GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Hoe kun je je studentenkamer als thuis laten voelen

Hoe kun je je studentenkamer als thuis laten voelen

Uit huis gaan om te studeren in het buitenland is zowel spannend als zenuwslopend. Als het de eerste keer is dat je vrienden, familie en het comfort van thuis achterlaat, kan het wat tijd kosten om je aan te passen - en dat is heel normaal. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om je nieuwe stad te leren kennen, vrienden te maken en de positieve kanten te ontdekken.

Wat je zal helpen om je thuis te voelen, is een gezellige en comfortabele plek die je je thuis kunt noemen. Of je nu in een studentenhuis, studentenresidentie of gastgezin verblijft, hier zijn een paar ideeën om je kamer als thuis te laten voelen.

1. Hang foto's op

Foto's zijn de goedkoopste en makkelijkste manier om een ruimte eigen te maken. Druk wat foto's van je vrienden, familie en huisdieren van thuis af en plak ze op met zelfklevende spijkers (want dat beschadigt de muren niet). Als je heimwee hebt, zal het je eraan herinneren hoeveel mensen thuis van je houden en dat ze allemaal op je wachten als je terugkomt.

2. Neem je eigen beddengoed mee

Bedden in studentenkamers staan niet altijd bekend om hun luxe beddengoed. Verruil dus alle kriebelende lakens en dekens voor je eigen lakens en dekens. Als je ruimte hebt in je valies, neem dan je favoriete lakens en dekens van thuis mee, of ga naar de winkel en koop een nieuwe set waar je dol op bent. Elke nacht ergens knus en comfortabel slapen doet wonderen voor je slaaphygiëne en humeur.

3. Pak je spullen uit

Leven uit een valies is niet alleen vervelend, maar zorgt er ook voor dat je je niet gesetteld voelt. Neem de tijd om je kleren uit te pakken, je spullen te ordenen en je valies weg te stoppen zodat de ruimte voelt alsof je er echt woont. Als je kamer geen kast heeft, haal dan een goedkoop kledingrek bij IKEA of een paar doorzichtige opbergcontainers op wieltjes die je onder je bed kunt opbergen.

4. Neem een persoonlijk aandenken mee

Hoewel je misschien niet meer met een knuffel slaapt, is er vast wel iets dat je in je valies kunt stoppen en dat je aan thuis doet denken. Het kan een zachte kamerjas zijn, een favoriete koffietas of theesoort, je kussen of een paar comfortabele slippers. Deze eenvoudige gemakken zullen een wereld van verschil maken terwijl je uren op je kamer zit te studeren.

5. Sla een voorraad snacks in

Als Australiër ga ik nooit naar het buitenland zonder twee dingen in mijn valies: vegemite en Tim Tams. Een hapje toast met vegemite als ontbijt en een Tim Tam voor het slapengaan zijn alles wat ik nodig heb om heimwee te overwinnen.

Dus voordat je verhuist, en vooral als je naar het buitenland verhuist, sla je favoriete snacks en lekkernijen in zodat je altijd een stukje van thuis hebt. En als het op is, zijn pakketjes met snacks van thuis altijd een geweldige humeurbooster.

6. Creëer wat privacy

Als je een studentenkamer deelt, kan het vinden van privacy een grote uitdaging zijn en zelfs een bron van spanning worden. Bewaar dus de vrede met je kamergenoot door elkaar wat privacy te geven. Je kunt dit doen door een vrijstaand kamerscherm te plaatsen of er een te maken met behulp van meubels, zoals een kledingrek of kapstok.

Je zou ook met je huisgenoot kunnen praten over het maken van een rooster waarop jullie allebei wat tijd hebben om met vrienden of familie thuis te praten of gewoon in alle rust te studeren.

7. Koop een matras topper

Als je een beetje op de Prinses op de Erwt lijkt en je matras te dun, te hard of te bobbelig is en je het maar niet comfortabel krijgt, dan is er een eenvoudige oplossing. Koop een matras topper in een woonwinkel en schuif die gewoon over je matras. Het is een kosteneffectieve manier om extra comfort en warmte te krijgen en je te helpen een betere nachtrust te krijgen.

8. Zorg voor iets of iemand

Uit een onderzoek uit 2021 bleek dat 75% van de eerstejaars studenten een zekere mate van verlatingsangst voor huisdieren had. Als je gewend bent om een liefhebbende metgezel aan je zijde te hebben, kan dit een grote verandering zijn. En hoewel we je niet aanraden om een kat of hond als huisdier te nemen terwijl je studeert (een studentenkamer is geen plek voor een huisdier), zal iets kleins als een plant of een vetplant die regelmatig liefde en aandacht nodig heeft, je helpen om je thuis te voelen in je nieuwe huis.

Je kunt je ook opgeven als vrijwilliger om honden uit te laten in een dierenasiel of als oppas voor een buurvrouw als je echt de liefde van een dier mist.

Met slechts een paar aanpassingen hier en daar, ben je goed op weg om je thuis te voelen.

Leer een taal in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer