10 tips om een goede internationale sollicitatie te schrijven
CV's en sollicitatiebrieven schrijven is moeilijk. CV's en sollicitatiebrieven schrijven in een andere taal is nog moeilijker. Maar wij denken dat het geweldig is om uit je comfortzone te stappen en je droom te volgen om in het buitenland te gaan werken (en alle pijn bij het schrijven van sollicitaties waard te zijn), dus we zijn hier om je te helpen daar (letterlijk) te komen.
De meeste vacatures beginnen met een goede sollicitatie en elke goede sollicitatie wordt voorafgegaan door onderzoek en nog eens onderzoek - dit nuttige artikel kan een goed startpunt zijn. Daarna zou een aantal van deze tips je moeten helpen:
1. Ken het verschil tussen een motivatiebrief en een cv
Hoewel de woorden in het Engels door elkaar worden gebruikt, zijn een cv en een motivatiebrief niet hetzelfde document.
Je CV is een gedetailleerde lijst van je carrière, opleidingen en prestaties - het bevat (bijna) alles wat je ooit hebt gedaan en verandert niet bij verschillende sollicitaties. Als een motivatiebrief een lange film over je carrière zou zijn, dan zou het cv de trailer zijn: Het is veel korter - bij voorkeur één maar nooit meer dan twee pagina's - en verandert als je het moet aanpassen aan de baan waarop je solliciteert. Het cv bevat in principe alleen de vaardigheden en prestaties die belangrijk zijn voor een bepaalde baan en moet de aanwervende manager een overzicht geven van wie je bent en wat je het bedrijf kunt bieden.
2. En weet wanneer je welke moet gebruiken
Maar wacht, er is meer - de twee documenten worden ook verschillend gebruikt over de hele wereld: Volgens Undercover Recruiter geven Noord-Amerikanen meestal de voorkeur aan motivatiebrieven (tenzij er anders wordt gevraagd of je solliciteert naar een academische of onderzoeksgerichte baan), terwijl recruiters en werkgevers in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Europa en Nieuw-Zeeland over het algemeen alleen cv's gebruiken. Om het wat makkelijker te maken, gebruiken Australiërs, Indiërs en Zuid-Afrikanen de termen door elkaar en als vuistregel geldt dat motivatiebrieven de voorkeur genieten in de privésector, terwijl cv's worden gebruikt voor functies bij de overheid. Je kunt echter het beste navragen (bij het HR-kantoor of een plaatselijke vriend) hoeveel details je moet geven.
3. Kies de juiste taal
Schrijf de sollicitatie in de taal van de vacature. Je kunt altijd een vertaalde versie toevoegen als de taal van de vacature niet de moedertaal van het land is. (Als je bijvoorbeeld reageert op een Engelstalige personeelsadvertentie in Duitsland, kun je zowel de Engelse als de Duitse sollicitatie toevoegen, maar het Engels zal voorrang hebben). Je kunt ook gewoon LinkedIn profielen in verschillende talen hebben en de link sturen in plaats van een ander document.
4. Aanpassen, aanpassen, aanpassen
Stem je sollicitatie altijd af op het land, de baan en het bedrijf - als je een uitzonderlijke sollicitatie hebt waaruit blijkt dat je je onderzoek hebt gedaan, kom je misschien weg met ontbrekende of verkeerde formaliteiten. Kies alleen de beste en meest relevante delen van je CV voor je motivatiebrief of sollicitatiebrief, en bewerk, schrap en herschik genadeloos om je publiek aan je te binden.
5. Wees open over je werkvergunning en taalvaardigheden
Voeg je visumstatus toe en vermeld het soort vergunning dat je hebt. Verberg of verzwijg deze informatie niet, want de recruiter zal er uiteindelijk achter komen, dus bespaar hem tijd en wees eerlijk over je status. Hetzelfde geldt voor je talenkennis: Als je hebt aangegeven dat je een taal vloeiend spreekt, zullen moedertaalsprekers meteen weten of dat waar is. Dit is niet de plek om vals te spelen en te overdrijven.
6. Houd je aan de regels voor foto's
Een professioneel ogende foto in hoge resolutie toevoegen aan je sollicitatie is niet altijd een goed idee: in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië zou je nooit een foto toevoegen. In Duitsland en Frankrijk moet je wel een foto toevoegen. Het is belangrijk om hier onderzoek naar te doen - te veel sollicitaties worden in de prullenbak gegooid omdat ze zich niet aan de (foto)regels houden. (Dit is meestal niet omdat je niet fotogeniek bent, maar om juridische redenen, omdat werkgevers niet het risico willen lopen beschuldigd te worden van discriminatie op basis van uiterlijk). Als je niet zeker bent over de foto, kun je altijd je(gepersonaliseerde) LinkedIn URL toevoegen aan de kop van je cv - op die manier heeft de recruiter/HR-persoon toch de kans om te zien hoe je eruit ziet.
7. Maak kennis met de ultieme snelkoppeling voor Europese landen
Als je in Europa wilt werken, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden bij het solliciteren: Kijk eens naar Europass, een online tool die je helpt om alle benodigde documenten te verkrijgen om je vaardigheden en kwalificaties op een overzichtelijke manier te laten zien, inclusief sjablonen voor je cv en sollicitatiebrief.
8. Zweet op de kleine dingen
Let bij je onderzoek vooral op de details die een sollicitatie kunnen maken of breken nog voordat iemand over je prestaties en ervaring leest: In Duitsland bijvoorbeeld moet je je cv onderaan ondertekenen en dateren. In Japan moet je (soms met de hand!) een rirekisho invullen, een Japans cv met zeer strikte regels, of een shokumu keirekisho waarin je je werkervaring laat zien. In veel Europese landen wordt van je verwacht dat je je leeftijd (geboortedatum), burgerlijke staat en zelfs het aantal kinderen opgeeft, wat in de Verenigde Staten een absolute afknapper zou zijn (dus doe het niet!). Andere belangrijke details die van land tot land verschillen zijn het wel of niet vermelden van een carrièredoelstelling, referenties,(omgerekende) cijfers en het aantal documenten dat je met je sollicitatie moet meesturen.
9. Zorg dat de cijfers kloppen
Laten we ons richten op nog meer details: Je scoort belangrijke punten als je de landcode toevoegt aan je telefoonnummer en misschien zelfs het tijdsverschil vermeldt. Hetzelfde geldt voor het goed noteren van de datum (volgorde van maand, dag en jaar) en het kiezen van het juiste papierformaat (voor het geval de sollicitatie wordt afgedrukt). Dit laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan en echt zo detailgericht bent als je beweert te zijn.
10. Vraag om hulp
Sollicitaties verdienen altijd alle spellingscontrole en proeflezen die er zijn. Als je kunt, laat dan een moedertaalspreker, die iets weet over grammatica, stijl en sollicitaties, de documenten nakijken. Als je wilt solliciteren naar een baan in een bepaald land en bereid bent alles te doen wat nodig is, kan het inhuren van een lokale professionele cv-schrijver een goede investering zijn.