Jouw gids voor verhuizen naar het buitenland: 10 dingen die je moet regelen voordat je vertrekt
Verhuizen naar het buitenland is een van de meest interessante en geweldige dingen die een persoon kan doen – maar dat wil niet zeggen dat het snel of ondoordacht gedaan kan worden.
Of je nu naar het buitenland gaat voor je werk, studie of juist om een taal te leren – voldoende tijd nemen om jezelf voor te bereiden en een paar van de problemen te voorspellen die je onderweg tegen kunt komen, is geen verkeerd idee!
1. Onderzoek jouw bestemming
Weet je nog niet zeker waar je heen wilt? Ontdek de eindeloze online informatie over je toekomstige bestemming. Onderzoek de cultuur, mensen, eten, interessante steden, natuurlijke wonderen en natuurlijk de taal. Als je de taal niet spreekt, probeer om in ieder geval een introductiecursus te volgen voordat je vertrekt. Later, als je eenmaal ondergedompelt bent in de lokale cultuur, zullen je spreekvaardigheid en communicatie skills enorm verbeteren – maar je zelfvertrouwen tijdens die eerste paar dagen zal veel groter zijn als je het vantevoren allemaal al uitgestippeld hebt.
2. Ken je visum opties
Als je naar een land verhuist waar je een visum nodig hebt, vraag dan het meest voordelige langetermijnvisum voor jouw situatie aan. Reizigers die niet zullen werken, kunnen bijvoorbeeld tevreden zijn met een toeristenvisum, terwijl degenen die willen studeren of werken een visum nodig hebben dat hen in staat stelt deze activiteiten uit te voeren.
Je moet ook duidelijkheid krijgen over het proces voor visumverlenging: kan je dit vanuit het land zelf doen? Moet je terug naar huis? Of kan je het land tijdelijk verlaten en je visum tijdelijk verlengen bij terugkeer? Als je dit vantevoren allemaal weet, kan je onverwachte wijzigingen van plannen voorkomen
3. Spaar zoveel mogelijk geld
Een verhuizing naar het buitenland brengt een kostenplaatje met zich mee, die je het beste van tevoren kunt plannen en waarvoor je kunt beginnen met sparen. Voorbeelden van kosten zijn:
Visum en kosten (inclusief mogelijke reizen) voor de verleninging van het visum.
Paspoorthernieuwing (sommige landen hebben een geldigheidsduur van maximaal 12 maanden)
Vliegtickets (eventueel retour)
Verzekering voor in het buitenland
Vaccinaties en gezondheidscontroles
Medicijnen op recept (heel erg handig om bij je te hebben)
Huur en aanbetaling voor je nieuwe huis of appartement
Mogelijke meubels of andere items die je nodig hebt
Verplichte terugbetalingen of autoverzekering die je mogelijk hebt thuis
Kosten van levensonderhoud om te dekken (als je niet gaat werken) of om jezelf te ondersteunen (terwijl je werk zoekt)
En meer…
4. Zorg voor de juiste papieren
Zorg ervoor dat je papieren en digitale kopieën hebt van al jouw belangrijke persoonlijke en gezondheidsdocumenten (zoals: geboorteakte, paspoort, diploma’s, reisverzekering, medische geschiedenis en vaccinatiekaart). Bewaar ze altijd goed en geef kopietjes aan een vertrouwde vriend of familielid. Op die manier bespaar je tijd en stress als je deze documenten snel moet aanleveren.
5. Doe een gezondheidscheck
Natuurlijk zullen er artsen aanwezig zijn op de locatie waar je heen gaat, maar het is een heel goed idee om te vertrekken in de wetenschap dat je in topvorm bent. Maak dus een afspraak bij de tandarts, huisarts, evenals bij elke andere gezondheidswerker die je normaal gesproken ziet (chiropractor, oogarts, dermatoloog, enz)
6. De laatste zaken regelen
Bel je telefoonmaatschappij, sportschool en andere service providers ruim van tevoren op om jouw abonnementen op te zeggen. Breng je bank op de hoogte van je plannen, annuleer eventuele automatische incasso’s en informeer naar vergoedingen en kosten voor je betaal -en creditcard. Stuur je e-mail door naar het huis van een vriend of familied en beslis of je je auto wilt verkopen of wilt houden (en welke verzekering nodig is als je hem wilt houden).
Bepaal later ook welke spullen je wilt meenemen en wat je gaat verkopen of gaat opslaan. Je moet je ook je huis of appartement opgeven of onderhuren (dit is vooral belangrijk als je geen onverwachte energierekening wilt krijgen als je terug komt).
7. Ontwikkel je emotionele gezondheid
Naarmate de grote vertrekdatum dichterbij komt, zal waarschijnlijk je stemming constant schommelen van opwinding naar stress naar vertrouwen dat je dit kunt en naar je zorgen maken. Dit is heel normaal! Zorg ervoor dat je je vrienden vaak ziet en bezoek je favoriete plek in je stad/ dorp. Schrijf, lees, denk na en bereid jezelf emotioneel voor op de verandering die je te wachten staat.
Je kan een afscheidsfeestje organiseren als je denkt dat dit je helpt. Als je denkt dat een kleinere bijeenkomst met een paar vrienden meer jouw ding is, is dat ook helemaal prima. Doe vooral wat goed voor jou voelt zodat je helemaal klaar voor vertrek bent.
8. Maak nieuwe connecties
Onthoud ook dat andere mensen je al voorgegaan zijn. Om van hun ervaringen te leren, kun je contact opnemen met vrienden van vrienden of lid worden van groepen op social media voor expats in het door jou gekozen land. Zij zullen je alle informatie kunnen geven over geweldige buurten om in te wonen, ervaringen met werkgevers, gezondheid, cultuurschokken en alle andere dingen die zich voor zullen doen.
9. Verken de buurt
Als je een woonruimte hebt gevonden, neem dan even de tijd om de buurt echt te leren kennen. Er zijn voor de hand liggende dingen om te bezoeken (supermarkt, nachtapotheken, gezondheidskliniek, park, kapper, sportschool), maar ook andere, meer lokale dingen. Dan hebben we het over een bakkerij, kaaswinkel, kledingwinkels, snoepwinkel, kringloopwinkel, cafe’s en alle andere ambachtelijke winkels. Degene die deze plekken runnen zullen zeker interessant zijn en je zult ook zeker je tijd besteden aan het kijken naar mensen en het oefenen van de nieuwe taal. Deze dingen zullen ook deel worden van je favoriete herinneringen in het buitenland.
10. Stel een doel voor jezelf
Het is verrassend eenvoudig om tijd te verspillen in het buitenland en later geconfronteerd te worden met de naderende datum van je terugvlucht terwijl je nog helemaal niet klaar ervoor bent om te vertrekken. Vraag jezelf af, voordat je vertrekt en tijdens je verblijf daar, wat je echt wilt halen uit je ervaring in het buitenland.
Is het een kans om zoveel mogelijk te reizen? Om de taal vloeiend en zelfverzekerd te leren spreken? Werken bij een buitenlands bedrijf? Vrijwilligerswerk doen? De cultuur van je voorouders leren kennen? Studeren aan een universiteit? Of levenservaring opdoen voordat je weer gaat studeren?
Door jezelf eraan te herinneren waarom je hebt gekozen om naar het buitenland verhuizen, kun je goede beslissingen nemen over hoe je je tijd daar wilt besteden. Dat zal ervoor zorgen dat je meer tevreden en heel trots op jezelf bent zodra je weer terug naar huis moet.