Studeren in het buitenland kan je academische toekomst veranderen – hier is hoe
Nieuwe plekken, nieuw eten, nieuwe gezichten – studeren in het buitenland spreekt onze nieuwsgierigheid en de avonturier in ons aan. Veel mensen zeggen dat ze de tijd van hun leven hebben in het buitenland – en dat het hen op meer dan één manier verandert. Maar hoe zit het met je prestaties op academisch gebied? Er moeten zeker ook enkele voordelen in dat gebied zitten.
Of het nu gaat om betere cijfers, het vinden van meer motivatie of het stellen van duidelijkere doelen, studeren in het buitenland kan je academische toekomst transformeren en je op weg helpen naar waar jij precies heen wilt- zo doe je het volgende:
1. Je geeft je drive een nieuwe impuls
Studeren in het buitenland zorgt voor opschudding in je dagelijkse, vertrouwde routine. Het helpt je om dingen vanuit nieuwe invalshoeken te bekijken. Zeg maar dag tegen het alledaagse en hallo tegen een nieuwe start. Alles wat op je pad komt op je school of universiteit ga je aan met vernieuwde nieuwsgierigheid en motivatie. Je merkt misschien zelfs dat je een onderwerp waardeert dat je eerst helemaal niet aansprak of je jezelf aanmeld voor een onverwachte les. Als je uit jouw comfortzone komt, waardeer je het veel meer wanneer je terugkeert.
2. Je taalvaardigheid wordt verbeterd
Hoewel studentenuitwisselingen waarbij je naar een ander land gaat en een andere universiteit binnenstapt voor een paar maanden terecht populair zijn, is een gemakkelijkere manier om de voordelen van studeren in het buitenland te ervaren: het leren van een taal in het buitenland (en ja, het is onze specialiteit). Je kunt een taalcursus in het buitenland aanpassen aan pauzes of vakanties gedurende het jaar of zelfs als je stopt met studeren.
En ongeacht welke taal je in het buitenland hebt gestudeerd, het verschil zal duidelijk zijn in de klas. Je hebt nieuwe woorden aan je vocabulaire toegevoegd, een aantal moeilijke uitspraakongevallen weggewerkt en je voelt je comfortabeler in gesprekken met je klasgenoten. Je voelt je voldaan als je weet dat je een belangrijke vaardigheid hebt verbeterd en wie houdt er niet van dat gevoel? Misschien wil je zelfs een andere taal studeren of je bestaande taalvaardigheid nog meer verdiepen met een ander soort studieprogramma in het buitenland.
3. Je kunt jouw studies beter beheren
Als je eenmaal in het buitenland hebt gewoond, kun je alles aan. Denk er eens over na – alles is nieuw bij aankomst, van openbaar vervoer tot de valuta tot culturele gebruiken. Je moet je houvast vinden en je aanpassen. Onderweg ontwikkel je waardevolle vaardigheden, zoals zelfvertrouwen, timemanagement, vindingrijkheid, discipline en zelfs creativiteit. Deze vaardigheden springen in je rugzak met levenservaring en reizen mee terug met je. Bereid je voor om je takenlijsten gemakkelijk te organiseren, neem het initiatief met groepsprojecten, denk creatiever na over lastige problemen en bereid je voor op examens met enige handigheid.
4. Je legt belangrijke connecties
Mensen zeggen met een reden dat het niet is wat je weet, maar wie je kent. Nieuwe vrienden, leden van het gastgezin, mentoren en leraren kunnen voor jou inspiratiebronnen worden in jouw toekomstige inspanningen op academisch gebied. Misschien loop je stage bij iemand die je hebt ontmoet of studeer je in het buitenland in een stad waar je anders nooit aan had gedacht. Netwerk met mensen die je ontmoet, je weet nooit waar het naartoe kan leiden.
5. Je bent aantrekkelijker voor stages of beurzen
Studeren in het buitenland laat zien dat je open en nieuwsgierig bent naar de wereld. Het is een investering in jezelf en je toekomst die je onderscheidt van anderen. Wanneer je je aanmeldt voor een stage of beurs, vertel dan hoe de ervaring jou heeft uitgedaagd en goed heeft uitgepakt. Het is misschien geen automatische manier om een ”ja” te krijgen, maar het geeft je wel grote pluspunten.
6. Je vindt duidelijkheid over je doelen
Het is prima om de volgende stappen niet te kennen. Het leven is niet bedoeld om te spelen als een rechte lijn, en dit omvat ook je academische tijdlijn. Er gaat niets boven het buitenland om wat ruimte te krijgen en te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Soms hebben we alleen een kleine verandering nodig om de ‘motivatie-motor’ weer op gang te krijgen. Neem de tijd om jouw doelen zowel voor als na jouw reis op te schrijven. Vergelijk ze en kijk wat er is veranderd.
7. Je vergroot je wereldbeeld
Wonen in een vreemde cultuur is spannend maar ook uitdagend. Je leert communiceren tussen verschillende culturen, ontdekt creatieve manieren om problemen op te lossen en stelt jezelf bloot aan nieuwe manieren van denken. Er gaat niets boven het ontmoeten van mensen die je uitdagen om ‘outside the box’ te denken en te kijken. Je keert terug naar je campus met een groter gevoel van waardering voor de mensen om je heen.
8. Je besluit hoger onderwijs te volgen
Studeren in het buitenland kan je educatieve horizon verruimen en niet alleen op korte termijn. Uit enquêtes blijkt voortdurend dat studenten die in het buitenland studeren, veel vaker een diploma behalen. Het is logisch. Jouw ervaring in het buitenland verandert jouw leven. Het kan je inspireren om aanvullende academische inspanningen na te streven. Niets redt “I love academia” meer dan een postdoctorale opleiding.