GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

8 stappen om geweldig comfortabel te worden in small talk

8 stappen om geweldig comfortabel te worden in small talk

Aan het begin van bijna alles - van vriendschappen tot relaties en carrières - is er small talk. Weten hoe je een ongedwongen gesprek begint, onderhoudt en soepel afrondt is een essentiële vaardigheid, vooral in de VS en het VK - en gelukkig een vaardigheid die je kunt leren. We nemen de stappen met je door die van jou een uitstekende gesprekspartner maken en je geweldig op je gemak stellen in die gevreesde en soms bespotte vaardigheid: small talk. Inclusief browniepunten.

1. Vind je doel

Soms zit je naast ze, soms moet je door de kamer zwerven om ze te vinden: de mensen met de goede verhalen en de gave van het praten.

2. Bestudeer hun lichaamstaal

Praat met iemand die er benaderbaar uitziet. Mensen die een dutje doen, lezen of aan het bellen zijn, zijn no-gos. Controleer hun lichaamstaal en maak oogcontact. Zodra je je doelwit hebt gevonden, maak je je klaar om hallo te zeggen. Negeer al het zweet, de adrenaline en de neiging om te veel na te denken.

3. Zeg iets. Alles.

Haal diep adem en zeg iets. Of nog beter, stel iets in de vorm van een open vraag. Jullie zijn duidelijk op dezelfde plek op hetzelfde moment, dus jullie moeten wel iets gemeen hebben. Voila! Dat is het perfecte begin van je gesprek.

4. Zoiets als dit, bedoel je?

Werk, studie of hobby's zijn klassieke en onfeilbare onderwerpen. Hetzelfde geldt voor het weer, het actuele nieuws (zonder politiek en religie), het landschap, muziek, eten of complimenten over outfits. Zorg ervoor dat je niet doorvraagt, maar houd de balans tussen vragen en onthullen. Vragen als "Wat houdt je bezig deze dagen?" of "Hoe ben je een (insert job title) geworden?" werken als een charme.

5. Voeg nu de magische zin toe

Hier is een geheimpje dat ik gestolen heb van schrijver Paul Ford: Zodra de persoon zegt wat hij voor de kost doet, zeg je: "Wow. Dat klinkt echt moeilijk." Bam! Je hebt het doel van elk gesprek bereikt: De ander voelt zich super speciaal. (Hier, neem wat browniepunten).

6. Doe veel van dit alles

Denk eraan beleefd te zijn en meer te luisteren dan te praten. Maak oogcontact, knik, glimlach, geef (eerlijke) complimenten en lach om grapjes - zelfs de minder leuke. Probeer namen te onthouden en waar je het net over hebt gehad, en sluit netjes af: "Oliver, het was leuk je te ontmoeten. Ik ga zeker die website bekijken die je me aanraadde. Oh en veel succes met je marathon." (Iemand nog meer browniepunten?)

7. Dus, uhm... het weer, hè?

Er zal waarschijnlijk een stilte vallen, die soms zelfs ongemakkelijk kan zijn. Kies gewoon een nieuw onderwerp en blijf praten. Niemand verwacht dat informele gesprekken perfecte overgangen hebben. Als je geen onderwerp meer hebt, wees dan niet bang om verder te gaan.

8. Wees kort. Wees helder. Wees weg.

Bij voorkeur vertrek je voordat het gesprek vastloopt: Excuseer jezelf en ga naar het toilet (een klassieker!), stel de persoon voor aan iemand anders of zeg dat je XY wilt ontmoeten voordat je weggaat. Als je ergens bent waar je dat allemaal niet kunt doen, moet je misschien een andere bus nemen of teruggaan naar je boek. Wat je ook doet, wees zo beleefd en charmant mogelijk. Als het een heel leuk gesprek is geweest, vergeet dan niet om contactgegevens uit te wisselen!

Volgende stap: praten in een andere taalMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer