Zo word je gelukkiger
Geluk voelt niet alleen goed, het is ook goed voor ons. Gelukkig zijn kan onze bloeddruk en het risico op gezondheidsproblemen verlagen, ons helpen productiever en actiever te worden en onze slaap verbeteren.
Maar volgens het laatste World Happiness Report daalt het geluk onder jongeren (15-25) in Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland - en dat al een decennium lang. In veel regio's over de hele wereld zijn oudere volwassenen minder gelukkig dan jongeren.
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar hoe we ons op de lange termijn gelukkiger kunnen voelen. Het zal je niet verbazen dat sociale media en eindeloos scrollen niet het geheim voor geluk zijn. Probeer in plaats daarvan een aantal van deze dingen te doen om je algehele geluk te vergroten en je welzijn te ondersteunen.
Eet gevarieerd
We beseffen het misschien niet, maar we nemen meer dan 200 voedselbeslissingen per dag en die zijn niet altijd het beste voor ons geluk. Het is makkelijk om voeding te gebruiken, vooral voeding met veel suiker zoals chocolade of koolhydraten, om je goed te voelen.
Maar deze kortetermijnoplossingen helpen niet. De endorfine (gelukshormonen) die vrijkomen in de hersenen zijn tijdelijk en worden vaak gevolgd door een dip in energie en stemming. Zorg in plaats daarvan voor je lichaam en geest door gevarieerd te eten. Wetenschappers suggereren dat het eten van fruit en groenten onmiddellijke gunstige psychologische effecten kan hebben, en één onderzoek ontdekte dat het eten van groenten het sterkste verband heeft met geluk gedurende meerdere dagen.
Ongeveer 95% van onze serotonine (een belangrijk hormoon voor een goed humeur) wordt geproduceerd door onze darmen, niet door onze hersenen, dus probeer probiotica zoals kombucha en levende yoghurt om de darmgezondheid te ondersteunen. Geef de voorkeur aan veel verschillende soorten fruit, groenten en volkorengranen die suikers langzaam vrijgeven en ondersteun je vitamine B-niveaus met groene groenten.
Blijf in beweging
Lichaamsbeweging en geluk zijn met elkaar verbonden. Dat komt deels doordat hoe meer we bewegen, hoe meer gelukshormonen we afgeven. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat mensen die sporten maandelijks gemiddeld 1,5 dag minder last hebben van een slechte mentale gezondheid. En je hoeft geen marathon te lopen om de voordelen van lichaamsbeweging te voelen - slechts 30 minuten lichte activiteit (wandelen, hardlopen, yoga of fitness) 3 keer per week aan je routine toevoegen kan stress of angst verminderen.
Beginnen met een trainingsroutine kan moeilijk aanvoelen, maar deskundigen hebben iets interessants ontdekt. Ons gelukkig voelen helpt ons gezonder gedrag te stimuleren - als we gelukkig zijn, zullen we eerder blijven bewegen en beter eten, wat ons welzijn blijft ondersteunen. De wetenschap zegt dus dat beginnen het moeilijkste is. Door vol te houden en regelmatig te bewegen kun je een cyclus starten die ons geluk stimuleert en onze algehele levenstevredenheid verbetert.
Boost je brein (door een taal te leren!)
Onze hersenen zijn ongelooflijke apparaten en het is belangrijk om ze te gebruiken. Het nastreven van onze interesses, leren en het gebruiken van nieuwe vaardigheden kan ons humeur verbeteren, ons sterker maken en ons zelfvertrouwen een boost geven.
Hier komt het leren van een taal om de hoek kijken. Dit kan je horizon verbreden, je een betere communicator maken en deuren openen naar culturele uitwisseling - vooral als je gaat studeren in het buitenland! Costa Rica wordt algemeen beschouwd als 'gelukkig' dankzij de fantastische natuur, de focus op duurzaamheid en de hoge levenskwaliteit - waarom zou je daar niet gaan studeren?
Talen leren kan ook cyclisch geluk creëren; onderzoek toont aan dat hoe meer we genieten van het leren, hoe dieper we betrokken raken als leerders en hoe beter we presteren, wat leidt tot nog meer plezier en geluk.
Zoek verbindingen
Mensen leven van verbondenheid en hoewel we allemaal verschillende sociale behoeften hebben (introverten: we see you!), kan ons geluk een klap krijgen als we geen contact meer hebben met elkaar. Er is geen 'ideaal' aantal vrienden om te hebben, hoewel sommige onderzoeken suggereren dat we baat hebben bij 3-6 echt goede vrienden. Betekenisvolle sociale contacten kunnen ons gevoel van eigenwaarde en empathie verbeteren, angst verminderen en zelfs ons immuunsysteem stimuleren.
Onze grotere gemeenschappen kunnen ons ook het gevoel geven dat we erbij horen. Van een kleine groep vrienden die je regelmatig ziet, tot trainen met een sportteam of quality time doorbrengen met je familie, neem de tijd om echt contact te maken met je mensen.
Maak tijd voor geluk
Geluk is belangrijk voor een compleet en gezond leven, maar is niet iets dat ons zomaar overkomt. We zijn in staat om ons geluk zelf te ondersteunen, dus het is ook belangrijk dat we tijd maken om ons te richten op gelukkig worden. Of je er nu voor kiest om meer te bewegen, beter te eten, een taal te leren of te lachen met je vrienden, deze wetenschappelijk onderbouwde geluksgewoonten kunnen een enorme impact hebben op hoe je je op de lange termijn voelt.