kunststudent die in de tijd reist naar de duistere onderwereld van de jaren '60 een ware stroomversnelling. Het natte, met neon doordrenkte Soho staat in schril contrast met het glamoureuze beeld dat veel mensen in die tijd van Londen hadden. Het aangrijpende verhaal eindigt met een van de beste wendingen van de afgelopen jaren. Het is ook leuk om alle locaties te verkennen die zijn gebruikt voor de hedendaagse setting (shoutout naar de legendarische Toucan Pub in Carlisle Street)..

9. Love Actually

Love Actually volgt meerdere verhaallijnen rond verschillende personages tijdens de feestdagen. Deze speelse romcom is een fanfavoriet tijdens de feestdagen en staat bekend om zijn humor, passie en diepgang. Met een cast vol sterren, zoals Hugh Grant, Emma Thompson en Keira Knightley (om er maar een paar te noemen), word je meegetrokken in het leven van de charmante personages. Londen staat centraal als we getuige zijn van de perikelen van deze verliefde Britten tijdens de kerstperiode.  

10. 28 Days Later

Deze cult-horrorklassieker van Danny Boyle uit 2002 laat Londen zien zoals het nog nooit gezien is: leeg. Bij het ontwaken uit een coma waarin een zombie-apocalyps heeft plaatsgevonden, dwaalt Jim (gespeeld door Cillian Murphy) door de volledig verlaten hoofdstad. Het was een fascinerend en ongewoon moment toen de Westminster Bridge in de vroege uren van de opnames werd afgesloten voor verkeer om de beelden vast te leggen. Deze ijzingwekkende scène aan het begin van de film zet de griezelige toon voor de rest van het verhaal.

Duik in deze cinematische weergaven van Londen en maak je klaar om het echte Londen te ervaren!

Experience life in LondonStudy abroad
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer