Zo haal je het meeste uit jouw studie in het buitenland
Van weinig ervaringen kun je zo ontzettend veel leren als een tijdje naar het buitenland gaan. Knipper echter twee keer met je ogen en die weken of maanden zijn alweer voorbij voordat je het weet. Een beter plan? Maak gebruik van deze tien manieren om het maximale uit jouw tijd over de grens te halen.
1. Bereid je voor vertrek goed voor
Al het papierwerk tot het laatste moment laten liggen, bezorgt je flinke hoofdpijn! Bespreek voor vertrek met je studieadviseur, leraar of oud-studenten wat er vooraf precies van je verwacht wordt. Bij je voorbereiding hoort sowieso een goede reisverzekering, financiële planning, verblijf in een gastgezin, een luchthaventransfer en het bestuderen van het weer.
2. Stel jezelf doelen
Of je nu een taal vloeiend wilt leren spreken, jezelf wilt verdiepen in een specifieke branche, of naar je droomdiploma toe wilt werken: vergeet het woord “studeren” niet in de uitdrukking “studeren in het buitenland”. Dat betekent niet dat je er geen plezier kunt maken – integendeel, je zult het ongelooflijk naar je zin hebben – maar onthoud dat je programma boven alles een kans is om belangrijke vaardigheden te doen waar je in je toekomstige loopbaan heel veel aan hebt.
3. Dompel jezelf onder in de lokale cultuur
Succesvolle internationale studenten leren alvast wat van de lokale taal en absorberen voor vertrek al alle informatie die ze kunnen vinden over de cultuur op de plaats van bestemming. Ga op zoek naar boeken, films, gerechten en muziek om je te laten inspireren. Ontdek wie de beroemdste schrijvers, muzikanten, atleten en acteurs van het land zijn en volg het lokale nieuws. Op die manier voelt het alvast alsof je een band met je nieuwe thuis hebt en heb je al veel gespreksonderwerpen klaarliggen voor als je nieuwe mensen ontmoet.
4. Bekijk alles met een open mind
Deze tip wordt vaak gegeven, en terecht: een open mind is essentieel! Vlieg niet met een hoofd vol stereotypen naar jouw tijdelijke land. Houd je ogen juist wijd open, relax en adem de cultuur in. Je zult zien dat veel van jouw veronderstellingen over het leven in het buitenland niet kloppen. Probeer niet steeds “Nou, in mijn land doen we dingen heel anders” te denken, maar go with the flow.
5. Leer van de locals
Weet je in een bepaalde situatie niet precies wat je moet doen? Kijk dan even rond: van de locals kun je zoveel leren! Vraag jouw gastgezin of leraren na aankomst over de culturele gewoonten, gebruiken en ongeschreven regels en blijf dat de hele periode doen.
6. Leer nieuwe dingen
Oké, je bent naar Barcelona gegaan voor een semester Spaans of in San Diego om je Engels te verbeteren, maar sluit jezelf niet af voor andere ervaringen. Misschien vragen vrienden of je meegaat salsadansen, naar kookles of gaat hiken in een wereldberoemd natuurpark. Door ‘ja’ te zeggen tegen zo veel mogelijk nieuwe ervaringen, kom je thuis met een rugzak vol nieuwe vaardigheden die je je nooit had kunnen voorstellen.
7. Erken je (mogelijke) heimwee en ga er goed mee om
Je heimwee negeren of diep wegstoppen, maakt die gevoelens alleen maar erger. Probeer aanvallen van heimwee juist te voorkomen door regelmatig contact te houden met je familie en vrienden. Bel ze, schrijf ze, chat met ze of houd een blog bij over jouw nieuwe wereld waarop zij kunnen reageren. Maar vergeet je nieuwe vrienden en je nieuwe omgeving niet: er is zo veel te ontdekken en jezelf bezighouden is een goede manier om met heimwee om te gaan. Plus: je eigen thuis missen duurt meestal niet eeuwig en na afloop van het programma heb je zelfs misschien “heimwee” naar het buitenland!
8. Houd je hand op de knip
Hoe verleidelijk het ook is: probeer zeker in het begin niet meteen al je geld uit te geven aan prachtige hebbedingetjes, etentjes en handgemaakte souvenirs. Onthoud goed dat je hier meerdere maanden blijft en dat je je geld tot vertrek nodig hebt. Blijf binnen je budget door goed uit te zoeken waar de locals winkelen en eten. Door leraren of je gastgezin te vragen wat de gebruikelijke prijzen zijn, voorkom je dat je te veel betaalt. En onze beste tip? Probeer een bijbaantje te vinden als je visum dat toelaat. Dat vergroot niet alleen je budget, maar zo verbeter je je taalvaardigheden supersnel!
9. Vergroot je sociale netwerk
Ren na de les niet meteen naar de andere internationale studenten, maar probeer ook bevriend te maken met locals. Eén lokale vriend of vriendin zorgt er al voor dat je de cultuur beter gaat begrijpen en kan zelfs leiden tot uitnodigingen voor speciale evenementen, sportwedstrijden en unieke festivals.
10. Studeer!
Probeer niet uit het oog te verliezen waarom je nou eigenlijk naar het buitenland bent gegaan. Je zult het ongetwijfeld af en toe druk hebben, je zult vast heimwee krijgen of soms gewoon geen zin hebben om te leren. Maar houd je rug recht! Het klinkt misschien als een cliché, maar studeren in het buitenland is een kans die je waarschijnlijk maar een keer in je leven krijgt. Als je nu het maximale uit jouw programma haalt, kun je daar nog jaren je voordeel mee doen.