Mind the gap: waarom pauze nemen een goed idee is
De stap van het secundair naar het hoger onderwijs is een cruciale overgang die je leven voor altijd tekent. Het is echter niet altijd een gemakkelijke keuze en het kan dat je niet blij bent met je gekozen universitaire of hogere studierichting. Meer levenservaring willen of je niet klaar voelen voor de volgende stap zijn goede redenen om een pauze te nemen, zo kan je nadenken over de richting die je wilt uitgaan.
“Life begins at the end of your comfort zone” – Neale Donald Walsch
Kies voor een gap year
Een gap year is een periode waarin je vrij neemt, meestal van je studies, om te gaan werken, reizen of vrijwilligerswerk te gaan doen – meestal een combinatie van alle drie. Een gap year hoeft echter geen volledig jaar in beslag te nemen, het kan ook maar enkele weken of maanden zijn. Probeer deze pauze in je studies goed te besteden door leuke activiteiten te combineren met een doel dat je al lang voor ogen hebt, waaruit je levenservaring of een nieuwe vaardigheid leert. Tijd vrijaf nemen geeft je de kans om je opties te verkennen terwijl je nadenkt over wat je echt wilt bereiken en in welke richting je wilt verdergaan. De voordelen van een gap year wegen zeker op tegen de nadelen als je het goed plant en zorgt dat je een ontspannen tijd, nieuwe ervaringen en nieuwe vaardigheden tegemoet gaat.
Pauze nemen loont
De redenen waarom pauze nemen een goed idee is, zijn talrijk. Het kan je laten uitblinken op je applicatie aan een speciale universiteit, zoals het je ook kan helpen tijdens je studies door je zelfkennis te verbeteren en je vaardigheden bij te schaven. Je zal te weten komen waar je echt van houdt voor je je studies aanvat, zodat je minder geschikte richtingen kan vermijden. Weten wat je wilt van het leven helpt je bij het achterna gaan van je doelen, en over je doelen nadenken is hiervoor essentieel. Dit is iets waarin je je niet kan haasten, en een pauze in je studieloopbaan geeft je de tijd die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken.
Do what you love, love what you do
Weet je nog wat je droomberoep was als kind? Het veranderde waarschijnlijk elk jaar, en misschien weet je het nu nog altijd niet. Praktische ervaringen in nieuwe omgevingen helpen je beseffen wat je droomberoep echt is. Je kan niet weten of je van iets houdt of haat voor je het geprobeerd hebt. Dit is ook van toepassing op je studies, je wilt liever niet ontdekken dat je iets niet graag studeert na 1 of 2 jaar. Neem dus zeker veel tijd om je beslissing te maken, het zal je op lange termijn tijd en geld besparen en garanderen dat je op het goede pad terechtkomt. Gemiddeld krijgt amper 30% van studenten een jobaanbieding voor ze afstuderen, maar na een stage stijgt dit aantal naar 58%. Wil je economie gaan studeren, dan kan een stage in dit veld deze keuze bevestigen. Of sla een volledig andere weg in: probeer een stage in een van je kindse droomberoepen, wie weet besef je dat dit tóch de goede keuze voor jou zou zijn.
Not all those who wander are lost
Reizen en pauze nemen om de wereld te verkennen laat je groeien als persoon, brengt je meer zelfkennis én meer onafhankelijkheid. Je jeugd is de ideale tijd om nieuwe landen, culturen en mensen te leren kennen. Reiservaringen en culturele kennis zijn ook een troef op je C.V.: 91% van werkgevers vindt studeren in het buitenland een pluspunt en 73% van HR-consultants vindt een gap year de moeite waard. Het is immers een tijd waarin je uit je comfortzone treedt en een nieuwe kijk op het leven krijgt. Op het einde van je avontuur keer je terug met meer zelfkennis en levensdoelen.
Het leven: een grote uitdaging of heel erg saai
Vrijwilligerswerk tijdens je gap year laat je toe om je talenten te ontdekken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld een geldinzameling organiseert, leer je bij over events plannen, een budget beheren en verschillende stappen uitvoeren tot een groter geheel. Een muurschilderij maken op een school in Tanzania zal je dan weer een gevoel van voldoening brengen en is een geweldige manier om bij te dragen tot de ontwikkeling van een minder ontwikkelde gemeenschap. Deze ervaringen draag je bij je voor de rest van je leven, en je zal dieper verbonden raken met de mensen die je helpt. Bedrijven zijn ook verzot op vrijwilligers. Een onderzoek van TimeBank via Reed Executive toont aan dat 73% van de top 200 Britse bedrijven voorkeur geeft aan een sollicitant met vrijwilligerservaring, en dat 94% van werknemers die voor vrijwilligerswerk kozen, dit als een positieve bijdrage beschouwen in het nastreven van een eerste job, een promotie of een loonsverhoging.
Al bij al kunnen we besluiten dat vrijwilligerswerk je kan helpen bij het ontdekken van nieuwe interesses of hobby’s, en dat het je voldoening brengt die je moraal een boost geeft.