GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

IELTS voorbereiding: een 4-stappen masterplan

IELTS voorbereiding: een 4-stappen masterplan

Je voorbereiden op IELTS begint meestal wanneer je ontdekt dat je een bepaalde IELTS score nodig hebt voor je visum of je aanvraag voor een universiteit. Veel studenten maken zich maandenlang zorgen over de test en bereiden zich erop voor. Maar als je erover nadenkt, is je IELTS voorbereiding eigenlijk al vele jaren geleden begonnen, toen je voor het eerst Engels begon te leren. Het is fijn om het gevoel te hebben dat je al goed op weg bent.

Het IELTS is bedoeld om je niveau van het Engels nauwkeurig te testen, dus in een ideale wereld zou IELTS voorbereiding alleen maar betekenen dat je je Engels verbetert. Helaas is het niet zo eenvoudig. Hier is mijn 4-stappenplan om je op het juiste spoor te houden bij je voorbereiding op het IELTS:

STAP 1: Ontdek je niveau

Als je niet weet wat je huidige niveau Engels is op de IELTS-schaal, weet je ook niet hoe ver je nog van je doel verwijderd bent. De eerste stap in elk IELTS voorbereidingsplan zou dus het testen van je huidige niveau moeten zijn. Er zijn veel oefentests, maar de makkelijkste manier om je huidige score op het IELTS te controleren is door de EF SET te doen. Het is een test van 1 uur en omdat het je een EFSET score geeft en een IELTS-equivalentiescore voor zowel lezen als luisteren, is het een goed besteed uur. Tenzij je spreek- en schrijfvaardigheid op een heel ander niveau liggen, weet je nu waar je aan toe bent.

STAP 2: Verbeter je Engels

Je wist dat dit een van de stappen zou zijn, toch? Verbeter je Engels met behulp van online tools, boeken of wat dan ook je favoriete methode is, of je kunt een cursus volgen. Je moet aan alle aspecten van je Engels werken: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Je kunt IELTS-specifieke studiehulpmiddelen gebruiken, maar dat hoeft in dit stadium nog niet. Alle Engelse leertechnieken die je leuk vindt, kunnen bijvoorbeeld een effectieve IELTS voorbereiding zijn:

  • Lees in het Engels over onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent en dwing jezelf om woorden die je niet begrijpt op te zoeken. Kranten en tijdschriften zijn een goede plek om je woordenschat op te bouwen.

  • Lezen helpt je bij het schrijven, maar oefen ook met schrijven. Beperk je niet tot één schrijfstijl. Een dagboek bijhouden in het Engels, korte verhalen schrijven en essays proberen zijn allemaal goede oefeningen. Corrigeer je eigen werk of zoek iemand die het met je doorneemt.

  • Kijk Engelse films of luister naar Engelstalige radio. Herhaal de stukjes die u gemist hebt totdat u ze begrijpt.

  • Het kan moeilijk zijn om in uw eentje voldoende spreekoefeningen te doen, maar met wat moeite kunt u online of bij u in de buurt een taaluitwisselingspartner vinden. Dwing jezelf om over meer gevorderde onderwerpen te praten dan alleen maar "hoi, hoe gaat het" gesprekken.

  • Er zijn ook goede IELTS voorbereidingscursussen online en in het buitenland, maar ook op scholen bij jou in de buurt. Als je geld hebt om te investeren in een IELTS voorbereidingscursus, kan dit je inspanningen een boost geven en je meteen naar stap 3 brengen.

STAP 3: Leer meer over de opmaak van de IELTS test

Je Engels verbeteren is niet genoeg om een goede IELTS score te halen. Een moedertaalspreker van het Engels die IELTS doet, zal geen perfecte score halen als hij de test zelf niet bestudeert. Je moet weten hoe de score van de test werkt, welke lengte tekst nodig is voor elke prompt en wanneer er punten worden afgetrokken of bijgeteld. Er kunnen essentiële kleine dingen zijn zoals:

  • Moet ik raden naar een antwoord als ik het niet zeker weet, of die vraag overslaan?

  • Hoe vaak krijg ik een opname te horen in het luistergedeelte?

  • Wat als de examinator mijn handschrift niet kan lezen?

Terwijl stap 2 ging over het verbeteren van je Engelse vaardigheden, gaat deze stap over het gebruiken van de vaardigheden die je hebt om de best mogelijke score te halen op de testdag. Er zijn websites en IELTS voorbereidingsboeken om je te helpen de structuur van de IELTS test beter te begrijpen. Begin met het bekijken van de officiële site. Je doel bij deze stap is om naar je IELTS test sessie te gaan en al goed bekend te zijn met de soorten vragen die je gesteld zullen worden, hoe ze gescoord zullen worden en wat je strategieën zijn om je score te optimaliseren.

STAP 4: Test jezelf opnieuw

Als je merkt dat je je Engels hebt verbeterd en je vertrouwd bent geraakt met de IELTS test, is er nog één stap voordat je je inschrijft voor het examen. Test jezelf opnieuw. Als je de EFSET Plus in stap 1 hebt gedaan, doe het dan een tweede keer om te zien hoeveel je verbeterd bent. Als je een IELTS spreek- of schrijfoefentest kunt doen, doe dat dan ook. Wat je ook doet, sla deze laatste stap niet over. Alleen zo weet je of je klaar bent om geld uit te geven voor het officiële examen. Het heeft geen zin om je in te schrijven voor het IELTS als je niet klaar bent om de score te halen die je nodig hebt.

Met dit IELTS voorbereidingsplan in 4 stappen ga je vol vertrouwen de test in. Hoewel het een uitdaging zal zijn, ben je er klaar voor om de score te halen die je nodig hebt. Wanneer je je IELTS score hebt, dan weet je dat je IELTS voorbereiding vruchten heeft afgeworpen.

Begin met je voorbereiding voor de IELTSOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer