Inpakken voor een jaar buitenland: zo doe je dat
Voor wie z’n valies moet pakken voor een langere periode in het buitenland, bestaat er niet zoiets als ‘te vroeg beginnen’. Wie last-minute nog z’n spullen bij elkaar moet zoeken, zal belangrijke items vergeten, totaal onnodige zaken inpakken en moeten haasten om vlak voor vertrek nog even alles wat hij of zij tegenkomt in een grote valies te schuiven – om op de luchthaven vervolgens te moeten bijbetalen voor het teveel aan bagage.
Hieronder lees je hoe je je spullen pakt voor een jaar in het buitenland – en hoe je ondertussen rustig (en enthousiast!) blijft.
Wanneer je moet gaan inpakken?
Begin op z’n minst een paar maanden van tevoren met pakken. Dat klinkt idioot, ik weet het, maar je zult echt ontdekken dat je een paar dingen mist in je garderobe en nieuwe spullen moet gaan kopen. Bovendien is het financieel gezien slimmer om iets thuis al te kopen, dan als een gek te gaan lopen shoppen op jouw plaats van bestemming (dat geld kun je namelijk beter uitgeven aan leuke tripjes en excursies).
Door op tijd te beginnen, voorkom je ook dat je in paniek voor die winter in Tokio een winterjas koopt die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, of dat je vlak vóór je vlucht naar Miami beseft dat je ingepakte bikini’s helemaal niet passen. Het is veel beter om alles ruim van tevoren rustig uit te zoeken.
We hoeven je niet uit te leggen dat het ook belangrijk is dat al je kleren schoon zijn. Gun jezelf de tijd om alles te wassen en te drogen, zodat je je niet naar de wasserette hoeft te haasten en ook niet kort na aankomst een wasmachine-instructie in een vreemde taal moet gaan doorgronden.
Wat je moet inpakken: de essentials
Het meest logische antwoord op de ‘wat moet ik meenemen?-vraag bestaat uit je paspoort, identiteitsbewijs, tickets, bankpassen die ook in het buitenland worden geaccepteerd, contant geld en kopietjes van belangrijke documenten, waaronder je reisverzekering. Toch zijn er nog een paar andere belangrijke zaken die je mee moet nemen.
Ten eerste: pak spullen in voor de seizoenen die je zult meemaken. Het is echt niet nodig om je gewone kleren van thuis in te pakken als het op jouw bestemming elke dag 35 graden is, of als er de hele winter driekwart meter sneeuw ligt.
Meerdere goede setjes schoenen zijn ook belangrijk, plus een paar comfortabele sneakers of sportschonen om je nieuwe stad te voet te ontdekken.
Neem een goede camera mee als je die hebt, of zorg ervoor dat je de telefoon hebt met de beste camera die je je kunt veroorloven. Je staat op het punt om de komende zes maanden of zelfs het komende jaar duizenden herinneringen te creëren en nieuwe vrienden te maken, dus je wilt die wel kunnen vastleggen.
Tot slot: zoek uit of je op de plaats van bestemming verloopstekkers nodig hebt om je telefoon en camera op te laden. Europese tweepin-stekkers werken bijvoorbeeld niet in de driepins-stopcontacten in het Verenigd Koninkrijk. Dat geldt ook in de Verenigde Staten, waar de stopcontacten wéér anders zijn.
Wat je moet pakken als je nog ruimte over hebt in je valies
Neem wat fijne spullen van huis mee, zodat je je meteen een beetje thuis zult voelen in je nieuwe kamer op je plaats van bestemming. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete dekbedovertrek, wat foto’s en misschien een of twee lekkere snacks die wellicht niet verkrijgbaar zijn in jouw nieuwe stad. Zolang het je maar herinnert aan thuis.
Hoe je moet inpakken?
Gooi niet last-minute willekeurig je spullen in je tas in de hoop dat je uiteindelijk alles bij je zult hebben. Zelfs een eindsprintje gaat je niet helpen als je je hele leven moet inpakken voor één jaar (of voor bijna een jaar).
Maak in de maanden voor vertrek een ‘dit wil ik inpakken’-stapel. Ben je eenmaal echt zover om je valies te gaan vullen, leg dan alles op je bed en sorteer de spullen per categorie. Dat helpt je om te visualiseren wat je wilt meenemen en wat je misschien nog mist. Heb je voldoende sokken klaargelegd? En heb je echt negentien T-shirts nodig?
Wees in deze fase kritisch en kill your darlings: laat alle niet-essentiële spullen weg die je niet nodig hebt of toch niet zult dragen, maar zorg er wel degelijk voor dat al je basisspullen (en je favoriete items) wel in je valies belanden.
Wat praktische bagagetips
Harde valiezen zijn perfect voor een langere reis. Ze zijn gemakkelijker te tillen, zelfs als ze behoorlijk zwaar zijn, en beschermen de inhoud goed tijdens de reis. Met alleen handbagage ga je het echt niet redden, en een backpack is simpelweg niet goed genoeg als je je voorbereidt op een nieuw leven in het buitenland.
Vergeet niet je waardevolle spullen in je handbagage te stoppen, en doe je toiletartikelen in een waterproof tasje in je valies. Je kunt die natuurlijk overal kopen, maar misschien vind je het wel fijn om je buitenlandjaar te beginnen met je favoriete shampoo van thuis. Dan wil je niet dat de inhoud daarvan tijdens de reis al je ingepakte kleding heeft besmeurd.
Houd belangrijke documenten zoals je paspoort, tickets, bankpassen en contant geld in een apart waterproof mapje in je handbagage, in een vak waar je gemakkelijk bij kunt. Dit is ook een slimme plek om de oplader van je telefoon te bewaren, aangezien je die kort na aankomst ongetwijfeld snel nodig hebt.
En tot slot een pro-tip: investeer in een paar goede ‘inpak-kubussen’. Met deze vierkante ‘doosjes’ kun je al je spullen categoriseren, slim bij elkaar houden en netjes inpakken in je valies.