GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Top New York filmlocaties die je moet bezoeken

Top New York filmlocaties die je moet bezoeken

Vorige maand was ik eindelijk in New York. Het was een droom die uitkwam. En hoewel ik een aantal oude vrienden wilde zien, was mijn belangrijkste doel tijdens mijn verblijf om een televisie- en filmtour te doen. Veel van mijn favoriete films en tv-shows zijn opgenomen in de Big Apple en ik wilde in de voetsporen treden van mijn favoriete acteurs. Hier is een lijst van alle plekken waar ik ben geweest en wat tips om je te helpen het meeste uit je tour te halen.

1. Wollman Rink, “Home Alone 2: Lost in New York” (1992)

Goede ideeën komen uit een creatieve omgeving, en wat is er beter dan schaatsen terwijl je je volgende zet beraamt? Het werkte voor Marv en Harry. Neem deze keer wel je eigen sjaal mee.

Adres: 830 5th Ave, Central Park, New York

Pro tip: Vanaf vandaag is de toegangsprijs $40 en het is er behoorlijk druk (vooral tegen Kerstmis). Als je een soortgelijke ervaring wilt voor de helft van de prijs, loop dan 20 minuten zuidwaarts naar de ijsbaan in Bryant Park.

2. Coffee and diamonds, “Breakfast at Tiffany’s” (1961)

Het is nog steeds de meest elegante openingsscène in de geschiedenis van Hollywood en het is onmogelijk om Breakfast at Tiffany's niet te bekijken zonder een beetje jaloers te zijn. Als je de Tiffany's-winkel in New York binnenloopt, krijg je een klein voorproefje van hoe het moet zijn geweest om Holly Golightly te zijn.

Adres: Tiffany's, 727 5th Ave, New York

Pro tip: Als je de foto van Audrey wilt maken, doe dan zoals zij. Het filmen van de scène gebeurde heel vroeg op een zondagochtend. Vergeet de koffie en het Deense gebak niet!

3. Late-night conversations, “Manhattan” (1979)

“Boy, this is really a great city, I don’t care what anybody says – it’s really a knock-out, you know?” Deze favoriete scène aller tijden vindt plaats na uren van geestige gesprekken wanneer Diane Keatons personage Woody Allen vraagt of hij langs de rivier wil wandelen. Het culmineert allemaal in de beroemde scène onder de brug.

Adres: Sutton Place Park bij de Queensboro Bridge, New York.

Pro tip: de scène op de brug werd rond 4-5 uur 's ochtends opgenomen. Als je niet wilt bevriezen, bewaar dan je gesprek op de late avond voor de zomer.

4. Pastrami sandwich, “When Harry Met Sally” (1989)

“I’ll have what she’s having.” Wie kan Meg Ryan's legendarische optreden als pastrami sandwich in het Katz diner vergeten? Omdat ik zelf vegetariër ben, heb ik de sandwich overgeslagen, maar voor jullie vleeseters is dit een verplichte toevoeging aan het bezoek aan de filmlocatie.

Adres: Katz's Delicatessen, 205 E Houston Street, New York.

Pro tip: je kunt de tafel waar ze zaten herkennen dankzij een bordje met de tekst "Where Harry met Sally... Hope you're having what she had!" Geniet ervan.

5. Frozen Hot Chocolate, “Serendipity” (2001)

Twee vreemden hebben een "toevallige" ontmoeting bij Bloomingdale's en gaan dan bevroren warme chocolademelk halen. Als je de tafel wilt zien waar de acteurs zaten, vraag dan naar de "Stertafel".

Adres: Serendipity 3, 225 E 60th Street, New York

Pro tip: De zaak gaat om 11 uur open, maar om de rijen te vermijden en de perfecte foto van de winkel te krijgen, kun je er beter eerder heen gaan.

6. The One, FRIENDS (1994 – 2004)

Beste. Komedie sitcom. EVER. Ook al werd alles in de studio gefilmd, de buitenkant van het flatgebouw waar Monica en haar gezelschap woonden was een buitenopname van een echt gebouw. Een bezoek waard als je bent opgegroeid met het kijken naar de show!

Adres: 90 Bedford Street, New York.

Pro tip: De beste foto van het gebouw kun je nemen vanaf de overkant van Grove Street, naast de lantaarnpaal.

7. Bane vs Batman, “The Dark Knight Rises” (2012)

Ik ben dol op deze film, vooral omdat Bane een geweldige schurk is. Van alle epische lijf-aan-lijf gevechten tussen hem en Batman, is degene die plaatsvindt op Wall Street, omringd door zijn maffia en de politie van Gotham absoluut mijn favoriet.

Adres: Wall Street en William Street, Manhattan, New York

Pro tip: Het gebouw met de hoge pilaren waarin de confrontatie tussen Batman en Bane plaatsvindt, staat in Pittsburgh, Pennsylvania. De scène is echter opgenomen in de lobby op de vierde verdieping van het Mellon Institute (het stadhuis van Gotham).

8. Kathleen Kelly’s appartement, “You’ve Got Mail” (1999)

Ik ben altijd al een grote fan geweest van Meg Ryan als Kathleen Kelly, misschien omdat het bezitten van een bibliotheek niet zo'n slecht plan lijkt en misschien omdat ik gewoon van Meg Ryan hou. Hoe dan ook, de buitenkant van Kathleen's appartement is een must-visit.

Adres: 328 West 89th Street en Riverside Drive, New York

Pro tip: Als je ook Joe's appartement wilt vinden, laat je dan niet misleiden door de film. Het gebouw waar het zich bevindt is 210 Riverside Drive.

9. The Met Steps, “Gossip Girl” (2007 – 2012)

“Spotted on the steps of the Met: an S. and B. power struggle.” Naar New York gaan en Gossip Girl-locaties missen is gewoon onvergeeflijk. Om aan je verlossing te beginnen, is er geen betere plek dan de iconische trappen van de Met. Pas alleen op dat je niet hoger gaat zitten dan Blair en haar volgelingen, anders kan je sociale leven voorbij zijn.

XOXO, Gossip Girl

Adres: Het Metropolitan Museum, 1000 5th Ave en 82nd Street, New York

Pro tip: Neem een koffie bij Dean & Deluca op 85th & Madison om je de echte Queen B te voelen.

10. The Big Stage

Wie je ook bent: een Godfather-fan; een Carrie, Samantha, Charlotte of Miranda; een Woody Allen-aficionado; een Audrey Hepburn-liefhebber; of een Wall Street-freak, New York is de plek waar je naartoe moet gaan om het decor van je favoriete scènes te zien.

Pro tip: Als je iets kunt leren van "Begin Again" (2013) is het wel de kracht die muziek heeft om New York te transformeren. Voordat je je koffers pakt, moet je ervoor zorgen dat je een goede afspeellijst hebt.

Begin je reis naar New York te plannenLeer meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer