10 manieren waarop Internationale Vrouwendag over de hele wereld wordt gevierd
De Internationale Vrouwendag, die oorspronkelijk door vrouwen werd ondersteund en opgericht, is een wereldwijde dag om de economische, politieke en sociale vooruitgang van vrouwen te vieren. En om de aandacht te vestigen op de stappen die nog moeten worden gezet om gelijke kansen voor mannen en vrouwen te bereiken. De Internationale Vrouwendag, die jaarlijks op 8 maart wordt gehouden, groeit elk jaar, omdat vrouwen over de hele wereld stilstaan om na te denken en plannen voor verandering te maken. Waarbij ze vaak paars dragen om gerechtigheid en waardigheid te symboliseren en groen voor hoop. Maar hoe begon de dag?
Het begin van de Internationale Vrouwendag
In februari 1909 werd de basis gelegd voor de Internationale Vrouwendag in de vorm van een “Vrouwendag”, die werd gehouden naar aanleiding van een grootschalige staking van kledingwerkers in New York City voor een beter loon, kortere werktijden, betere arbeidsomstandigheden en stemrecht.
Oorspronkelijk was het een nationale dag in de VS, maar het idee werd al snel internationaal. Het werd voor het eerst toegepast door de Europese landen nadat de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens de Internationale Conferentie van werkende vrouwen in Denemarken in 1910 het idee presenteerde van een permanente dag in het kalenderjaar. Een dag waarop vrouwen hun stem konden laten horen. De eerste internationale dag werd gevierd in 1911, hoewel dat de datum van 8 maart pas tijdens de Eerste Wereldoorlog zou worden vastgesteld. De VN, die het in 1975 vierden en formaliseerden, nemen nu elk jaar een thema aan als een manier om een specifieke kwestie naar voren te halen en de aandacht erop te vestigen.
Hoe Internationale Vrouwendag overal ter wereld wordt gevierd
De Internationale Vrouwendag is op een aantal plaatsen een officiële feestdag en wordt op veel meer plaatsen gevierd. Afhankelijk van waar je je bevindt, variëren de festiviteiten van het geven en ontvangen van geschenken tot politieke demonstraties en protesten.
1. Italië
Op 8 maart krijgen vrouwen traditioneel een bosje kleine gele mimosa’s; het gekozen symbool van de Internationale Vrouwendag in dit land. Ook wordt het gezien als een symbool van vrouwelijke kracht, het is gebruikelijk dat vrouwen elkaar mimosa’s geven als een teken van vrouwelijke solidariteit. (Omdat het een voedsel-georiënteerd land is, vind je hier taarten en pasta’s die met levendige gele kleuren zijn gemaakt om op de bloem te lijken!)
2. Roemenië
In Roemenië wordt de Internationale Vrouwendag op dezelfde manier gevierd als Moederdag, waarbij mensen, met name mannen, hun moeders, grootmoeders en vriendinnen met kinderen erkenning geven door ze kaarten en bloemen te geven.
3. Verenigde Staten
Internationale Vrouwendag is geen officiële feestdag in de Verenigde Staten, hoewel de maand maart bekend staat als de Maand van de Vrouwengeschiedenis; een periode waarin de aandacht wordt gevestigd op de prestaties van vrouwen in de loop van de geschiedenis, zowel in het verleden als in het heden. Op 8 maart zelf organiseren de hoofdsteden rally’s, conferenties en bedrijfsevenementen die gesprekken en ideeën over het onderwerp samenbrengen.
4. Rusland
Hoewel de datum sinds 1918 een officiële nationale feestdag in Rusland is, lijkt de oorspronkelijke betekenis ervan de politieke roots grotendeels te zijn vergeten, in plaats daarvan worden de vrouwen in algemene termen erkend door middel van geschenken.
5. China
Terwijl in China 7 maart de Meisjesdag is, heeft het land sinds 1949 de Internationale Vrouwendag officieel erkend. Op 8 maart worden werkgevers aangemoedigd – hoewel ze niet verplicht zijn – om hun vrouwelijk personeel een halve dag vrij te geven. Er is echter ook een sterk gewortelde commerciële kant aan de dag, waarbij mannen worden aangemoedigd om cadeautjes te kopen voor de vrouwen in hun leven.
6. Australië
Australiërs hebben decennialang de Internationale Vrouwendag gemarkeerd, hoewel de betogingen sinds het begin van de jaren zeventig bijzonder uitgebreid zijn geworden. De dag zelf speelt zich af in het hele land met een verscheidenheid aan paneldiscussies, ontbijten en evenementen met prominente vrouwen in hun vakgebied. Waarbij in het openbaar wordt opgeroepen tot meer vertegenwoordiging, gelijkheid en diversiteit over de hele linie.
7. Spanje
Na het onverwacht grote succes van de algemene staking in Spanje in 2018, waarbij meer dan 5 miljoen mensen 24 uur lang de straat op gingen, gaat het land nog steeds graag de straat op. Hoewel een massale staking niet noodzakelijkerwijs de focus is van de toekomstige Internationale Vrouwendagen, is het Spaanse volk duidelijk in zijn streven om zich steeds meer te richten op de rechten van vrouwen en meisjes.
8. Verenigd Koninkrijk
Het Women of the World-festival, dat gedurende drie dagen in Londen wordt gehouden, inclusief Internationale Vrouwendag, omvat sprekers, activisten en artiesten die samenkomen om de problemen waarmee vrouwen wereldwijd worden geconfronteerd, aan te pakken. WOW is opgericht in het Verenigd Koninkrijk en heeft nu ook zusterfestivals in andere delen van de wereld. Met discussies, lezingen en tentoonstellingen die elkaar verweven en versterken onder één naam.
9. Chili
De dag wordt gekenmerkt door marsen door verschillende steden, in het bijzonder Santiago de hoofdstad, met demonstranten die waarschijnlijk groene zakdoeken dragen om hun steun voor seksuele en reproductieve rechten te symboliseren. Zang, trommelende beats, zelfs uitgebreide kostuums zijn ook aanwezig.
10. Argentinië
De Argentijnen, die het sinds de jaren 1900 vieren, kenmerken de Internationale Vrouwendag door cadeaus te geven aan de vrouwen in hun leven. De laatste jaren zijn protesten echter een vast onderdeel geworden. Waarbij inwoners steeds vaker de straat op gaan om te demonstreren tegen geweld, de nog steeds bestaande loonkloof, de gelijke vertegenwoordiging in de kunsten en andere maatschappelijke veranderingen.