GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Steden die echt iets goed doen voor het milieu

Steden die echt iets goed doen voor het milieu

Binnenkort, op 22 april, is het Earth Day. Deze jaarlijks terugkerende dag is een belangrijk moment om even stil te staan bij onze aarde en welke serieuze risico’s die momenteel loopt.

Natuurlijk zouden we helemaal geen specifieke dag nodig hebben om het geweldige fenomeen dat Planeet Aarde heet, te eren. We zouden de planeet en alle natuur om ons heen eigenlijk elke dag moeten waarderen. En dan ook echt álles: van de gigantische sequoia-bomen die al duizend jaar lang zuurstof produceren voor onze wereld, tot de minuscule mineraalrijke bodem die de perfecte leefomstandigheden creëert voor biljoenen zichzelf reproducerende organismen.

Tot zover de ingezoomde blik: laten we weer even uitzoomen en verder kijken. Ter ere van Earth Day zoomen we vervolgens in op vijf steden die hun verantwoordelijkheid nemen voor hun milieu-impact en hun best doen om de hoeveelheid afval en vervuiling te verminderen.

San Francisco

Je vindt hier niet voor niets de vooruitstrevendste bedrijven ter wereld, zoals Facebook en Google: San Francisco is dé plek voor tech-innovatie en progressief gedachtegoed. Sinds 2012, toen werd bekendgemaakt dat 80% van het afval van de stad niet langer naar vuilstortplaatsen gaat maar naar recyclingbedrijven, is dit Amerika’s belangrijkste stad op het gebied van duurzame afvalverwerking.

En dat is nog niet alles. In de Bay Area staan tegenwoordig enkele honderden LEED-gecertificeerde bedrijven (Leadership in Energy and Environmental Design), wat betekent dat de eigenaren en gebruikers ervan erg bewust omgaan met hun energiegebruik. O, en vergeet de food culture van San Francisco niet: in deze Amerikaanse stad van de liefde zijn vegan-gerechten hot en zijn lokale landbouw en duurzame oogsten razend populair.

Singapore

Deze autonome stadstaat voelt heel ver weg van het omringende Maleisië en het iets verderop gelegen Indonesië: het is een klein eiland bomvol ultramoderne architectuur en economische vooruitgang. In het beroemdste stukje groen van de stad, de Gardens By the Bay, vind je torenhoge ‘superboom’-structuren die zonne-energie opvangen en elke avond omzetten in een bijzondere lichtshow. En deze ‘bomen’ huisvesten ook nog eens duizenden gestapelde planten.

The Gardens gaven het startsein voor “groen bouwen”, waarvan je het resultaat inmiddels in de hele stad kunt zien. Er worden steeds meer zonnepanelen, energiebesparende systemen, shared work spaces en groene dakterrassen aangelegd.

Vancouver

Vancouver ligt in British Columbia, omringd door de natuur: met de voorloper van de Grote Ocean aan de ene kant en de besneeuwde bergtoppen van de Rockies aan de andere kant. Je ziet dus al vrij gemakkelijk waarom Vancouver zo’n milieuvriendelijke stad wil zijn. Het maakt ook slim gebruik van de indrukwekkende omgeving: je vindt overal boerenmarkten in de stad en op de coole TapMap-app kun je kijken waar de dichtstbijzijnde openbare drinkwatervoorziening is. Verder is een groot deel van de stad uitermate geschikt voor voetgangers en vind je er vanaf West 10th Avenue een nog altijd groeiend netwerk voor fietsers.

De stad wil in 2020 de groenste stad ter wereld zijn, z’n CO2-uitstoot met 33% hebben verminderd en 150.000 extra bomen hebben gepland. Een sterk staaltje ambitie, Vancouver!

New York

Als je het woord ‘milieubewust’ hoort, is New York City waarschijnlijk wel de láátste plek waaraan je denkt. Maar toch: met twee miljoen bewoners op de minuscule 36,5 vierkante kilometer van Manhattan móet de stad wel duurzaam doen.

De Big Apple heeft het laagste aantal autobezitters van de Verenigde Staten. Meer dan anderhalf miljoen inwoners gebruiken de metro als vervoersmiddel, wat zorgt voor een enorm lage uitstoot per hoofd van de bevolking. Ook dragen de gigantische wolkenkrabbers en appartementenflats (waarin mensen per persoon minder ruimte gebruiken dan normaal en de voorzieningen delen) bij aan het efficiënte energiegebruik van de stad.

Seoul

Op het gebied van technologische vooruitgang staat Seoul vooraan op het wereldtoneel. Het is een van de eerste “smart cities”, waarin gebruikgemaakt wordt van technologie om de bouw van de stad en het leven van de bewoners te beïnvloeden.

Er worden bijvoorbeeld openlijk gegevens over de stad verzameld via bewoners, apparaten en machines en deze worden online gedeeld. Die data kunnen worden gebruikt voor live updates en statistieken van het OV-systeem, zodat mensen precies weten hoe vaak ze de trein pakken en wat daarvoor het beste moment is. De machinisten kunnen zo slimmer gebruikmaken van hun energie en ook de bewoners worden aangemoedigd om eco-vriendelijker te leven.

Studeer in een milieuvriendelijke stadLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer