IELTS, TOEFL of Cambridge? That is the question!
Wil jij een taalexamen afleggen, maar heb je geen flauw idee welke je moet kiezen? Begrijpelijk. Er is zo veel informatie te vinden, dat ook wij af en toe door de bomen het bos niet meer zien. Hoe weet je welke diploma jij nodig hebt? En waar kun je zo’n examen afleggen?
Hier onder vind je de verschillen tussen de drie meest bekende diploma’s voor de Engelse taal: International Language Testing System (IELTS), Test Of English as a Foreign Language (TOEFL) en Cambridge English.
IELTS, TOEFL of Cambridge? Zoals Shakespeare zou zeggen: that is the question.
Hoe kies ik het juiste examen?
Een belangrijk verschil tussen de drie diploma’s is de geldigheid van het resultaat. Een Cambridge-diploma blijft de rest van je leven geldig, terwijl IELTS en TOEFL meer een momentopname zijn en na twee jaar verlopen. Daarnaast is er bij Cambridge English een kans dat je het examen niet haalt en je dus geen diploma krijgt. In het geval van Cambridge, bepaal je dus al van te voren voor welk niveau je wilt gaan (vaak met hulp van een organisatie gespecialiseerd in talen). Bij IELTS en TOEFL krijg je altijd een diploma met daarop je behaalde score, hoe hoog of laag deze ook is.
Je zou kunnen zeggen dat wanneer je een diploma wil halen om je CV een boost te geven, Cambridge de juiste keuze is. IELTS en TOEFL worden vaak in opdracht van de overheid (in verband met bijvoorbeeld een verblijfsvergunning), een werkgever of een onderwijsinstelling gedaan om het huidige taalniveau te meten. Daarbij is IELTS de Engelse, en TOEFL de Amerikaanse variant.
Wat moet je doen tijdens het examen?
TOEFL: Bij een TOEFL-examen kiest de meerderheid voor de internet based test (TOEFL iBT). Dit examen maak je volledig op de computer en duurt drie tot vier en een half uur (exclusief een pauze van tien minuten). Je krijgt vragen met betrekking tot de vier belangrijkste modules van de taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Je kunt in totaal 120 punten halen, 30 voor elke module. Je score op je diploma zal dus tussen 0 en 120 liggen. Je behaalde diploma blijft vervolgens twee jaar geldig.
Cambridge English: De invulling van het examen hangt bij Cambridge-examens af van het type examen dat je maakt. Over het algemeen is het examen verspreid over twee dagen, waarvan je de eerste dag de modules over lezen, schrijven en luisteren maakt. Iedere module duurt één tot twee uur, afhankelijk van je niveau. Het mondelinge gedeelte is (meestal) op een andere dag, en duurt 15 minuten. Dit onderdeel leg je vaak samen met een medestudent af. Het Cambridge-examen kan zowel schriftelijk als op de computer, afhankelijk van het exam center waar je het examen aflegt. Het examen wordt beoordeeld met een A, B, C (geslaagd), D, E of U (gezakt).
IELTS: Ook IELTS focust op de vier modules. De eerste drie modules (luisteren, lezen en schrijven) worden bij dit examen schriftelijk en zonder pauze afgelegd. Dit duurt in totaal 160 minuten en dat maakt het IELTS-examen het langste examen zonder pauze. Het mondelinge gedeelte duurt 15 minuten en wordt ofwel op dezelfde dag (na een pauze van tien minuten) ofwel op een andere dag afgelegd. Dit is afhankelijk van het examencentrum. Je ontvangt een score tussen de 1 en de 9, en ook bij IELTS is het resultaat twee jaar geldig.
Wie reikt het diploma uit?
TOEFL: Het TOEFL-certificaat wordt verstrekt door de Educational Testing Service (kortweg ETS), een Amerikaanse non-profit organisatie. De missie van ETS is de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs wereldwijd te verbeteren. De organisatie bestaat al sinds 1947 en inmiddels worden er via ETS meer dan 50 miljoen testen per jaar afgelegd in ruim 180 verschillende landen.
Cambridge English: Het Cambridge-diploma wordt verstrekt door het Cambridge English Language Assessment, een afdeling van de wereldberoemde Cambridge University in Engeland. Het allereerste Cambridge English examen werd afgelegd in 1913 en duurde twaalf uur lang. Nu, ruim 100 jaar later, biedt Cambridge English meer dan twintig verschillende examens aan die worden afgelegd door ruim vier miljoen mensen per jaar.
IELTS: IELTS is gezamenlijk ‘eigendom’ van de British Council, IDP Education en Cambridge English Language Assessment. De test bestaat sinds 1989 en tegenwoordig wordt de test per jaar door meer dan twee miljoen mensen afgelegd in 130 verschillende landen.
Waar en wanneer maak je het examen?
Voor alle drie de examens geldt dat je deze (bijna) overal ter wereld kunt maken. Op de website van de betreffende organisatie vind je het dichtstbijzijnde exam center en kun je je aanmelden voor een examen. TOEFL en IELTS kun je bijna iedere week doen, Cambridge-examens worden maar een paar keer per jaar afgenomen. TIP: als je via een organisatie een voorbereidingscursus volgt, kunnen zij je vaak helpen met je aanmelding.
Hoeveel kost het examen?
TOEFL: Een TOEFL-examen kost 245 USD.
Cambridge English: De kosten van een Cambridge-examen liggen (afhankelijk van het niveau) tussen de 165 en 235 euro.
IELTS: Een IELTS-examen kost 200 euro.
Let op: deze kosten kunnen verschillen per examenlocatie en zijn onderhevig aan wijzigingen.
Hoe bereid ik me voor?
Voorbereiding is alles. Onderschat het examen niet en begin op tijd met studeren. Je kunt dit zelf doen door middel van thuisstudie of een online cursus, maar verstandiger is een ‘echte’ taalcursus te volgen. Tijdens een dergelijke cursus word je specifiek voorbereid op het type examen dat jij wilt halen en maak je oefenexamens om te wennen aan de manier van examineren. Helemaal slim is een taalcursus in een Engelstalig land te volgen en het examen daar vervolgens ook ter plaatse te maken. Wanneer je een paar weken ondergedompeld wordt in de Engelse taal voordat je je examen maakt, zal dit je resultaten ten goede komen. Ben je benieuwd naar je huidige taalniveau? Maak dan eens de EF SET taaltest. Je testresultaten worden na afloop direct vergeleken met TOEFL, IELTS en Cambridge scores, super handig!
Flink wat informatie, maar hopelijk schept het wat duidelijkheid. Welk diploma je ook kiest, zorg dat je je goed voorbereidt op het examen. Zoals diezelfde Shakespeare ooit zei, ‘Fortune brings in some boats that are not steered’, maar de rest zal toch echt moeten studeren.
Foto via Oliver Symens, Flickr / Creative Commons