GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Regeneratief reizen: Zo geef je iets terug tijdens het studeren in het buitenland

Regeneratief reizen: Zo geef je iets terug tijdens het studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland levert je zoveel op: een nieuwe taal leren, een nieuw land ontdekken, heerlijk eten, vrienden voor het leven maken en een ongelooflijk avontuur beleven.

Maar heb je er ooit over nagedacht wat de bestemming aan jouw bezoek heeft? Dat is wat het concept van 'regeneratief reizen' probeert te beantwoorden: Hoe kunnen reizigers een positieve impact achterlaten op de plaatsen die ze bezoeken? 

In dit artikel leggen we een paar eenvoudige manieren uit waarop je iets terug kunt doen tijdens je buitenlandse studiereis.

Maar eerst: Wat is regeneratief reizen?

Regeneratief reizen is een concept dat reizigers aanmoedigt om te helpen bij het herstellen en verjongen van het milieu en de lokale gemeenschappen die ze bezoeken. Terwijl duurzaam en langzaam reizen zeker wordt aangemoedigd, is het verschil dat regeneratief reizen zich richt op het actief verbeteren van de bestemming - het net dat beetje beter achterlaten dan toen je aankwam. Dit kan zijn door methoden zoals milieuherstel, cultureel behoud, het versterken van achtergestelde groepen en het betrekken van de gemeenschap.

Laten we eens kijken naar manieren waarop je regeneratief kunt reizen.

Verblijf bij een gastgezin

Een verblijf bij een gastgezin tijdens je studiereis naar het buitenland is een geweldige manier om regeneratief te reizen. Je krijgt de kans om te leven als een local en te leren over lokale tradities en gewoonten, terwijl je ook de jouwe deelt, waardoor een authentieke culturele uitwisseling ontstaat. Door je onder te dompelen in de plaatselijke cultuur krijg je een beter inzicht in hun manier van leven, waardoor je meer cultureel begrip krijgt.

Deelnemen aan plaatselijke initiatieven

Door actief te zoeken naar manieren om contact te leggen met je lokale gemeenschap, kun je een diepere band opbouwen met de mensen in je gastland en een positieve impact achterlaten. Als je bijvoorbeeld gaat studeren in Australië, is een geweldige manier om betrokken te raken bij regeneratief toerisme door deel te nemen aan het nationale evenement Clean Up Australia Day. Dit evenement wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag in maart en duizenden inwoners gaan naar hun lokale parken, stranden of straten om afval op te ruimen. Iedereen is welkom als vrijwilliger en het is een geweldige manier om mensen uit je buurt te ontmoeten. 

Zorg voor de natuur

De wereld zit vol spectaculaire natuurwonderen die je op reis kunt ontdekken en het is belangrijk om ze te beschermen voor toekomstige generaties. Veel bestemmingen hebben manieren geïntroduceerd waarop reizigers van de natuur kunnen genieten en deze tegelijkertijd kunnen beschermen.

Costa Rica staat bekend om zijn leiderschap op het gebied van milieuduurzaamheid. Het land staat bekend om zijn diverse wilde dieren, regenwouden en stranden en neemt de bescherming van zijn natuurlijke hulpbronnen zeer serieus. Om duurzaam toerisme te promoten, ontwikkelde Costa Rica het Certification for Sustainable Tourism (CST) programma, dat richtlijnen biedt voor toeristische bedrijven om ervoor te zorgen dat ze een positieve impact hebben. Dit programma helpt bezoekers die gericht zijn op regeneratieve reizen om duurzamere reizen te plannen die ten goede komen aan de gemeenschap.

Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn de levenskracht van veel maatschappelijke organisaties. Als je de kans hebt, waarom zou je je tijd dan niet besteden aan een zaak die je een warm hart toedraagt? Het kan zoiets eenvoudigs zijn als een keer per week een student bijles geven in je lokale taal, helpen in een gaarkeuken of zelfs deelnemen aan een wetenschappelijk burgerinitiatief. Bovendien kun je door erop uit te gaan en moedertaalsprekers te ontmoeten sneller een taal leren.

Leer en respecteer lokale gebruiken

Respect tonen voor de cultuur en tradities van de gemeenschappen die je bezoekt is een belangrijk aspect van regeneratief reizen. In de praktijk kan dit betekenen dat je meer te weten komt over de traditionele bewoners van het land waar je bent in bijvoorbeeld Australië of dat je gepaste kledij draagt bij het bezoeken van gebedshuizen. Het kan ook betekenen dat je de etiquette voor het geven van fooien moet volgen (fooien worden bijvoorbeeld verwacht in de VS, maar worden als onbeleefd beschouwd in Japan) en dat je altijd toestemming moet vragen voordat je foto's maakt van mensen, vooral in cultureel gevoelige of privéomgevingen. 

Steun lokale bedrijven

Als je in het buitenland studeert, kan de keuze waar je je geld uitgeeft een grote invloed hebben op de gemeenschap. Winkelen op markten of in kringloopwinkels en dineren in familierestaurants betekent dat het geld dat je uitgeeft in de gemeenschap blijft.

Overweeg ook om buiten het seizoen te reizen. Niet alleen kun je dan genieten van een bestemming zonder de drukke mensenmassa's, maar het zorgt ook voor een injectie van broodnodig geld in steden die slechts een paar maanden per jaar toeristen aantrekken. Dit kan de lokale economie stimuleren en zorgt ervoor dat kleine bedrijven kunnen blijven groeien en herinvesteren, zodat de voordelen van toerisme eerlijk worden verdeeld.

Kom in contact met een nieuwe gemeenschap in het buitenlandStudeer in het buitenland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer