De 10 steden en hun beste bijnamen
New York – Big Apple
Het is niet omdat er veel appels in New York te vinden zijn dat deze stad zijn nickname gekregen heeft. De nickname “Big Apple” verscheen voor het eerst in Edward Sandford Martin’s boek The Wayfarer of New York uit 1909, en werd later hergebruikt in Amerikaanse kranten en heeft zich zo verder verspreid. In dit boek legt de auteur uit dat Amerikaanse steden vonden dat New York te hebberig was en dat de Big Apple een onevenredig groot deel van het nationale “sap” kreeg. Een tweede verklaring is dat de appel het symbool is van verlangen en ambitie, die de Amerikaanse metropool voor velen symboliseert.
Londen – The Old Smoke
Dus ja, het weer is niet altijd goed in de Britse hoofdstad, maar de bijnaam komt van een ongekende periode van luchtvervuiling in 1952. Londen was vijf dagen lang bedekt met een dichte mist van vervuiling, waarbij meer dan 4.000 mensen stierven.
Antwerpen – De diamantstad
Deze Belgische stad speelt een belangrijke rol op de steenmarkt en dit is zeker niet nieuw! Meer dan de helft van de wereldproductie van edelstenen loopt door de Vlaamse stad. Tijdens de bloei van de ontdekking van edelstenen in Afrika werd Antwerpen al snel het diamantcentrum van de wereld en werd de term ‘cut in Antwerp’ (‘geslepen in Antwerpen’) een internationaal kwaliteitslabel.
Barcelona – La ciudad de Gaudí (De stad van Gaudí)
Het is niet alleen het strand en de droomlocatie van de stad die elk jaar vele toeristen aantrekt. Deze Catalaanse stad is de tweede grootste metropool van Spanje en de kunst van Gaudí is daar een grote reden voor. De bijnaam van Barcelona komt van de monumenten en werken van de Spaanse architect die overal in de stad te vinden zijn. Het is onmogelijk om Barcelona te bezoeken zonder de Sagrada Familia, het Parc Güell of het Casa Battló te bezoeken.
Las Vegas – Sin City (de Zondestad)
Het is geen grote verrassing dat deze Amerikaanse stad deze bijnaam heeft verdiend. Las Vegas is een bestemming die synoniem is met vele ondeugden, het is de stad waar je drinkt, gokt en de tijd uit het oog verliest in de vele casino’s! Las Vegas is dus de ware stad van alle zonden.
Parijs – La Ville des Amoureux et la Ville Lumière (De Stad van de Geliefden en de Lichtstad)
De nickname van de stad van de geliefden is niet moeilijk te begrijpen, Parijs is één van de meest romantische steden en de vele films die daar plaatsvinden zullen daar niet tegenin gaan. De tweede bijnaam van Lichtstad komt voort uit het feit dat Parijs de eerste stad in Europa was die met elektriciteit werd verlicht. Als je vandaag de dag rondloopt in Parijs of op de hoogtes van de stad is het nog steeds waar, ‘s nachts verlichten de stad en de Eiffeltoren de wandelaars.
Berlijn – Die graue Stadt (De Grijze Stad)
De Duitse hoofdstad ontleent haar bijnaam vooral aan het weer, omdat het weer vaak grijs is en de gebouwen niet direct een vleugje kleur toevoegen. Maar vergis je niet, zeker niet als je ooit een zonsondergang bij de Brandenburger Tor hebt bewonderd.
Rome – La città eterna (De Eeuwige Stad)
“Alle wegen leiden naar Rome”, dit beroemde gezegde weerspiegelt het belang van de stad in de geschiedenis. De Italiaanse hoofdstad was decennialang het centrum van het Romeinse Rijk en werd geconfronteerd met vele pogingen tot vernietiging door haar vijanden. Vandaag de dag is de stad vol geschiedenis, van het Colosseum tot het Romeinse Forum, de ruïnes staan nog steeds overeind. De Eeuwige Stad is dan ook de bijnaam die het verdient omdat men geloofde dat de stad nooit zou instorten.
Kaapstad – The Mother City (De Moederstad)
De stad van Nelson Mandela was de eerste stad die in 1652 door de Nederlanders in Zuid-Afrika werd gesticht, vandaar de bijnaam ‘Moederstad’. Deze nickname is ook bij de lokale bevolking een liefdevol gegeven voor deze stad waar ze zich thuis voelen. En veel toeristen verlaten het ook met hetzelfde gevoel dat ze hun huis verlaten.
Shanghai – De Parel van het Oosten
Als je naar Shanghai gaat zul je ontdekken dat de grootste toren van de stad een televisietoren is die de naam “Parel van het Oosten” draagt, die waarschijnlijk afkomstig is van de bijnaam van de stad. De nickname van Shanghai lijkt te komen van het belang van deze stad in Azië en haar internationale invloed. De ligging van de havenstad heeft inderdaad de groei van de activiteit bevorderd en heeft het de erkenning ervan als wereldleider op financieel gebied opgeleverd.