Vrijwilligerswerk in het buitenland
Wil je na je afstuderen iets goeds doen? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland een optie. Participeer in liefdadigheidsprojecten in Costa Rica, Amerika of Canada, die enkele weken tot enkele maanden duren. Vrijwilligerswerk betekent echter veel meer dan alleen maar een taal leren in het buitenland. Investeer in de toekomst en ontdek wat EF voor jou kan betekenen.
Vrijwilligerswerk in het buitenland
Gratis brochureZoek een programma
Zoek een programma
EF Studiejaar in het buitenland
EF Taalreizen
EF Taalreizen
EF Taalreizen
Waarom vrijwilligerswerk in het buitenland?
Als je vrijwilligerswerk in het buitenland doet, heb je de mogelijkheid om de desbetreffende bestemming ver weg van het massatoerisme te leren kennen en ontdekken. Je krijgt een authentiek inzicht in het dagelijkse leven van de lokale bevolking. In de eerste plaats gaat het om het leveren van een sociale bijdrage aan de gemeenschap. Tegelijkertijd doe je echter waardevolle ervaring op en de sociale betrokkenheid geeft je het gevoel dat je iets zinvols hebt gedaan.
Voor vrijwilligerswerk in het buitenland tijdens een tussenjaar kun je kiezen uit verschillende landen wereldwijd. De meest populaire bestemming is Costa Rica. Natuurlijk vind je ook verschillende uitdagende projecten in Amerika en Canada.
Combineer een taalcursus met vrijwilligerswerk in het buitenland
Als je met EF besluit om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, dan combineer je minimaal 50 uur vrijwilligerswerk met een taalcursus van 8 weken of langer. Zodoende leer je de vreemde taal vloeiend spreken door de interactieve taallessen op school gecombineerd met vrijwilligerswerk.
Je wordt geplaatst bij een organisatie waar je parttime vrijwilligerswerk doet. Aan het einde van het programma ontvang je een EF Vrijwilligerscertificaat. De EF Vrijwilligersprogramma's zijn beschikbaar in Costa Rica, Amerika en Canada (m.u.v. Vancouver).
Welke mogelijkheden zijn er voor vrijwilligerswerk in het buitenland?
In principe zijn de werkterreinen voor vrijwilligerswerk in het buitenland onderverdeeld in verschillende categorieën. De belangrijkste zijn:
Kinderwelzijn - De meeste sociale projecten voor vrijwilligerswerk in het buitenland hebben betrekking op kinderen. Op dit gebied neem je vaak taken op je in scholen, weeshuizen of kinderdagverblijven op je genomen. Je kunt kinderen bijvoorbeeld helpen met hun huiswerk, workshops of sportevenementen organiseren.
Natuur- en dierenbescherming - Als je van dieren houdt en geeft om de bescherming van flora en fauna, dan is dit vrijwilligerswerk precies wat je nodig hebt. Je werkt vaak in nationale parken, natuurgebieden of dierenasielen. De taken omvatten de verzorging van de dieren, de aanplant van nieuwe bomen en de voorlichting van de bevolking over milieuproblemen.
Onderwijs - Veel kinderen in opkomende landen krijgen weinig of geen onderwijs. Op dit gebied ondersteun je verschillende onderwijsinstellingen met lesgeven en vrijetijdsactiviteiten organiseren.
Gezondheidszorg - Sommige mensen in ontwikkelingslanden hebben zorg nodig en zijn daarom afhankelijk van vrijwillige hulp. De meest voorkomende taken op dit gebied zijn onder meer voorlichting over en verstrekking van geneesmiddelen. Aangezien dit gebied veel professionele kennis vereist, is het vaak noodzakelijk dat jij over enige voorkennis beschikt om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen.
Welke voordelen heeft vrijwilligerswerk in het buitenland?
- Je doet iets goeds voor de gemeenschap en helpt om van de wereld een betere plek te maken.
- Vrijwilligerswerk in het buitenland geeft je de unieke kans om jezelf te ontwikkelen en je horizon te verbreden. Op deze manier word jij volwassener en onafhankelijker en leer jij zelfstandig om te gaan met problemen en uitdagingen.
- Je woont in het buitenland en kunt intensief kennismaken met een nieuwe cultuur.
- In het weekend heb je vaak genoeg tijd om je gastland te verkennen door middel van excursies of groepsreizen met andere vrijwilligers.
- Je kunt jouw taalkennis aanzienlijk verbeteren door dagelijks contact met de lokale bevolking.
- Door nauw samen te werken met de lokale bevolking en andere vrijwilligers, kun je veel nieuwe vrienden maken.
- Je doet waardevolle, praktische werkervaring op die van groot nut kan zijn voor uw professionele toekomst.
- Een verblijf in het buitenland met vrijwilligerswerk is ook altijd goed te zien op het curriculum vitae.
Wat zijn de vereisten voor vrijwilligerswerk in het buitenland?
Aanpassings- en inlevingsvermogen - Flexibiliteit en openheid behoren tot de belangrijkste voorwaarden voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Je reist vaak naar ontwikkelingslanden, waar je geconfronteerd wordt met veel uitdagingen wat kan leiden tot een cultuurschok. Het kan even duren voordat je gewend bent aan de nieuwe omgeving, het dagelijks leven.
Daarom moet je niet alleen geduldig zijn, maar ook in staat zijn om uw gebruikelijke levensstandaard los te laten. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat niet alle accommodaties zijn voorzien van elektriciteit of warm water. Bovendien is de infrastructuur in veel landen van mindere kwaliteit.
Wettelijke leeftijd - In principe moet je de wettelijke leeftijd hebben om na je afstuderen aan vrijwilligerswerk in het buitenland te kunnen deelnemen. Echter, als jij besluit om in het buitenland te werken als vrijwilliger met een particuliere organisatie, zijn er een aantal programma's die jou in staat stellen om vrijwilligerswerk te doen op een leeftijd van 16 en 17 jaar.
Visa en vaccinaties - Als je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk in de Europese Unie, heb je alleen een geldig paspoort nodig. Voor een langer verblijf in de VS of Australië heb je vaak een werkvisum nodig. Het is het beste om ruim van tevoren te informeren over de vereisten voor binnenkomst in het land van bestemming, ditzelfde geldt voor vaccinaties, raadpleeg uw huisarts zo nodig.
Taalvaardigheden - In principe is kennis van de desbetreffende nationale taal niet noodzakelijk, maar uiterst voordelig. Bovenal zal een goede kennis van het Engels jou helpen om te communiceren met de meerderheid van de lokale bevolking in veel landen.
Werkervaring - In principe hoef je voor de meeste projecten geen werkervaring te hebben om in het buitenland als vrijwilliger te werken, bijvoorbeeld na de middelbare school of tijdens een tussenjaar. Als je echter besluit om in de medische sector te gaan werken, kan dit voor sommige projecten een essentiële vereiste zijn. Informeer daarom vooraf aan welke eisen jij moet voldoen.
Waarom vrijwilligerswerk in het buitenland met EF?
Dit programma combineert de ervaring van een vrijwilliger van 50 uur of meer met een minimum van 8 weken intensieve cursus. Naast het vloeiend leren spreken van je taalcursus met interactieve lessen binnen en buiten de klas, zul je je begrip van de taal verrijken door jezelf parttime aan te bieden bij een lokale organisatie.
Je ontwikkelt gespecialiseerde taalvaardigheden en doet ervaring op in een internationale omgeving, allemaal gedocumenteerd met een EF Volunteer Experience Certificate.
Waarom EF?
Vertrouwen
We hebben meer dan 50 jaar ervaring en onze reputatie is wereldwijd bekend.
Verbinden
Leer met studenten uit meer dan 100 landen.
Personaliseren
Verken de wereld met onze programma's op meer dan 50 internationale bestemmingen.
Bereiken
Leer sneller en grondiger met de EF-methode.
Volledig EF
Onze eigen scholen en kantoren overal ter wereld zorgen voor uitzonderlijke klantenservice.
Wereldwijd geaccrediteerd
Onze onderwijsdeskundigheid en leeraanpak worden wereldwijd erkend.