GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Wat te doen als een reis niet verloopt zoals gepland: 4 tips voor reis problemen

Wat te doen als een reis niet verloopt zoals gepland: 4 tips voor reis problemen

Wonen en studeren in het buitenland is een geweldige ervaring die je de rest van je leven bijblijft. Natuurlijk, zoals bij elke ervaring die de moeite waard is, gaan de dingen soms anders dan je had gepland.

Hoewel deze momenten vervelend kunnen zijn, wordt uiteindelijk alles wat er onderweg gebeurt een deel van je reisverhaal. En dat, onverschrokken reiziger, is in de eerste plaats in de reden om naar het buitenland te gaan! Hier zijn 4 reisproblemen en onze beste tips om ermee om te gaan.

1. De luchtvaartmaatschappij is jouw bagage kwijtgeraakt.

Belangrijkste om als eerste te doen: Ga naar de bagage afhaal balie. Het personeel daar zal je vragen om jouw ingecheckte bagagelabels te zien. Laat deze zien (dit is meestal een kleine sticker die je hebt gekregen bij het inchecken, check je boarding pass; daar wordt hij vaak op geplakt). De bagagebandmedewerker zoekt jouw vlucht op en controleert of jouw bagage ook meeging. Vaak wordt ‘’verloren’’ bagage gewoon vertraagd of op een latere vlucht gezet.

Ze zullen hoogstwaarschijnlijk om een adres vragen (geef je gastgezin, accommodatie of het adres van je school) om je koffers naartoe te sturen. Zo niet, dan vertellen zij de procedure voor het ophalen van jouw vertraagde bagage. Voor je eigen gemoedsrust is het een goed idee om aan hen te vragen om een rapport in te dienen en je een papieren versie te geven. Op deze manier heb je de informatie op papier en hoef je niet op je geheugen te vertrouwen om de volgende stappen te onthouden.

Tips:

  • Bind tijdens het inpakken van je koffers er een sjaal, lint of kleurrijk label omheen, zodat je je bagage makkelijker kunt onderscheiden.

  • Bewaar je laptop, iPad, camera of andere dure items niet in je ingecheckte bagage.

  • Bewaar je instapkaart, reisverzekeringsgegevens en bagageclaimtickets samen op een veilige plaats; zoals een kleine plastic map of portemonnee

  • Maak indien nodig een foto van je bagage om aan het luchthavenpersoneel te laten zien. (Dit is veel effectiever dan proberen een ‘’zwarte middelgrote rugzak’’ te beschrijven, net als duizenden anderen!).

2. Je hebt je vlucht gemist

Allereerst: ga wel naar het vliegtuig, ook als het duidelijk is dat je het niet op tijd zult halen. Soms heb je geen controle over gebeurtenissen, zoals wanneer de metro, op weg naar het vliegveld, een grote vertraging oploopt of dat door een verkeersongeval de weg wordt geblokkeerd. Als dit jouw situatie is, vraag dan aan het vliegveldpersoneel naar de ‘’flat tire rule’’ (soms de twee uur regel genoemd). Hoewel het geen formele regel is, is het idee dat de luchtvaartmaatschappij passagiers, zonder extra kosten, stand-by zal laten vliegen als hun aankomst werd belemmerd door omstandigheden buiten hun controle. Helaas zullen budgetmaatschappijen deze praktijk niet in acht nemen, en de ‘’regel’’ zelf is ongeschreven. Maar het is de moeite waard om ernaar te vragen

Gemiste internationale vluchten – tenzij veroorzaakt door de luchtvaartmaatschappij zelf- zijn een ander verhaal. In dit geval moet je een ‘’wijzigingstoeslag’’ betalen om op een latere vlucht te worden gezet. Hoe vervelend dit ook is, blijf ademen. Als je regelmatig internationaal wilt reizen, kan dit op een gegeven moment dus gebeuren. Welkom bij de club!

Tips:

  • Boek verdere binnenlandse en buitenlandse vluchten bij aangesloten luchtvaartmaatschappijen (zoals: OneWorld, SkyTeam of Star Alliance). Wanneer een gemiste vlucht de schuld is van een luchtvaartmaatschappij (zoals wanneer een vliegtuig technische problemen ondervindt waardoor je vervolgens geen verdere vlucht kunt halen), is het hun verantwoordelijkheid om je op een latere vlucht te zetten.

  • Lees jouw reisverzekeringspolis goed door. Overweeg desgewenst om er een te kiezen die je bijstaat in het geval van een gemiste vlucht.

  • Behandel het personeel van de luchtvaartmaatschappij met respect. Het zijn ook mensen en je beleefdheid kan een grote bijdrage leveren aan het vermijden van extra emotionele – en soms financiële – stress.

3. Je voelt je nerveus tijdens het spreken

Zenuwen zijn normaal en zelfs een verwacht onderdeel bij het leren van een taal in het buitenland. Dus als deze situatie er is, ontspan! Weet dat je snel zult wennen aan je omgeving, vrienden zult maken, en je meer op je gemak zult voelen bij het spreken van een nieuwe taal. Iedereen die ooit een andere taal heeft geleerd, heeft een moment meegemaakt waarop ze zich onzeker voelden over hun capaciteiten en of ze het ooit gewoon zouden ‘’kunnen’’. Het goede nieuws is dat als je dit leerproces kalm, met nieuwsgierigheid, de bereidheid om hard te werken en een flinke dosis humor aanpakt, het meer dan goed komt.

Tips:

  • Onthoud dat zenuwachtig zijn volkomen normaal is

  • Spreken zal met de tijd gemakkelijker worden! De uitspraak ‘’oefening baart kunst’’ zou niet meer dan waar kunnen zijn.

  • Zeg ‘ja’ tegen kansen om nieuwe mensen te ontmoeten.

  • Groepsactiviteiten zijn geweldig, omdat je kunt kiezen om met één of met meerdere mensen te praten, afhankelijk van je stemming.

  • Onthoud dat wandelen, bowlen, slenteren door de stad, zwemmen, een kunstgalerie bezoeken, naar een concert gaan, of elke andere sociale activiteit waar je lichaam en geest allebei bezig zijn, uitstekende manieren zijn om mensen te ontmoeten en te ontspannen door te praten. Er gebeurt iets magisch als je handen bezig zijn of je aan het sporten bent, dat helpt om de kritische stem in je geest uit te schakelen.

  • Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Je zou nooit lachen om de inspanningen van een vriend om een nieuwe taal te leren. Dus, waarom zo streng zijn voor jezelf?

4. Je bent verdwaald in je nieuwe stad

Goed gedaan! Verdwalen is een van de belangrijkste onderdelen van je reis (nee, serieus, we menen het!). In het buitenland zijn geeft je eindeloze mogelijkheden om te groeien en uit je comfortzone te stappen, en deze is niet anders.

  • Download de apps van het openbaar vervoer in jouw stad en gebruik ze om inzicht te krijgen in de routes van het openbaar vervoer die je gaat gebruiken.

  • Neem een OV-kaart mee in je tas. Markeer daarop jouw favoriete route naar school en noteer alle alternatieve bussen en treinlijnen die je naar je bestemming kunnen brengen.

  • Als je verdwaald bent, ga dan naar een koffiezaakje, boekhandel, supermarkt, toeristisch centrum of een soortgelijk oriëntatiepunt. Vraag daar om hulp en laat ze je kaart zien om te tonen waar je heen moet. Wees niet zenuwachtig om mensen te vragen zichzelf te herhalen. Onthoud dat mensen graag anderen helpen bij het navigeren door hun stad.

  • Zie deze momenten als bonussen om een taal te leren. Je oefent in real life met de lokale bevolking te spreken, niets is beter om je spreekvaardigheid en je zelfvertrouwen te vergroten.

  • Als je tijd hebt en je op je gemak voelt, ga dan rondhangen. Dit kan een geweldig klein hoekje van je nieuwe stad zijn. Misschien vind je je nieuwe favoriete koffiezaakje, plein, galerij, park of winkel om de hoek.

Er is geen reden om te vermoeden dat deze dingen jou zullen overkomen. Maar als dat wel gebeurt, of een vriend ervaart een soortgelijke situatie, zullen deze tips je helpen om je ontspannen te voelen en klaar te zijn om op de juiste wijze te reageren. Veel reisplezier!

Start vandaag met jouw buitenland ervaring!Ontdek de wereld!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer