GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 redenen om van Dublin te houden

10 redenen om van Dublin te houden

Alleen al het uitspreken van de naam van deze stad roept rijke beelden op van geschiedenis, glooiende groene heuvels, betoverende stadsstraatjes en eindeloze pints Guinness. Aan de oostkust van het land is de hoofdstad van Ierland een zeer populair uitje in Europa, en dat is geen wonder. Hier zijn tien redenen om van Dublin te houden.

1. Geschiedenis

Over een goed begin gesproken! Dublin is een middelleeuwse stad die voor het eerst bewoond werd door Vikingen. Alleen al een wandeling door de historische straten laat je gedachten de vrije loop om verhalen te bedenken over de geheimen die de stenen herbergen. Ga voor een geschiedenisles van dichtbij naar het Natural Museum of Ireland om moeraslijken (vermoedelijk geofferd), Vikingskeletten en prachtige Keltische sieraden uit de brons- en ijzertijd te ontdekken.

2. De Ieren

Die brede glimlachen, knipoogjes en sterke verhalen. Reizigers naar andere landen kunnen vertellen over de “vriendelijke bevolking” die daar woont, maar totdat je de Ieren in hun thuisland hebt meegemaakt, weet je niet wat vriendelijk betekent. Kortom: Dubliners zijn een heerlijk volk.

3. De muziek

De traditionele Ierse muziek raakt je hart gegarandeerd, zelfs als je er nog niet klaar voor bent. Met een rijke geschiedenis, talent en bijpassende teksten is een reis naar Dublin pas compleet als je een lange avond hebt doorgebracht, ineengedoken en luisterend naar de lokale bevolking die tot in de kleine uurtjes doorgaat met spelen. Misschien krijg je wel tranen in je ogen, maar dat is tenslotte een deel van de pret!

4. Geen auto nodig

Vergeet de auto of een taxi. In Dublin heb je alleen je voeten nodig. Ga online en je vindt pagina's met gratis begeleide wandeltochten van algemeen belang tot literair, geschiedenis of café-thema. Geen fan van gedoe met kaarten en notitieboekjes? Je kunt zelfs podcastwandelingen door Dublin vinden. Pak licht in: De stad is absoluut gevuld met cafés, restaurants en pubs om je energie aan te vullen tijdens het wandelen, wat ons brengt bij...

5. Guinness

Er zijn veel theorieën over waarom Guinness gewoon beter lijkt te smaken in Ierland. Het lijkt te maken te hebben met populariteit: Plaatselijke pubs gaan sneller door de vaten heen, dus het brouwsel is altijd supervers en de tapleidingen zijn altijd brandschoon (een Guinness-vertegenwoordiger zorgt daarvoor). Bovendien weet een Dubliner precies hoe hij het zwarte spul moet serveren. Er is een uitgebreide techniek tussen de ideale temperatuur, het type glas en die ontspannen 120 seconden om te “surgen” en de perfecte schuimende bovenkant te creëren.

6. Groeiende foodscene

Had je “Dublin” en “gourmetten” niet in dezelfde zin verwacht? Tijd om je gedachten te veranderen! Dankzij een toenemende waardering voor de natuurlijke producten van het gebied (denk aan oesters, sint-jakobsschelpen, garnalen, vlees van de boerderij, boerenkazen) en traditionele gerechten (probeer sodabrood met boter, “boxty” aardappelpannenkoeken of zwart-witte pudding) is er een groeiende eetscene in Dublin. Van kaarsverlichte kroegen tot chique restaurants, deze stad heeft overal een vinger in de pap.

7. Ierse boter

Oh wow, het is gewoon zo... boterig. Het is bijna een vergissing om Ierse boter te proberen, want als je dat doet, lijkt het alsof de smaak van gewone boter is vervaagd. Heeft het te maken met het supergroene, altijd smeuïge gras waarmee de koeien worden gevoed? Wat zeker is, is dat je vanaf nu altijd op zoek zult gaan naar Ierse merken in de zuivelafdeling van je supermarkt. (Het is maar dat je het weet!)

8. Papegaaiduikers bekijken

Echt waar! Neem de veerboot naar Ireland's Eye, een eiland voor de kust van Howth. Naast papegaaiduikers (hoewel we weten dat je speciaal voor hen bent gegaan) zie je ook grijze zeehonden en een groot aantal zeevogels, zoals zeekoeten, alken en aalscholvers.

9. Zalig aan zee

In Dublin is de zee nooit ver weg. De stad verruilen voor de kust is net zo eenvoudig als op een DART-trein springen en je gedachten de vrije loop laten op deze 53 kilometer lange toeristische route tussen kustplaatsen. Stap uit om het vissersdorpje en de klifwandelingen in Howth, de havenstad Dún Laoghaire, de kustwandeling naar Killiney Hill, de badplaats Dalkey, de haven in Sandycove of het strand Bay Side - waar we je uitdagen om niet de prachtige schelpen te verzamelen die op de stranden liggen - te verkennen.

10. Trek over de Wicklow Way

Wandelliefhebbers zullen in Dublin hun laarzen aan willen trekken. De stad is immers het startpunt van de Wicklow Way, een 131 kilometer lange, zelf te lopen wildernisroute. Het pad neemt ongeveer 5 tot 7 dagen in beslag en loopt langs bergpaden, landwegen en heuvels, boreens (oude, smalle landweggetjes) bossen, meren, kloostersites en ruïnes en eindigt in Clonegal. Wil je de Wicklow Way lopen? Zorg dat je goed bent voorbereid met waterdichte kleding - je weet maar nooit wat voor weer het in dit deel van Ierland wordt!

Ontdek de charmante stad DublinLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer