GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Van colazione tot dolce: hoe te eten zoals Italianen eten

Van colazione tot dolce: hoe te eten zoals Italianen eten

Het volgende artikel is geïnspireerd door Rebecca die Italiaans studeerde aan EF Rome. Met haar toestemming hebben we een van haar blogposts over eten in Italië aangepast.

Italianen nemen voedsel heel serieus – en dat zouden ze ook moeten doen, aangezien ze het eigenlijk hebben uitgevonden. (Oké, niet al het eten, maar ze hebben wel pizza uitgevonden, wat een van de beste uitvindingen ooit was, toch?) Zelfs als je nu niet naar Italië kunt reizen, geven we je alle heerlijke inzichten zodat je smaakpapillen kan genieten van het leven van la dolce vita, waar je ook bent.

Ontbijt (Colazione)

Italianen houden hun ontbijt licht, snel en zoet: zorg ervoor dat je een cornetto probeert, een heerlijk ontbijtgebakje dat eruitziet als een croissant, maar geen croissant is: het is veel zoeter, een beetje zoals brioche, en wordt vaak gevuld met banketbakkersroom , jam of nutella. Gezondere opties zijn onder meer ontbijtgranen, yoghurt of toast met de spread naar keuze (ook bekend als nutella). Een espresso of cappuccino is een perfecte manier om de dag te beginnen, wat ons gemakkelijk naar het volgende onderwerp brengt.

Koffie (Caffé)

De twee belangrijkste regels voor koffie in Italië zijn dat je er als een toerist uit ziet als je na ongeveer 10 uur cappuccino drinkt – het is puur een ontbijtdrank. Na halverwege de ochtend kun je elke andere soort koffie drinken, maar doe het rustig aan met de melk. Vraag niet om je koffie om mee te nemen, het is eigenlijk een zonde. Italianen vieren hun koffiecultuur en maken er een sociaal evenement van waar je van geniet – of het nu met vrienden is of wat leesmateriaal. Als je om koffie vraagt, krijg je een espresso – twee happen koffie. Het is een snelle en krachtige dosis energie, perfect om te drinken terwijl je aan de bar staat. Op sommige plaatsen, als je zit om je koffie te drinken, zijn er servicekosten (aangezien iemand je zal bedienen), dus wees voorzichtig.

Lunch (Pranzo)

Italianen hebben de neiging om een ​​behoorlijk gezond dieet te volgen, dus groenten en vlees zijn beide hoofdbestanddelen van de lokale keuken. De meeste Italianen lunchen rond 13.00 of 14.00 uur en, afhankelijk van je woon- en werksituatie, is het meestal de hoofdmaaltijd van de dag. Als je drukke agenda het toelaat, kan de lunch uit twee gangen bestaan: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede gang. Als je alleen snel wilt lunchen, is een salade of sandwich voldoende. Hoewel Italianen van hun maaltijden genieten, is er een afhaaloptie genaamd pizza al taglio, een stuk pizza dat in de elektrische oven wordt gebakken. (Vergeleken met de ronde pizza’s uit de steenoven, maar daar komen we snel op terug.) Ja, dit klinkt misschien pretentieus, maar de keuze van de oven geeft een pizza echt een andere smaak. #themoreyouknow

Snack (merenda) en happy hour (aperitivo)

Omdat Italianen ongeveer zes uur hebben tussen lunch en diner, pakken ze meestal iets tussendoor: deze snacks worden merende genoemd en zijn in feite ochtend- of middagpick-ups die zoet kunnen zijn (zoals fruit of biscotti, een hard koekje) of hartig ( zoals crackers of een stuk pizza al taglio). Als je honger hebt tussen 17.00 en 20.00 uur, kies dan voor aperitivo, wat eigenlijk happy hour is! Aperitivo lijkt erg op de Spaanse tapas – je gaat naar een kleine bar of een restaurant, betaalt voor je drankjes en eet gratis hapjes aan het kleine buffet aan de bar. Als ik met vrienden voor aperitivo ga, maak ik dat meestal mijn avondeten, omdat het op zichzelf voldoende vult.

Diner (Cena)

Een typisch diner in een Italiaans huis is meestal pasta, vlees en groenten, en vindt plaats rond 20.00 uur. Uit eten gaan in Italië is trouwens een vrij groot iets om te doen of te eten: verschillende gangen, wijn en een lang kletsen en blijven hangen maken allemaal deel uit van het evenement. De meeste menu’s bieden vier gangen en zien er meestal zo uit:

Antipasto: Dit betekent letterlijk vóór (anti) de maaltijd (pasto). Het is meestal een bord met kaas, vlees en olijven. Ik raad ten zeerste aan om bruschetta, uitgesproken als brusketta, te proberen, een stuk gegrild brood belegd met tomaten en olijfolie dat resulteert in erg blije smaakpapillen.

Primo Piatto: Dit is de eerste (primo) cursus (piatto), en is typisch pasta. Eigenlijk… het is altijd pasta. Heerlijke pasta, geserveerd in een passende portiegrootte zodat er maagruimte is voor meer. Cruciale regels bij het eten van pasta: Snijd je spaghetti nooit met een mes of gebruik een lepel om ze te draaien. Nooit snijden. (Je bent gewaarschuwd.)

Secondo Piatto: De tweede (secondo) cursus (piatto – kijk naar jezelf, dit hele Italiaanse ding onder de knie krijgen!) Is je proteïne maaltijd. Dit is typisch een vlees- of visgerecht dat vaak wordt geleverd met een kleine kant van groenten. Op veel Italiaanse menu’s vind je een sectie met de naam contorno, een lijst met de bijgerechten die bij je tweede gang horen.

Een paar woorden over pizza: het diner is echt de enige keer dat je de pizza in steenovenstijl kunt krijgen die we allemaal kennen en waar we van houden. Als de plaats niet toeristisch is, kunt u tussen 19.30 en 22.00 uur de hemel proeven. Iets om rekening mee te houden: bestel geen pizza en een salade. Je kunt pizza combineren met antipasto of pizza met dessert, maar nooit met salade. (Eet gewoon salade voor de lunch en proef de pizza, je bent tenslotte in Italië.) Trouwens, het is perfect acceptabel om je pizza in stukjes te snijden en ze met je handen op te eten.

Dolce

Eindelijk, het dessert (dolce)! Aangezien je net drie tot vier borden hebt gegeten, zijn Italiaanse desserts meestal vrij licht: Sorbetto al limone (citroensorbet) is een goed voorbeeld, maar mijn persoonlijke favoriet is tiramisù: dit dessert is gemaakt door een bepaald type harde koekje, dat je in espresso doopt, tussen lagen gezoete mascarpone-kaas, afgemaakt met cacaopoeder, en het creëert precies de juiste mix van zoet en romig. Na het eten drinken mensen vaak een digestief, zoals limoncello (citroenlikeur), of een espresso om de grote maaltijd die ze zojuist hebben gegeten te verteren.

Honger? Eet je weg door ItaliëOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden