GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 redenen om van Brighton te houden

10 redenen om van Brighton te houden

Brighton zit vol met het soort levendigheid en plezier dat sommigen voor gek zouden kunnen houden. Bij velen bekend als 'The City Where Anything Goes' vanwege de open en liberale levenshouding, en als 'Londen aan Zee' vanwege de verscheidenheid die het biedt op een meer beheersbare schaal (en aan zee, natuurlijk), is Brighton een uitstekende plek om het beste van de moderne Britse cultuur en het stadsleven te ontdekken. Hier is onze top 10 van redenen om van Brighton te houden - en om hals over kop verliefd te worden op haar eigenzinnige charmes.

1. Fijne diversiteit

De viering van diversiteit en gelijkheid in deze stad maakt het onmogelijk om je een buitenbeentje te voelen en de meeste nieuwkomers kunnen niet anders dan meedoen met het plezier van de plaatselijke gemeenschap. Elk jaar in augustus vindt in Brighton het grootste Pride-evenement van het Verenigd Koninkrijk plaats. Brighton Pride bestaat niet alleen uit een parade door het stadscentrum, maar ook uit een festival in Preston Park en talloze feesten in plaatselijke clubs. Er is ook een grote internationale studentengemeenschap die het hele jaar door evenementen en campagnes organiseert, dus als je van plan bent hier te gaan studeren zul je het zeker druk krijgen.

2. Indrukwekkende architectuur

Brighton werd bekend als 'Londen aan zee' omdat de koninklijke prins-regent George IV in de jaren 1700 vanuit Londen kwam om er een lustpaleis te bouwen - een gebouw puur voor zijn vakanties. De sierlijke architectuur van zijn Royal Pavilion geeft Brighton een zekere grandeur die je niet vaak ziet in Britse kustplaatsen. Verborgen tussen de moderne gebouwen van vandaag, zijn er ook talloze kerken en landhuizen die al sinds de middeleeuwen bestaan, toen de stad nog een vissersdorp was met de naam Brighthelmstone.

3. Meedogenloos plezier

Omdat Brighton vol zit met excentrieke mensen van over de hele wereld, heeft het een overvloed aan recreatieve activiteiten. Je kunt een Brighton Beach Bike huren en langs de kustpaden fietsen, foto's nemen op de top van het Brighton Wheel of, nog ongebruikelijker, lachyoga combineren let je liefde voor chocolade. Of wat dacht je van een comedy-avond in de Komedia? Of luisteren naar nerdlezingen bij Nerd Nite? En als je daar geen zin in hebt, gaat het gerucht dat er in Brighton genoeg pubs zijn voor elke dag van het jaar. Dat zou je genoeg bezig moeten houden.

4. Festivals, festivals en nog eens festivals

De pret houdt niet op met comedy-avonden, fietstochten en kroegentochten. Brighton staat ook bekend om zijn uitzonderlijke hoeveelheid festivals en evenementen. Niet alleen is Brighton Festival een viering van zo'n beetje alles (kunst, muziek, theater, film, debatten...), er is ook het Brighton Fringe literaire festival, de viering van transgender Pride op de Pink Fringe en het driedaagse muziekevenement op het Great Escape Festival.  Oh, en vergeet niet de shows in de Brighton Dome voor cultuurliefhebbers en het jaarlijkse Paddle Round the Pier voor watersportliefhebbers.

5. Schilderachtige wandelingen

Als je klaar bent met al dat feesten, dansen en zingen, maak dan een ontspannen wandeling langs de kust naar de Palace Pier en kijk naar de zonsondergang. Of, als je een hele dag nodig hebt om bij te komen, dan heeft de stad een scala aan kronkelige straatjes om in rond te dwalen en koffietentjes om je voeten omhoog te leggen. Je vindt de meeste kronkelige steegjes in The Lanes, een centrum van onafhankelijke ambachtslieden en tearooms.

6. De hemel van eten (en koffie)

Coole koffietentjes zijn er in overvloed in het centrum van de stad, de een nog hipster dan de ander. Op culinair gebied is Fish and Chips hier populair, maar er zijn ook smakelijke, inventieve veggie-vegan gerechten. De internationale keuken is ook goed vertegenwoordigd, met name de Indiase keuken. Je wordt absoluut verwend met een keuze, waar je ook zin in hebt.

7. Alternatieve winkels

Brighton is de perfecte plek om te winkelen voor een cadeau dat echt uniek is. Als je op weg gaat naar de Kensington Gardens in Brighton (en zorg ervoor dat je dit niet verwart met de Kensington Gardens in Londen, dat is een langere treinreis...), vind je achter een draaihekje een emporium van eclectische juweeltjes - dit is Snoopers Paradise. Antiekverzamelaars en vintagejagers voelen zich hier als kinderen in een snoepwinkel. Binnen vind je stapels tweedehands prullaria waarvan je nooit gedacht had dat je ze nodig had, maar die je toch koopt. En als je nog steeds geen geluk hebt gehad met het vinden van het perfecte cadeau voor je ultrahippe vriend(in), kun je ook naar Kemptown gaan om op de vlooienmarkt naar klassieke vinylcollecties te snuffelen of in de vele boetiekjes verspreid over de stad naar aparte mode te snuffelen.

8. Kunst - overal

Creatieve types zullen het heerlijk vinden om door de straten van Brighton te slenteren; kunst is hier onontkoombaar. Het vult de muren van elke straathoek en maakt een wandeling door de stad zowel kleurrijk als inspirerend (en helemaal Instagram-waardig). Je ziet van alles, van Banksy's beroemde 'Kissing Policemen' tot minder bekende kunstwerken van de plaatselijke kunstenaar Snub. Voor degenen met een andere artistieke aanleg is er het Brighton Museum & Art Gallery met een collectie Schone Kunsten van de 15e tot 20e eeuw, een collectie Toegepaste Wetenschappen en Design van de 17e eeuw tot nu en een collectie Wereldkunst met meer dan 15.000 objecten.

9. Unieke toeristische attracties

Als je eenmaal de bekendere attracties hebt gezien, zoals het Royal Pavilion en de Palace Pier, is het tijd om een paar van de eigenzinnige activiteiten van Brighton te proberen. Doe mee aan een spooktocht door de kronkelige straatjes van The Laines; breng een dag door in de 200 jaar oude politiecellen onder het stadhuis; bezoek het onconventionele Brighton Earthship-gebouw dat is gemaakt van oude autobanden en gerecyclede materialen; of ga mee op de 'Only in Brighton'-wandeltocht om de hilarisch vreemde verhalen over de stad en haar inwoners te horen. Je kunt zelfs hints zien uit het Victoriaanse verleden van de stad tijdens de ondergrondse Brighton Sewer Tour...

10. Gekke tradities

In Brighton wordt een fietstocht voor nudisten georganiseerd, evenals 'The Burning of the Clocks', een lampionoptocht en vreugdevuur voor de winterzonnewende. Sommige deelnemers verkleden zich met klokgezichten om het verstrijken van de tijd aan te geven. Then, by Christmas morning, it’s not unusual to find multiple swimming Father Christmases in the sea and many oddly dressed characters hanging out at the beach.

Engels leren in Brighton met EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer