GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Solo-reizen voor beginners

Solo-reizen voor beginners

Voor iedereen die solo-reizen geweldig vindt, zijn er twintig anderen die in hun eentje in het buitenland nog niet dood gevonden willen worden. Voor hen staat individueel reizen gelijk aan héél veel onzekerheid. Maar heb jij wel interesse om in je eentje naar het buitenland te gaan? Bedenk dan dit: Alleen reizen is helemaal niet zo eng, moeilijk of onmogelijk als je denkt. Met wat planning vooraf wordt het misschien wel het beste wat je ooit gedaan hebt.

Wanneer en waarheen?

Maak een plan | Ga er voordat je in een opwelling een ticket boekt, eens goed voor zitten om te bepalen wat voor reis je zou willen maken. Beeld jezelf in tijdens je ideale reis. Waar ben je? In een kustplaats, een wereldstad als Londen of Sydney, ga je hiken in Canada, sushi proeven in Japan, studeren in het buitenland of fietsen door Italië? Je kunt ook je hele reisbucketlist samenstellen en vervolgens de landen selecteren die je hart sneller doen kloppen en die je geschikt lijken voor een zelfstandige reis.

Kies een moment | Bepaal daarna welke tijd van het jaar geschikt is om te reizen. Misschien kun je vanwege je werk of opleiding niet het hele jaar door weg. Maar dat hoeft echt niet erg te zijn. In het laagseizoen kun je juist goedkoper reizen.

Andere mensen ontmoeten

Reis sociaal | De meeste toekomstige soloreizigers zijn bang om zich eenzaam te voelen in het buitenland. Je zult af en toe zeker tijd in je eentje doorbrengen, maar slechts weinig zelfstandige reizigers brengen daadwerkelijk 100 procent van de tijd alleen door. En wie dat wel doet, kiest daar meestal bewust voor. Aan de andere kant hoef je je geen zorgen te maken als je onderweg juist wel graag nieuwe mensen wilt ontmoeten: daar zijn namelijk genoeg manieren voor. Denk eens aan een ‘sociale’ accommodatie zoals couchsurfen (waar je bij locals in huis slaapt) of het huren van een kamer van een Airbnb-deelnemer.

Studeer in het buitenland | Als het ontmoeten van nieuwe mensen op je to-do-list staat, dan kun je ook eens nadenken over een studie of een korte cursus in het buitenland. Misschien wil je wel een taal leren of leren duiken, koken, dansen of beter leren fotograferen? Engelse cursussen kun je zo’n beetje over de hele wereld volgen (stel jezelf eens voor met je nieuwe klasgenoten in Australië, Groot-Brittannië, Ierland, Amerika, Nieuw-Zeeland, Malta of Zuid-Afrika!). Een cursus is een manier waarbij je zeker bevriend zult raken met je medestudenten, omdat jullie meestal dezelfde leeftijd en dezelfde interesses hebben. Maar misschien passen andere activiteiten wel beter bij je, zoals salsadansen in Colombia, kooklessen in Thailand, surfen in Australië of taekwondo in Zuid-Korea. Zo leer je niet alleen nieuwe mensen kennen, maar blijf je ook lang genoeg op één plek om de bestemming echt goed te leren kennen.

Inpakken

De belangrijkste regel bij het inpakken voor een langere reis is: reis licht. Als je een maand of langer op pad gaat klinkt dit misschien als een onmogelijke opgave, maar met wat slimme trucs is dat heel eenvoudig.

Durf te kiezen | Van toiletspullen tot kleren en elektronica: maak keuzes. Neem niet meer dan voor een week aan kledingstukken mee, die je bovendien op meerdere manieren kunt combineren. Neem alleen mini-flacons toiletspullen mee, zeker als je ter plaatse toch meer zult moeten kopen aangezien je langer blijft (hetzelfde geldt trouwens voor kleding). En stop je tas of koffer niet nodeloos vol met elektronische apparaten. Overal ter wereld vind je tegenwoordig internetcafés en wifi in hostels en koffietentjes, zodat je echt niet al je apparaten mee hoeft te nemen. Als je in het buitenland gaat studeren is het misschien wel slim om je laptop mee te nemen, maar als je gaat rondreizen is een smartphone of tablet misschien wel genoeg.

Belangrijk: onthoud goed dat je echt niet naar Mars gaat! Alles wat je zou kunnen vergeten – van een oplader of medicijn zonder voorschrift tot een kledingstuk – kun je ook op jouw plaats van bestemming kopen.

