GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

U vraagt, wij antwoorden: Moet ik in het VK of in de VS studeren?

U vraagt, wij antwoorden: Moet ik in het VK of in de VS studeren?

Als je overweegt om in het VK of de VS maar weet je niet zeker welk continent je thuis wilt noemen, zoek dan niet verder. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en een uitgebreide gids samengesteld voor het studentenleven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Er zijn hier geen winnaars (maar als dat wel zo was, zou het beslist worden door worstelen in opblaasbare sumopakken).

Studeren

VK | In het Verenigd Koninkrijk studeer je maar één vak tijdens je hele universitaire carrière - dus kies verstandig! Het goede is dat je meer vrije tijd krijgt om zelf te studeren waar je maar wilt (bijvoorbeeld in je favoriete koffietentje) met minder lesuren en tutorials dan in de VS. Examens in het Verenigd Koninkrijk worden meestal één keer per jaar gehouden in de lente en vroege zomer. Het duurt drie jaar om een bachelordiploma te halen in het Verenigd Koninkrijk, met één of twee jaar extra voor een master.

VS | Je begint je studie in Amerika met ongeveer twee jaar verplichte vakken in vakken als geschiedenis, wiskunde en natuurwetenschappen (dit zijn de kernvakken). Op een gegeven moment moet je een major kiezen - het vak waarin je wilt afstuderen. Examens worden aan het einde van elk semester afgenomen, dus twee keer per jaar. Studeren voor een bachelor duurt vier jaar in de VS, met nog eens twee jaar voor een master. Wat je ook kiest, wees voorbereid op een paar nachtjes doorhalen en extra koffie onderweg naar de les!

Wonen

VK | Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om zijn oude studentensteden (onze gids voor de beste studentensteden hier), dus woningen kunnen variëren van rode bakstenen appartementen in het centrum van de stad tot ultramoderne complexen buiten de stad. Hoe dan ook, het vervoer voor studenten is meestal vrij goed en met steden die zo dicht bij elkaar liggen, ben je nooit ver verwijderd van alle diensten en entertainment die je nodig hebt. (Bekijk voor meer informatie onze gids om te studeren in het VK.)

VS | In Amerika draait alles om op de campus zijn. Je woont, gaat naar de les, ontbijt, haalt je post op, haalt een late snack en doet de was allemaal binnen een paar blokken. Het delen van een slaapzaal (wat wij een studentenkamer noemen) en het niet mogen kiezen van je kamergenoot is heel normaal - en maakt de campuservaring des te leuker.

Rondhangen

VK | In tegenstelling tot uitgestrekte metropolen in de VS hebben steden in het Verenigd Koninkrijk - met name Londen - veel verschillende “downtown” gebieden. Wil je bowlen, uit eten en naar de film? Ga naar het winkelcentrum buiten de stad. Hippe bar? Probeer het financiële district. Hippe ondergrondse nachtclub? Ga naar het stadscentrum. Het mooie is dat je de wijk kunt kiezen die helemaal bij jou past.

VS | Sport domineert het studentenleven in Amerika - van football tot basketbal en van honkbal tot trefbal. De wedstrijddag begint met tailgaten op de parkeerplaats van het stadion (wat betekent hotdogs grillen en cornhole spelen) en eindigt met het vieren van de overwinning (of het betreuren van een verlies) met een avondje uit. Als er geen wedstrijd is, kijk dan op de kalender van je universiteit - er is bijna altijd wel iets leuks te doen.

Uitgaan

VK | De beroemde pubcultuur in het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Er zijn drie soorten gelegenheden: traditionele pubs, zogenaamde “gastropubs” en echt chique gastropubs met chique eten en bijbehorende prijzen. In traditionele pubs en eenvoudige gastropubs kun je traditioneel, stevig en niet te duur eten en - als je ouder bent dan 18 - vind je er ook een goed aanbod aan (meestal) goedkope drankjes.

VS | Lokale bedrijven weten dat studenten zuinig zijn en willen graag helpen. Laat je universiteitsdiploma zien bij bijna elke plaatselijke winkel, restaurant of bar voor leuke aanbiedingen en kortingen. Als je je klaarmaakt voor een avondje uit, houd er dan rekening mee dat de wettelijke leeftijd om alcohol te drinken 21 is (hoewel je op veel plaatsen mag dansen als je 18 bent).

En dat was het dan. We hopen dat dit je vraag heeft beantwoord en de keuze wat makkelijker heeft gemaakt!

Studeer een taal met onsMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis brochure.

Lees meer