Met deze vijf tips sta je dit studiejaar te shinen
Een nieuw schooljaar brengt altijd stress met zich mee. Als je deze 5 tips toepast, kom je dit studiejaar gegarandeerd vlekkeloos door. Succes!
1. Werk gestructureerd
Dit moet je vanaf het begin goed doen. Zodra de docent zijn informatie uitdeelt, noteer je alle belangrijke data en deadlines en stel je daarna een planning op. Noteer daarin al je lessen, je tijd voor huiswerk en je pauzes. Als je bijvoorbeeld over twee weken een paper van 10 pagina’s moet indienen, kan je inplannen dat je elke dag één pagina schrijft en zo heb je nog steeds een paar dagen extra voor enkele onverwachte dingen of om je meesterwerk nog bij te schaven en te dubbelchecken. Een goede planning bespaart je een hele hoop stress tijdens het studiejaar.
En onthoud goed: gestructureerd werken is ook na je schoolcarrière nog belangrijk. Je kunt er dus maar beter aan wennen!
2. Léér
Niemand weet precies hoe je “goed” moet leren, maar er zijn talloze dingen om bij stil te staan. Ga eerst op zoek naar een werkwijze die bij je past. Studeer je liever ‘s ochtends of ‘s avonds? Met studiegenoten of in je eentje? Onthoud vervolgens ook dat je jezelf hierin moet blijven ontwikkelen en aanpassen, doorheen het studiejaar heen. Probeer nieuwe leertechnieken uit, blijf evalueren wat nog werkt en wat niet meer en pas je strategie aan waar nodig. Probeer te werken en te lezen als je tijd hebt. Wees actief in de les: neem notities, stel vragen en probeer anderen uit te leggen wat je zojuist hebt geleerd. Moet je een grote hoeveelheid informatie leren? Verdeel deze leerstof in kleinere deeltjes en begin niet aan een nieuw stuk als je het vorige nog niet helemaal beheerst.
3. Trakteer jezelf
Neem pauzes! Je kunt onmogelijk acht uur lang studeren zonder je concentratie te verliezen. Probeer de 45/15-regel eens: studeer 45 minuten en neem dan 15 minuten pauze. Zorg dat je ook goed uitrust door bijvoorbeeld gebruik te maken van powernaps. Eet gezond en probeer de verleiding van chocola en energiedrankjes te weerstaan. Drink water. Cafeïne kan je eventjes helpen om je beter te focussen, maar daarna stort die focus juist weer helemaal in (tenzij je blijft drinken). En vergeet niet te bewegen. Het is namelijk bewezen dat beweging je stressniveau verlaagt, je slaap verbetert en je alertheid, concentratie en geheugen een boost geeft.
En – last but not least – vergeet geen adem te halen. Relaxen is een goede verzorging van lichaam en geest.
4. Wees vrienden met de juiste mensen
Zorg dat je een goede band hebt met zowel je medestudenten als de docenten. Als je vriendelijk doet tegen de leraren, zullen ze meer respect voor je hebben en is de kans groter dat ze bereid zijn je extra hulp aan te bieden als jij hier nood aan hebt. Vergeet niet: docenten zijn ook maar mensen. En stel geen vragen als “Heb ik gisteren iets gemist in de les?”, want daarmee impliceer je dat ze niet elke dag nuttige informatie vertellen: iets wat ze – verrassing! – wel degelijk doen.
Wat je medestudenten betreft: neem deel aan studiegroepen om samen aan te slag te gaan, maar doe dat voorzichtig. Houd je aan de volgende regels: blijf gefocust, werk met een agenda en een tijdslimiet en kies de juiste mensen voor je studiegroep. Iedereen zal z’n steentje moeten bijdragen en als freeriders proberen mee te liften, dan moet je dit schip gewoon verlaten. Houd je niet echt van groepen, zoek dan iemand die z’n aantekeningen met je wil delen en met wie je hardop over de lesstof kunt praten. Dat is namelijk een bewezen manier om informatie te onthouden en zo krijg je zelf ook uitleg over de onderwerpen die je nog niet begrijpt.
5. Houd je studieleven en vrije tijd in balans
Ga altijd naar de les, tenzij je ziek bent, en spijbel nooit. Misschien mis je de antwoorden waar later op een examen naar wordt gevraagd. En hoewel het uiteraard heel belangrijk is om met je vrienden af te spreken, moet je op zoek gaan naar een balans.. Onthoud goed: je bent in eerste instantie en student, en pas daarna een feestbeest.