GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Waarom een app niet volstaat om een taal te beheersen

Waarom een app niet volstaat om een taal te beheersen

In dit tijdperk waarin we permanent aan onze GSM’s zijn vastgeplakt, is er voor zowat alles een app – zelfs voor het leren van een nieuwe taal! En omdat de echte waarde van het spreken van meerdere talen steeds duidelijker wordt (denk aan: geweldige werk- en reismogelijkheden), zijn taalleer-apps een populaire keuze geworden voor toekomstige tweetaligen.

App-learning heeft zeker zijn voordelen. Zo is er de mogelijkheid om te leren door middel van 'gamification'. Door het ontwikkelen van spellen rond essentiële taken zoals het onthouden van woordenschat of het correct gebruiken van de grammatica, kunnen apps het leren minder als een karwei laten voelen en meer als een plezier. Want wie houdt er niet van felle kleuren, gekke trucjes en vrolijke geluidjes?

Ze zijn ook binnen handbereik – letterlijk. De meesten van ons gaan zelfs nauwelijks naar de badkamer zonder hun GSM mee te pakken. Dit betekent dat je nauwelijks verplicht bent om je gewoontes te veranderen. Zonder dat je naar de les hoeft te gaan, schakel je gewoon over van het zitten op de bank om door Instagram te scrollen naar het zitten op de bank om basiszinnen in het Frans of Spaans te leren.

Apps zijn een geweldige plek om te beginnen, maar niet om af te werken.

Als het gaat om het leren lezen en het begrijpen van tekst, vooral als de taal een ander alfabet gebruikt dan de jouwe, kunnen deze apps je helpen om aan de slag te gaan. Ze zijn uitvoerig uitgetest. Als u regelmatig de tijd neemt met een app, zul je vrijwel zeker zien dat je begrip van de woordenschat, zinsopbouw en grammatica van de door jouw gekozen taal verbetert. (Wat moeilijk is om niet te doen, met hun bijna-constante notificaties.)

Maar kan een app je echt, en ik bedoel echt, vloeiend maken in een andere taal?

Nee.

Vloeiende taalvaardigheden gaan gepaard met cultuur en onderdompeling

Ik zeg niet dat deze twee leerstijlen niet naast elkaar kunnen bestaan. Ze kunnen allebei een waardevolle plaats hebben in je leertraject. Het gebruik van een app voor het leren van talen kan je helpen om je lees- en schrijfvaardigheid op gang te brengen en te oefenen. En dat is essentieel: de basis voor je leerproces. Maar actief deelnemen aan een gesprek in een andere taal betekent dat je je vaardigheden naar het volgende niveau brengt – zulke communicatie is broodnodig als je een taal vloeiend wilt leren spreken. Apps hebben voice recognition en algoritmes die voor een op maat gemaakt leerproces zorgen. Maar ze leren je niet hoe je moet reageren in onverwachte situaties in het echte leven die verder reiken dan de muren van het digitale klaslokaal.

Dus, zodra jij en je vermoeide duimen de basis hebben gedekt, is het tijd om je paspoort te gaan zoeken! De ervaring van het leren in het buitenland, het leven met native speakers en het echt navigeren in het dagelijks leven in een andere taal, zal je het meest helpen om je spreekvaardigheid te verbeteren.

Als het gaat om het opbouwen van levenslange taalvaardigheden, is het duidelijk dat taalonderdompeling leidt tot zeer doeltreffend leren. En omdat je je niet echt laat onderdompelen in de taal door het gebruik van een app, is de beste manier om dit te bereiken het volgen van taallessen – in de internationale sfeer.

Oefenen ter plaatse heeft ook z’n voordelen

De logica is hier vrij duidelijk. Door te studeren in het buitenland krijg je een veel beter begrip van de taal in de context door ook een dieper begrip van de cultuur te krijgen. Wanneer je volledig bent ondergedompeld in de taal, word je bovendien gedwongen om je vaardigheden in de praktijk te brengen. Als je thuis aan het kletsen bent met de andere bewoners van je gastverblijf bijvoorbeeld. Als je met het openbaar vervoer naar school gaat. Of tijdens het boodschappen doen. Deze alledaagse maar levensechte omstandigheden helpen je om situaties, gevoelens en meningen uitgebreider te beschrijven. Zo kun je sneller en effectiever reageren in relevante gesprekken.

Je leert nieuwe mensen kennen in het buitenland

Door je in te schrijven voor een internationale cursus, word je omringd door vriendelijke mensen met dezelfde leerdoelen die dezelfde uitdagingen aangaan als jij, waardoor ze de perfecte studiebuddies, oefenpartners en ondersteunende vrienden zijn. Bovendien kan je in groepsverband leren van de fouten van je klasgenoten alsook van je eigen fouten.

Er zijn eindeloze gesprekspartners

Door de interactie met native speakers uit verschillende generaties en regio’s, oefen je gesprekken met verschillende accenten, en culturele achtergronden, waardoor je op de lange termijn een betere communicator wordt. Het geeft je ook de beste kans om je accent te perfectioneren. Wanneer je je volledig in de taal verdiept, zul je al snel een goed gevoel voor de taal ontwikkelen!

Casual gesprekken brengen je verder dan apps.

Taal staat nooit stil, maar blijft zich in sneltreinvaart doorontwikkelen. Apps kunnen je nooit de nieuwste lokale spreektaal of jongerentaal leren. Ook laten ze je niet zien welke verbuigingen of nadruk je nodig hebt om een beoogde subtiele betekenis erin te laten doorschemeren. Studieapps staan nou niet bepaald bekend om hun sarcasme of humoristische timing… Maar weet je wie dat wél doen? Real-life gespreksgenoten. En die leveren uiteraard ook veel betere herinneringen op.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het leren van een taal, een beter begrip van de grammatica en vocabulaire is slechts de eerste stap. Als je je GSM neerlegt en met de mensen om je heen praat, zul je de taal vloeiend leren spreken. Hebben we zelfs nog meer screentijd nodig?

Leer een taal in het buitenland!Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer