10 tips om alleen naar het buitenland te verhuizen
Of het nu is om een nieuwe taal te leren, een jobaanbieding te aanvaarden of je studies te beginnen, verhuizen naar het buitenland verandert je leven.
Stap één: besluit naar het buitenland te verhuizen nadat je eindeloos hebt gefantaseerd over je nieuwe exotische leven.
Stap twee: kom aan op je bestemming en stel alles in vraag waarvan je dacht dat het waar was, inclusief de kleur van je sokken.
Je droomleven in het buitenland valt al snel uit elkaar als je geconfronteerd wordt met de realiteit. Je moet nog steeds rekeningen en belastingen betalen. Je kent er nog niemand. Je hebt de verkeerde adapter voor je haardroger gekocht. Wacht, wat?
Het is waar - verhuizen naar een nieuw land is spannend, maar het kan ook ronduit eng zijn. Ik ben twee keer in mijn eentje naar het buitenland verhuisd, van mijn comfortabele Amerikaanse leven in Portland, Oregon, naar een onbekend Europees leven in Hamburg, Duitsland. Ik nam de beslissing spontaan en verkocht binnen een maand mijn auto, mijn meubels, mijn favoriete vintage jurken en begeerde slouchy boots. Jet-set en hongerig naar mijn avontuur, nam mijn angst een stapje terug tot ik aankwam. Ik wist het toen nog niet, maar het vertrouwde achter me laten zou een van de beste beslissingen van mijn leven worden, ondanks de obstakels.
Mijn trans-Atlantische migraties hebben me waardevolle tips opgeleverd voor de overgang naar het leven in een nieuw land. Het is waar dat het begin het moeilijkst is. Er zullen momenten van twijfel en onzekerheid zijn. Maar zweet er niet te veel over. Laat angst je nooit tegenhouden om te volgen wat je hart je ingeeft. Met wat voorkennis en vastberadenheid zul je je binnen de kortste keren gesetteld en op je gemak voelen. Lees verder om tien tips te ontdekken die je helpen je aan te passen aan je geweldige sololeven in het buitenland.
1. Onderzoek je stad & jezelf
Verhuizen naar een nieuwe stad betekent dat je maar aan één persoon verantwoording hoeft af te leggen - jezelf. Besteed wat tijd aan jezelf en stel jezelf een aantal vragen. Wat interesseert me? Hoe wil ik mijn weekends doorbrengen? Wat wil ik bereiken terwijl ik hier ben? Ik raad aan om de toeristische website van je stad te bezoeken. Kijk wat jouw stad te bieden heeft en word nieuwsgierig om het te ontdekken. Onderzoek ook hoe administratieve zaken werken, zoals belastingen, registratie en stemmen, als dat van toepassing is op jouw situatie. Stel ook duidelijke doelen voor jezelf.
2. Creëer troostrituelen
De eerste twee maanden in Hamburg waren behoorlijk eenzaam voor me. Ik had geen sociaal netwerk. Ik was me aan het aanpassen aan een andere cultuur, een nieuwe stad en een nieuwe baan. Dus maakte ik er een punt van om mijn weekenden gezond en gelukkig te structureren. Ik probeerde nieuwe recepten uit, maakte mijn appartement schoon, maakte lange wandelingen en hield mezelf bezig. Ik had altijd iets om naar uit te kijken, of het nu een ontspannend bad was, een filmavond thuis of het verkennen van een nieuw deel van de stad. Ik noemde deze "troostrituelen" omdat het me een gevoel van controle en doel gaf toen andere dingen in mijn leven nog onzeker en onbekend waren.
3. Leer de plaatselijke taal
Als je de taal nog niet spreekt, schrijf je dan zo snel mogelijk in voor lessen. Er is niets waardoor je je meer geïsoleerd voelt dan wanneer je de mensen om je heen niet begrijpt. Het kost jaren om een taal onder de knie te krijgen, maar je zult merken dat alleen al het leren van een paar basiszinnen het verschil maakt. Weten wat je moet zeggen in een bakkerij of bij de kruidenier kost een minimale inspanning en je zult je meer verbonden voelen met de mensen om je heen. Dit geldt ook voor je reisplannen.
4. Vind een nieuwe hobby
Nu is het tijd om er op uit te trekken en een nieuwe passie te ontdekken. Misschien ben je altijd al geïntrigeerd geweest door schermen of schaken of kickboksen of vul maar in. Een nieuwe hobby leren geeft je zelfvertrouwen een boost en geeft je wat doelen om naartoe te werken. Toen ik naar Hamburg verhuisde, kocht ik een gitaar en begon ik lessen te nemen. Ik heb altijd al willen leren spelen en als het niet nu is, wanneer dan wel?
5. Zoek mensen met dezelfde interesses
Hou je van zwemmen? Geobsedeerd door anime? Zoek naar ontmoetingsgroepen bij jou in de buurt om in contact te komen met anderen. Ik ben lid geworden van een schrijversgroep in Hamburg die eens per maand op zondag samenkomt. Ik maakte meteen kennis met mensen die hetzelfde doormaakten als "net verhuisd naar het buitenland en niemand kennen". Je voelt je veel minder alleen als je je realiseert dat andere mensen niet alleen je passies delen, maar ook in hetzelfde schuitje zitten.
6. Bouw een gezellig nest
Thuis is waar het hart ligt, vooral als je naar het buitenland verhuist. Het maakt niet uit of je een eigen appartement, een studentenkamer of een gedeelde flat hebt, maar stop er tijd en moeite in om je huis als een thuis te laten voelen. Simpele details zoals kaarsen, zachte dekens, kleurrijke kunstwerken en foto's van vrienden en familie maken al een groot verschil. Als je maar kort op een plek verblijft, kun je door verse bloemen en lekker ruikende kaarsen te kopen voor weinig geld direct gezelligheid creëren.
7. Word lid van Expat groups en stamtafels
Er zijn veel online bronnen, zoals FaceBook groepen en Meetup.com, waar je lokale Expat groups kunt vinden. Sommige mensen ontmoeten elkaar om de lokale taal te oefenen op een stamtafel evenement. Wees moedig en zet jezelf in de kijker. Je weet nooit wie je tegenkomt en het is zeker beter dan op zaterdagavond het vet van de ventilator van je fornuis te halen (geweest, gedaan).
8. Netwerken met collega's en klasgenoten
Ik ben van nature introvert, dus aan het einde van de werkdag kan ik meestal niet wachten om naar huis te gaan en te ontspannen. Maar sociaal zijn heeft het grote voordeel dat je je sociale netwerk uitbreidt. De keren dat ik met mijn collega's ben uitgegaan, heb ik het altijd erg leuk gehad. Bovendien wil je op kantoor niet die persoon zijn die altijd nee zegt tegen feestjes na het werk. Als je in het buitenland studeert, zijn er waarschijnlijk veel activiteiten gepland waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Schrijf je in en doe mee.
9. Nodig vrienden en familie uit om je te bezoeken
Ik vind het heerlijk als mensen op bezoek komen. Van het klaarmaken van mijn appartement voor bezoek tot boodschappen doen en activiteiten plannen, er zijn maar weinig dingen die me gelukkiger maken. Je bent waarschijnlijk naar een leuke plek verhuisd, waarom zou je dat niet met anderen delen? Laat de mensen in je leven weten dat je deur wijd open staat. Als ze je bezoeken, kun je weer helemaal opnieuw een toerist in je stad zijn.
10. Blijf optimistisch
Verhuizen naar het buitenland is niet gemakkelijk. Je zult momenten hebben waarop je twijfelt aan je beslissing. Concentreer je op positief blijven, hoe moeilijk je situatie ook is. Een mantra die ik in de loop der jaren heb aangenomen en die me door moeilijke tijden helpt, is: Het zal niet altijd zo blijven. Dit herinnert me eraan dat elke situatie in het leven tijdelijk is. Blijf doorgaan en vertrouw erop dat je huidige gevoelens over een situatie ook zullen veranderen. Het einde van de wereld vandaag kan volgend jaar de anekdote van een hilarisch verhaal worden.