Vervoer

Een van de voordelen van solo-reizen is dat je in een opwelling je plannen kunt veranderen zonder dat je rekening hoeft te houden met een reispartner of –groep. Maar hoe kom je van A naar B? Treinen, bussen en vliegtuigen zullen je voornaamste vervoersmiddelen zijn. Denk bij het maken van een keuze tussen die drie goed aan de flexibiliteit en het comfort dat je nodig hebt.

Neem de trein | Met name in Europa kun je per trein comfortabele korte en lange reizen maken, vooral tussen EU-landen. Maar aangezien het boeken van verschillende treinreizen algauw een dure grap wordt, kun je beter een Eurail– of Interrail-ticket voor een bepaalde periode kopen (Eurail is voor niet-Europeanen). Ook in Azië, Australië en in andere regio’s kun je de trein nemen. Kijk voor wereldwijde routeinformatie op Seat 61, een perfecte bron aan trein-info.

Pak de bus | Hop-on-hop-off-bussen in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland zijn een andere mogelijkheid voor reizigers die verschillende landen willen bezoeken. Het voordeel van deze diensten is dat je per locatie kunt bepalen hoe lang je wilt blijven, voordat je weer verder reist. Nadeel is dat de routes maar een beperkt aantal haltes hebben, zodat je geen complete flexibiliteit hebt als de bus een bepaalde bestemming niet aandoet. Er zijn trouwens veel verschillende busdiensten, dus Google die sowieso! Zoek gewoon op “hop on off bus + land” om ze te vergelijken.

Vliegen| Een andere optie is het vliegtuig. In Europa kun je makkelijk goedkope vluchten boeken via budgetmaatschappijen als EasyJet, Ryanair en Vueling. Prijzen kun je vergelijken via sites als Skyscanner, Momondo en Kayak. Door te vliegen heb je de kortste reistijd, hoewel je reis naar de luchthaven, het inchecken en de paspoortcontrole samen soms net zoveel tijd in beslag kunnen nemen als een treinreis. Een groot nadeel van vliegen is, zeker met budget-airlines, dat vluchten vaak niet vergoedt worden en niet gewijzigd kunnen worden. Wees dus zeker van je reisbestemming en –datum voordat je boekt. Ook moet je je aan de bagagelimieten van de luchtvaartmaatschappij houden, maar dit probleem kun je voorkomen door licht te pakken of alleen met handbagage te reizen.

Veiligheid

Waarschijnlijk is veiligheid iets waar je je de meeste zorgen om maakt als je alleen op reis gaat, maar de meeste landen zijn gelukkig net zo veilig als Nederland. En de meeste mensen die je ontmoet zullen geweldig zijn! Maar het is natuurlijk belangrijk om je ouders gerust te stellen en te bedenken hoe gemakkelijk het eigenlijk is om gevaren onderweg te voorkomen. Begin met deze simpele principes:

Laat mensen weten waar je bent | Geef je nieuwe huisadres door aan je familie als je in het buitenland gaat studeren of wonen. Houd het zelf ook bij de hand in zowel een notitieboekje als in je telefoon. Geef je familieleden ook je reisschema door en houd ze op de hoogte van eventuele veranderingen.

Houd waardevolle bezittingen uit zicht | Loop niet te koop met sieraden, camera’s en dure elektronische apparaten. Of beter nog: neem ze helemaal niet mee. Ga je op pad, draag je waardevolle bezittingen dan op je lichaam (nooit in je broekzak) en laat je spullen nooit onbeheerd achter of zomaar op de stoel naast je. Zo voorkom je dat je een aantrekkelijk slachtoffer wordt voor zakenrollers!

Deel je geld op | Neem al je contant geld of bankpassen nooit tegelijkertijd mee. Laat een deel achter in je kamer en neem alleen het bedrag mee dat je voor die dag nodig hebt. Scan je paspoort, bankpassen en andere identiteitsbewijzen in en mail ze naar jezelf en een familielid om te bewaren. Mocht je ze kwijtraken, dan kun je met deze kopieën gemakkelijker vervanging aanvragen.

Neem geen onnodige risico’s | Zou je thuis zomaar ’s nachts in je eentje door een donkere, onbekende buurt lopen? Veel van wat we ‘gevaarlijk’ noemen is makkelijk te vermijden door je in zeven sloten tegelijk te lopen en op je gevoel te vertrouwen. Voorkom onnodige risico’s door je drankje altijd bij je te houden, niet ’s avonds alleen over straat te gaan, de lokale kledinggewoonten goed te bestuderen en je daaraan aan te passen, en niet zomaar met vreemden mee te gaan.

Ga op avontuur met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer