GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Valentijnsdag van land tot land

Valentijnsdag van land tot land

Ah, romantiek. Van niets gaat je hart harder bonzen dan van kaarslicht, bloemen en het geluid van zoete woordjes. We houden zó van de liefde, dat we een hele dag wijden aan het vieren van alle liefde in onze levens: de geweldige Valentijnsdag.

Valentijnsdag stamt af van de eeuwenoude (en vrij riskante) Romeinse traditie Lupercalia. Elk jaar op 15 februari renden jonge mannen naakt in de rondte en sloegen ze jonge maagden (voorzichtig) in een poging hen vruchtbaarder te maken. Deze heidense traditie was ontzettend populair, zelfs nadat Constantinopel het christendom tot de officiële religie van het Romeinse rijk had bestempeld. Lupercalia werd later onderdeel van de christelijke traditie en tot Sint Valentijn gebombardeerd, vernoemd naar de eigenzinnige heilige die volgens geruchten illegale huwelijken voltrok onder de Romeinse keizer Claudius II. Als straf voor deze schande werd Sint Valentijn op 14 februari geëxecuteerd. Nog altijd gedenken verliefde stellen over de hele wereld hem op deze dag.

De Valentijnsdag-traditie varieert tegenwoordig van land tot land. Hier een handige opsomming van alle romantische feestvreugde wereldwijd op de 14e!

Amerika

Romantici in de Verenigde Staten kunnen helemaal losgaan om te laten zien hoe leuk ze iemand vinden. Elk jaar geven Amerikanen rond Valentijnsdag zo’n 18 miljard dollar uit aan snoep, kaarten, chocola, bloemen en sieraden. Kaarten zijn het populairste cadeautje, maar niet alleen voor stelletjes. Ook familieleden, vrienden en schoolkinderen sturen elkaar kaartjes met boodschappen over vriendschap, genegenheid en waardering. Amerika’s populairste Valentijns-snoep is bovendien geen doos chocola, maar zijn de kleine snoephartjes met boodschappen als ‘be mine’ en ‘kiss me’ erop. Leuk om te weten: per jaar worden er genoeg snoephartjes geproduceerd om iedereen ter wereld er één te geven!

Peru

Vanwege carnaval hebben de meeste Peruanen vrij op 14 februari. Dit betekent dat ze extra tijd hebben om Valentijnsdag voor te bereiden. Veel inwoners kiezen niet voor de rozen, maar geven elkaar orchideeën, de nationale plant. Er zijn trouwens zo veel stellen die op 14 februari in het huwelijksbootje willen stappen, dat er zelfs massa-bruiloften voor georganiseerd worden.

Brazilië

Brazilianen slaan de 14-februari-vieringen over. In plaats daarvan herdenken ze Sint Anthonis, de beschermheilige van het huwelijk en het koppelen, op 12 juni.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië worden stelletjes serieus romantisch op Valentijnsdag. Op alle Britse eilanden geven tortelduifjes elkaar bloemen, chocolade en sieraden cadeau. ’s Avonds gaan stellen vaak samen ergens uit eten of dineren ze thuis in een kamer vol kaarsjes. In beide gevallen: love is in the air!

Finland

Ben je single? Dan is Finland jouw plek. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je alleen achterblijft, want de Finnen vieren Valentijnsdag met hun vrienden. De dag heet in het Fins zelfs ‘Vriendendag’ in plaats van Valentijnsdag. Hoewel de officiële bloem een roze roos is, vinden vrienden het ook niet erg om cadeautjes, kaarten en snoep te geven of te krijgen.

Zuid-Korea en Japan

In deze delen van de wereld worden mannen flink in de watten gelegd. Op Valentijnsdag kopen vrouwen chocolade voor hun mannelijke partners, familieleden en collega’s: dit is een blijk van affectie en waardering. Op 15 maart, de dag die bekendstaat als Witte Dag, doen de heren iets terug door de dames op cake, snoep en bloemen te trakteren.

Foto van Sean McGrath, Flickr / Creative Commons

Win tickets om met je Valentijn naar Parijs te gaanOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden